„Înfloreşte” oraşul?

„Înfloreşte” oraşul?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oţelari fără oţetari * Yuka se usucă, apoi înfloreşte * Nu sunt uscate decât pe-afară, sunt rezistente şi n-au costat nimic * Leandrul „va sta înflorit tot anul” *

Cum tufele de nu-ştiu-ce abia plantate pe strada Brăilei par să se fi născut moarte şi acum îmbătrânesc, cu frunzele uscate, l-am întrebat pe consilierul judeţean conservator Eduard Grosu, director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Galaţi, subordonată Primăriei, dacă nu cumva specia respectivă nu se aclimatizează la noi.

„Este vorba despre yuka. Am avut multe interpelări de genul acesta… Când se face replantarea, dă această senzaţie de uscare, dar pe mijloc este verde. Este un fenomen cât se poate de normal”, a explicat directorul ADP, care a adus ca argument că şi la Bucureşti se întâmplă acelaşi lucru. În scurt timp, yuka nu numai că nu va mai fi uscată, dar va şi înflori, ne-a asigurat managerul.

(Aflăm de pe site-ul unei florării că într-adevăr yuka „ţine foarte mult timp” şi că „se întreţine foarte uşor”. Dar şi că este o plantă „de interior”.)

Ne aşteptam ca plăntuţele să coste ceva, ca şi recent-plantaţii palmieri. Nu, yuka nu a costat nimic! ADP a replantat o parte din plante din zonele în care s-au înmulţit, aşa cum se întâmplă şi în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, spune managerul. La fel de gratuită a fost şi plantarea leandrului, care, spune directorul Grosu, va înflori în curând şi „va sta înflorit tot anul”.

Nicio lună fără plante!

„Au început şi plantările de flori. Sperăm ca până la sfârşitul lunii mai să terminăm plantarea sezonului doi la flori”, spune directorul Grosu. Peste 200.000 fire de flori au fost achiziţionate prin licitaţie, diferenţa până la 400.000 de fire fiind asigurată din sera „încropită” de ADP.

Până când, „în cel mai scurt timp”, va fi inaugurată sera Primăriei, care va asigura, mai ieftin (preţ de producţie), întreg necesarul de flori. Acum, au fost cumpărate flori de la producători din Galaţi, dar şi din localităţi din Ardeal sau din Constanţa. „Preţurile au fost neaşteptat de bune pentru noi”, bugetul alocat florilor prisosind chiar puţin. S-au cheltuit însă în jur de 200.000 de lei, pentru 200.000 bucăţi de diferite specii, deci cam un leu bucata. „Probabil, de la anul, începem să scoatem din producţia proprie şi o să ajungem să şi vindem”, în prezent lucrându-se chiar la calcularea preţului fiecărui soi de plantă. 

Mai aflăm că şi pe strada Oţelarilor se instalează 50 de ghivece ceramice mari, care vor fi intercalate cu arbuşti. La Inelul de Rocadă va intra cea mai mare cantitate de flori. „Vrem să pregătim spaţiul verde astfel încât în orice sezon să avem ceva acolo”.

Un început este însă şi plantarea oţetarilor la Galaţi, plante urâcioase pentru unii gălăţeni: se înmulţesc repede şi put de-a dreptul, dar managerul găseşte că nu dau rău nici ei...

Explicaţie foto: În faţa Prefecturii, noile panseluţele aşteaptă parcă viitoarele mitinguri…

Citit 1899 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.