Cine-a pierdut, cine-a câştigat?

Cine-a pierdut, cine-a câştigat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* PSD şi PNL au crescut în ochii alegătorilor, PD-L este singurul care a pierdut *

De la primele alegeri pentru Parlamentul European, din noiembrie 2007, interesul gălăţenilor pentru scrutinul electoral este în scădere  cu trei procente. Chiar dacă numai un sfert dintre gălăţeni a votat, este interesant să vedem cât de mult s-au modificat, în aproape doi ani, preferinţele gălăţenilor.

PSD + 3

PSD şi-a întărit poziţia în raport cu alegerile europarlamentare din 2007. Dacă adunăm procentele obţinute de PSD (27,42) şi PC (12,15) în noiembrie 2007, vom constata că rezultatul e mai mic cu aproape trei procente decât cel obţinut duminică de alianţa celor două partide.

PD-L – 5

În 2007, PD a obţinut un procent de 25,55, cu aproape un procent mai puţin decât a scos acum PD-L. Tot atunci, PLD a obţinut un procent foarte bun - 6,13. Dacă adunăm rezultatele din 2007 ale PD şi PLD (partide care au fuzionat) vom descoperi că rezultatul este mai mare cu aproape cinci procente decât scorul pe care l-a scos duminică actualul PD-L.

Această diferenţă ar putea da apă la moară celor care susţin că EBa a rupt din voturile PD-L. Dar argumentul nu ţine. Nici dacă adunăm la procentele PD-L scorul Elenei Băsescu situaţia nu se schimbă prea mult. PD-L + EBa rămâne cu un procent în urmă faţă de rezultatul scos de PD şi PLD împreună, în 2007.

PNL + 5

În 2007, PNL a avut un rezultat slab, sub media pe ţară: 11,59 la sută. Chiar dacă nu a avut candidaţi gălăţeni, ca în 2007, PNL a crescut cu peste cinci procente. Creşterea substanţială a venit în ciuda erodării imaginii PNL după ce s-a  aflat la guvernare şi ar putea fi pusă pe seama lui Crin Antonescu. Liderul liberal a adus un capital de imagine, dacă avem în vedere că a făcut nu mai puţin de două tururi electorale prin judeţul nostru.

PRM + 4

De la umilul scor de 3,11 la sută adunat în 2007, PRM a crescut spectaculos la aproape şapte procente. Nu trebuie neglijat însă valul de simpatie de care s-a bucurat Gigi Becali, dar şi greutatea votului PNG-CD la Galaţi. În 2007, PNG-CD a reuşit chiar să treacă scorul electoral la Galaţi, obţinând un frumos rezultat de 5,77 la sută. Concluzia e una singură: dacă s-ar fi aliat din vreme, cele două partide poate că ar fi intrat în Parlament şi în Consiliile locale şi judeţene.

Din 2007, când avea 0,86 la sută, PNŢCD a crescut milimetric la 1,04 procente.

Citit 791 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.