Doctorul Ichim - senator sau şef de secţie la spital?

Doctorul Ichim - senator sau şef de secţie la spital?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Medicului Paul Ichim i-a încetat contractul de muncă în calitate de chirurg şi şef de secţie, pe motiv de incompatibilitate * Chirurgul liberal reclamă răzbunări politice şi a atacat decizia în justiţie * Ichim îi consideră responsabili de acest lucru pe secretarul de stat Aurel Nechita şi pe directorul medical, Nicolae Bacalbaşa * Nechita spune că nu are legătură cu demiterea lui Ichim * Bacalbaşa susţine acelaşi lucru *

Senatorul PNL Paul Ichim a deschis, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, un subiect care se referă la o veche rivalitate politică, dar şi profesională între diverşi doctori din spital, relaţii tensionate, care au mocnit ani de-a rândul.

Acum însă, o dată cu declaraţiile chirurgului Paul Ichim, se pare că „s-a spart buba”, iar acuzaţiile şi explicaţiile au început să curgă de o parte şi de alta. Şi este păcat, pentru că asta ne mai lipsea, la vreme de criză, să se îmbolnăvească şi Sănătatea gălăţeană!

Reclamaţia confratelui

Paul Ichim a anunţat, ieri, că a primit o adresă din partea conducerii Spitalului Judeţean prin care era informat că nu mai este şef de secţie şi că „mi se suspendă şi contractul de muncă până la terminarea mandatului, adică n-ai voie mata să mai lucrezi”.

Lucru care, spune Paul Ichim, i se trage de la o „reclamaţie de la un confrate” potrivit căreia ar exista incompatibilitate între calitatea sa de senator şi cea de şef de secţie şi chirurg la spital. Reclamaţie care, a mai relatat Ichim, a fost trimisă de conducerea spitalului la Ministerul Sănătăţii, unde, hârtia „coordonată foarte bine de un ministru secretar de stat, a ajuns la Direcţia Juridică, iar acolo un jurist care nu ştie sau nu vrea să ştie dreptul, dă o hârtie în care, după domnia sa, eu sunt în incompatibilitate”.

Lucru de mirare, spune Paul Ichim, pentru că încă de la începutul mandatului său de senator a solicitat din partea comisiei juridice din Senat hârtie prin care să se spună negru pe alb dacă se află sau nu în situaţie de incompatibilitate.

„Răspunsul oficial al comisiei juridice a fost că nu am incompatibilitate, nu am conflict de interese, pot avea cumul cu funcţia, şi pot să-mi desfăşor activitatea în afara programului parlamentar. Această hârtie am depus-o la Spitalul Judeţean, unde am activat fără durere cu toate actele în regulă”. Până la „reclamaţia unui confrate”…

Acuzând şi faptul că reclamaţia nu i-a fost adusă la cunoştinţă, ci a fost trimisă la minister, Paul Ichim indică vinovaţii: „mâna lungă a PSD-ului, a aceluiaşi cuplu de reformişti din domeniul sanitar Nechita-Bacalbaşa a ajuns şi la cabinetul senatorial al subsemnatului”.

Ichim mai spune că a acţionat în justiţie decizia de încetare a contractului său de muncă din spital şi spune că „ministerul mai bine ar verifica cum se respectă legea”, referindu-se la Nicolae Bacalbaşa care ocupă „ilegal” funcţia de director medical, având vârsta de pensionare (65 de ani, împliniţi în martie). În plus, spune Ichim, Nicolae Bacalbaşa este incompatibil şi conform Legii 161 (fiind consilier judeţean şi director medical la spital). 

Dar… „la Spitalul Judeţean pensionăm pe cine nu este plăcut”, mai spune Ichim, indicând cazul doctorului Muzinchievici, în condiţiile în care, spune chirurgul, spitalul duce lipsă de anestezişti.    

Secretarul de stat Aurel Nechita: „este o mare eroare!”

„Eu nu am nicio contribuţie la toată povestea cu incompatibilitatea domnului Paul Ichim. Că dumnealui se referă la mine, este o mare eroare. Eu nu închei contract de muncă cu dânsul, ci Spitalul Judeţean care s-a adresat Direcţiei Juridice din cadrul Ministerului Sănătăţii, subordonat direct domnului Bazac şi care direcţie nu are nicio legătură cu mine. Colateral, am aflat că răspunsul de la minister arăta că domnul Ichim poate lucra ca medic, însă exceptând programul de senator, adică poate lucra sâmbăta şi duminica, potrivit unui contract cu managerul, pe o perioadă determinată, funcţie de câte ore îşi desfăşoară activitatea.

În privinţa postului de şef de secţie, conform legii, contractul pentru un astfel de post este de opt ore pe zi, timp de cinci zile lucrătoare, ceea ce practic este imposibil în cazul dumnealui, cu programul din Senat. Deci, legal, situaţia este foarte clară”.

„Eu i-am propus domnului Ichim să vină la minister, să discute cu juriştii de aici şi să i se explice situaţia. Din punct de vedere al Legii 161, al incompatibilităţii, se spune că un senator, deputat, secretar de stat etc. nu poate îndeplini o altă funcţie publică cu excepţia celor din învăţământ, cercetare şi cultură. Cum dumnealui îndeplineşte o funcţie publică, de şef de secţie şi nu una de învăţământ, asta e!”, a răspuns secretarul de stat Aurel Nechita. 

Acesta a adăugat că ”în legătură cu vârsta domnului Bacalbaşa, eu nu o cunosc, pentru că nu i-am cercetat buletinul domnului doctor. Atât vreau să spun, că Legea 95 nu spune că nu mai ai voie să fii director la 65 de ani şi două luni sau la 66 de ani fără o zi!”

Ce răspund directorii spitalului

„Eu sunt director medical şi în atribuţiile mele nu intră gestionarea relaţiilor de muncă ale lui Paul Ichim. De acest lucru se ocupă managerul spitalului, doamna Călina Lazarovici, care a solicitat o clarificare din partea Ministerului Sănătăţii, pentru că, dacă cineva lucrează în spital şi este incompatibil, managerul răspunde material. Direcţia Juridică din cadrul ministerului a răspuns – şi această direcţie nu are legătură cu domnul Nechita”.

„Deci, nu a fost vorba despre o decizie abuzivă, ci pur şi simplu de aplicarea  unei decizii a Ministerului Sănătăţii. În concluzie, toată povestea este o percepţie subiectivă a domnului Ichim. În legătură cu domnul Muzinchievici, pot spune doar că s-a aplicat legea în cazul său”, ne-a declarat Nicolae Bacalbaşa.

Acesta a precizat că „am verificat cu juriştii de la CJ dacă sunt sau nu incompatibil şi s-a constatat că nu sunt”, iar în legătură cu faptul că ar fi împlinit vârsta de pensionare şi, potrivit Legii 95, nu mai poate fi director, Nicolae Bacalbaşa a explicat: „eu, având statut de refugiat din Basarabia, conform legii, sunt scutit de aceste prevederi”.

Managerul Spitalului Judeţean, Călina Lazarovici,  spune că „Spitalul Judeţean a eliberat, într-adevăr, decizia de suspendare a contractului de muncă din calitatea de şef de secţie a domnului Paul Ichim, dar nu pentru că vrea cineva aşa ceva, ci pentru că aşa spune legea. Am acţionat în baza unui răspuns al Direcţiei Juridice a Ministerului Sănătăţii. În contractul de muncă se precizează că un şef de secţie trebuie să fie în activitate 40 de ore pe săptămână, adică opt ore pe zi, lucru imposibil, dacă ne gândim la programul de senator, de luni până joi, al domnului Paul Ichim”.

„Să fie clar: acest lucru nu înseamnă că domnul Paul Ichim nu mai are voie să practice chirurgia! Dânsul poate opera şi poate face şi gărzi, în baza unui contract pe o perioadă determinată. Din păcate, însă, nu am primit nicio solicitare din partea dumnealui, până acum, pe acest subiect. Într-adevăr, domnul Ichim are o adresă din partea Senatului că poate desfăşura activitatea, dar avem şi decizia Direcţiei Juridice din partea Ministerului Sănătăţii, care spune altceva. Până la urmă, eu mă subordonez Ministerului Sănătăţii şi nu pot ignora ordinele sale. Ar trebui ca cele două instituţii, Senatul şi Ministerul Sănătăţii, să se pună de acord, însă acest lucru nu depinde de mine”.

Citit 2198 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.