(FOTO) De ce se INUNDĂ permanent Valea Oraşului/ CANALIZARE înfundată cu MILIOANE DE EURO

(FOTO) De ce se INUNDĂ permanent Valea Oraşului/ CANALIZARE înfundată cu MILIOANE DE EURO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria Galaţi afirmă că a investit, în ultimii doi ani, în infrastructura străzilor din Valea Oraşului, 1,9 milioane de euro * SC Apă Canal susţine că a investit în reţelele edilitare fonduri europene de 2,6 milioane de euro şi fonduri proprii de peste 300.000 de euro * Şi totuşi, numai anul acesta, Valea Oraşului s-a inundat de cinci ori!


„Bun venit în mica Veneţie!”, ar putea să scrie la intrarea în Valea Oraşului, după fiecare ploaie zdravănă, când străzi întregi sunt acoperite de apă şi lipsesc doar gondolele.

Numai anul acesta, străzile au fost inundate de cinci ori, spre disperarea oamenilor, care s-au săturat să audă că „plătesc tribut trecutului”, după cum afirma primarul Marius Stan la inundaţia din 30 mai, refugiat din calea apelor pe treptele Spitalului CFR, de unde dădea febril telefoane.

Nici viceprimarul Radu Cosca nu le-a oferit oamenilor o soluţie, susţinând, la inundaţia de pe 22 iulie, că programul ISPA nu poate fi modificat până în 2016, semn că gălăţenii din Vale, plătitori de taxe şi impozite, vor mai trece prin chinul inundaţiilor.

Nimic nou sub... ploaie

 

La fel se întâmpla şi în mandatul fostului primar Dumitru Nicolae, cu menţiunea că cei care mergeau să constate efectele erau viceprimarii Mircea Cristea şi Nicuşor Ciumacenco. Tocmai pentru că e toamnă, anotimp în care, prin excelenţă, plouă, iar Valea Oraşului trăieşte sub ameninţare, am încercat să aflăm ce a făcut administraţia actuală în doi ani, în Valea Oraşului.

CITEŞTE ŞI: PRĂPĂD în Valea Oraşului: Cartier INUNDAT din VINA Primăriei şi a Apă Canal

Mai exact, în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, am trimis câte o cerere de informaţii către Primăria municipiului Galaţi şi către SC Apă Canal SA. Le-am cerut să ne spună, fiecare, valoarea totală a investiţiilor în infrastructură şi reţele de apă şi canalizare, realizate în ultimii doi ani, în Valea Oraşului, pe ce străzi au fost realizate, câţi bani s-au cheltuit în acest scop şi care a fost sursa de finanţare. De asemenea, le-am cerut să ne spună care sunt străzile rămase fără investiţii şi ce planuri au în privinţa acestora.

Răspunsuri de toată jena

Primăria a avut nevoie de 30 de zile ca să ne răspundă, sub semnătura directorului general al Direcţiei de Dezvoltare, Adrian Bucur, că valoarea totală a investiţiilor în infrastructură realizate în ultimii doi ani în Valea Oraşului este de 8.506.083 de lei, adică peste 1,9 milioane de euro!

Apă Canal a fost şi mai „surprinzătoare”, dar a răspuns în zece zile. Ca şi când nu am fi precizat că e vorba de ultimii doi ani, societatea care are obligativitatea exploatării, întreţinerii şi administrării reţelelor de apă şi de canalizare ne-a povestit despre investiţiile realizate în cadrul Măsurii ISPA (lnstrument pentru Politici Structurale de Preaderare) în perioada 2006-2011. Potrivit Apă Canal, s-au executat lucrări la reţelele de canalizare din Valea Oraşului în valoare de circa 1,04 milioane de euro. Şi tot atunci a avut loc şi execuţia Staţiei lSPA amplasată în zona Valea Oraşului în valoare de circa 1,6 milioane de euro. Apă Canal s-a grăbit să ne spună şi că, în ultimii doi ani, a reinvestit din profitul obţinut în montarea contoarelor cu citire la distanţă şi în înlocuirea capacelor de canalizare, a grătarelor gurilor de scurgere, cu capace, respectiv grătare din material compozit, care nu mai pot fi valorificate la centrele de colectare fier vechi.

Ce străzi a modernizat Primăria în ultimii doi ani

Potrivit Primăriei Galaţi, valoarea totală a investiţiilor în infrastructură realizate în „ultimi” doi ani în Valea Oraşului este de 8.506.083 de lei, adică peste 1,9 milioane de euro, de la bugetul local. Conform municipalităţii, „străzile care au fost modernizate până acum în Valea Oraşului sunt următoarele: Sclupturii (sic!), Canalului, Gloriei, Vidra, Săliştei, Ghecet, Daciei, Elicei, Sulinei, Dacului, Sindicatelor, Apolon, Vasile Lupu, Răsăritului, Cezar Boliac (sic!), Faurului, Tăuni şi Rahovei. Lucrările de modernizare au constat în realizarea de reţele subterane de alimentare cu apă şi canalizare, reconstituirea sistemului rutier la toate străzile şi aleile carosabile”.

CITEŞTE ŞI: VALEA ORAŞULUI este din nou sub APĂ, după o ploaie torenţială

Primăria a omis să ne spună cine a executat aceste lucrări. Despre calitatea lucrărilor, e suficient să aruncăm o privire către strada Ana Ipătescu, una dintre arterele vitale din Valea Oraşului, ca să ne facem o idee.

Potrivit Primăriei, străzile nemodernizate din Valea Oraşului sunt Izvor, Cernei, Dimitrie Cantemir, Griviţei, Măcin, Jupiter, Crişana, Mircea cel Bătrân, George Enescu, Plevnei, Spaniolă, Decebal, Vadu Cărăbuş, Olteniţei, Vamei, Siretului, Leului.

La întrebarea noastră despre ce planuri are Primăria în privinţa acestor străzi, nu am primit răspuns.

Ce a făcut Apă Canal în cadrul ISPA

Potrivit Apă Canal, în cadrul ISPA s-au realizat în Valea Oraşului extinderi reţele canalizare pentru 18 străzi şi reabilitarea unei singure reţele de canalizare, pe strada Crişana, lucrări de 1.048.000 de euro. Este vorba de străzile lzvor, Cernei, Dimitrie Cantemir, Jupiter, Crişana, Mircea cel Bătrân, Ana lpătescu, Vadu Cărăbuş, Olteniţei, Elicei, Daciei, Leului, Ghecet, Spaniolă, Săliştei, Sulinei, Măcin, Victor Babeş. Reabilitarea reţelei de canalizare s-a realizat în strada Crişana pe o lungime de 0,112 km, reprezentând circa 0,9 la sută din totalul reţelelor din Valea Oraşului. Tot pe ISPA, pentru realizarea staţiei de pompare intermediare (ISP1) pentru transferul apei uzate către staţia de epurare s-au cheltuit circa 1.600.000 de euro.

Pe lângă contoare cu citire la distanţă în valoare de 400.000 de lei şi înlocuirea capacelor de canalizare - investiţii de 45.000 de lei, Apă Canal modernizează Staţia de pompare "13 lunie" din Valea Oraşului cu o electropompă cu automatizare completă, în valoare de 903.842 de lei fără TVA, din surse proprii.

De ce se inundă cartierul

Apă Canal spune că lucrările ISPA au rezolvat doar parţial deficienţele reţelelor de canalizare din zonă şi asta pentru că „la stabilirea nivelului investiţiilor, municipalitatea a avut în vedere necesitatea realizării lucrărilor de reabilitare şi/sau extindere în cât mai multe zone ale oraşului”.

În opinia Apă Canal, reţelele de canalizare din Valea Oraşului sunt subdimensionate atât ca diametru cât şi ca număr de cămine/guri de scurgere. „Dezvoltarea zonei cu numeroase locuinţe, executarea asfaltării pe suprafeţe întinse în amonte de Valea Oraşului, sistemul de canalizare subdimensionat şi deficitar în guri de scurgere ape pluviale, folosirea necorespunzătoare a sistemului de canalizare prin aruncarea de resturi menajere, a dejecţiilor de la animale, a pansamentelor şi bandajelor etc, coroborat cu cantităţile tot mai mari de ape meteorice căzute într-un interval scurt, conduc la acumularea rapidă a apei în zona de jos a Văii Oraşului”, susţine Apă Canal.

CITEŞTE ŞI: DEZASTRU ÎN VALEA ORAŞULUI. Câteva străzi au fost deja inundate

Societatea afirmă că Primăria va trebui să găsească resurse financiare necesare înlocuirii şi/sau redimensionării treptate a reţelelor existente, în paralel cu execuţia unor bazine de retenţie pentru colectarea apelor meteorice în perioadele cu ploi în exces, cu posibilitate de refulare direct în Dunăre. Apă Canal va executa o Staţie de pompare nouă în Valea Oraşului şi o conductă de refulare, în valoare de 926.000 de euro, finanţare nerambursabilă, în perioada 2014-2020.

 

Viceprimarul Florin Popa: "Cei din Valea Oraşului nu vor mai fi inundaţi"

Declaraţia a fost făcută de viceprimarul Florin Popa, cu ocazia adoptării Master Planulului revizuit şi a Listei prioritare de investiţii a Apă Canal pentru perioada 2014-2020. Operatorul regional pregăteşte cererea de finanţare pentru un proiect din care comuna Matca s-a retras, Galaţiului fiindu-i redistribuită suma de 8.166.000 de euro. Din aceşti bani, aproape un milion de euro sunt alocaţi pentru staţiile de pompare din Valea Oraşului. „Cei din Valea Oraşului, când va mai creşte nivelul Dunării şi vor fi ploi torenţiale, nu vor mai fi inundaţi, pentru că am găsit soluţia tehnică pentru a preîntâmpina acest lucru", a spus Popa. Dar asta prin 2020...

 

Dezastru edilitar: Conducte vechi de o sută de ani

Potrivit răspunsului furnizat de SC Apă Canal, prin Programul ISPA, în municipiul Galaţi s-au reabilitat 78,37 de kilometri de reţea de apă, ceea ce reprezintă 11,35 la sută din totalul reţelei municipiului, şi 20,88 de kilometri de reţea de canalizare - patru la sută din totalul reţelei de canalizare a municipiului. Extinderile executate în Valea Oraşului reprezintă 18,6 la sută din totalul lucrărilor de extindere reţele canalizare realizate în cadrul Măsurii ISPA, iar reabilitările însumează 0,5 la sută din totalul lucrărilor de reabilitare reţele canalizare din cadrul ISPA.

Potrivit Apă Canal, în municipiul Galaţi, aproximativ 70 la sută din reţelele de distribuţie apă şi de canalizare au durata normată depăşită, sunt uzate fizic şi moral. În Valea Oraşului, aproximativ 29 la sută dintre reţele au durata normată depăşită. Mai exact sunt încă în funcţiune conducte din perioada 1908-1942. Din care oamenii beau apă!

Estimări năucitoare/ Sume uriaşe pentru reabilitare completă

Deşi, în mandatul primarului Dumitru Nicolae, lucrările ISPA erau prezentate drept panaceu al reţelelor oraşului, conform estimărilor Apă Canal, municipiul Galaţi mai are nevoie de aproximativ 72 de milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de canalizare. Pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie apă, Apă Canal crede că ar mai fi nevoie de aproximativ 50 de milioane de euro.

Citit 2570 ori Ultima modificare Joi, 04 Septembrie 2014 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.