Nedumerirea fostului secretar de stat Mihai Capră: "Dacă vom avea o situaţie ca în ’54, ce cod va mai fi instituit?"

Nedumerirea fostului secretar de stat Mihai Capră: "Dacă vom avea o situaţie ca în ’54, ce cod va mai fi instituit?"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi fost prefect al judeţului Galaţi, Mihai Capră a gestionat numeroase situaţii de urgenţă, de aceea am fost curioşi să aflăm ce crede despre modul în care au acţionat acum autorităţile.

Mihai Capră s-a declarat nedumerit faţă de motivele pe care le-au avut autorităţile centrale pentru a declara cod roşu şi stare de alertă. Mai mult, el crede că preocuparea Guvernului Ponta a fost mai degrabă politicianistă, de a arăta că face mai mult decât cabinetele trecute, decât de a-şi dovedi eficienţa. „L-am auzit pe domnul Sandu (directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu n.r.), la o videoconferinţă televizată, spunând că primul viscol pe care l-am trecut nu a fost la nivelul anului 2012. Dacă în 2012 nu a dat decât cod galben şi apoi portocaliu, înseamnă că acum s-a grăbit declarând prima dată cod roşu. S-a exagerat foarte mult, corelat cu istoricul ţării. În iarna din 1954, stratul mediu de zăpadă avea un metru şi ceva, iar vântul avea la rafală 120 de kilometri pe oră, nu 70-80 de kilometri cât a avut acum. Dacă peste o săptămână vom avea o situaţie ca în ’54, ce cod va mai fi instituit?”, a întrebat retoric Mihai Capră.

A doua dilemă a fostului secretar de stat se referă la necesitatea declarării stării de alertă. „Premierul a susţinut că prin această măsură nu a dorit să îngrădească drepturile constituţionale, ci să se concentreze pe zonele respective. Legislaţia privind situaţiile de urgenţă îi permitea să aloce resurse suplimentare. Ce l-a oprit să o facă? În Ordonanţa 21, starea de alertă se referă la restrângerea drepturilor constituţionale privind libera circulaţie, inviolabilitatea proprietăţii private, munca forţată. Să ne spună dl prim-ministru dacă intenţionează să le aplice!”, ne-a declarat Mihai Capră.

Profesionalizarea prefecţilor, un fiasco

Fostul secretar de stat s-a declarat de acord cu schimbarea prefecţilor din Buzău şi Constanţa, catalogând atitudinea acestora drept amatorism. Mihai Capră regretă faptul că profesionalizarea funcţiei de prefect, ceea ce s-a dorit la început, s-a dovedit a fi un fiasco total. „În ceea ce priveşte oraşul, reacţia autorităţilor a fost suficient de în regulă. Totdeauna vor fi nemulţumii legate de străzile laterale, care nu pot fi tratate aşa cum sunt cele principale. Iar în judeţ, era normal ca drumul spre Bârlad să se blocheze, pentru că la orice ninsoare creează probleme. Problema este că niciodată nu reuşim să fim dotaţi ca să învingem natura dezlănţuită”, a conchis politicianul.

Citit 3360 ori Ultima modificare Joi, 30 Ianuarie 2014 22:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.