Cine-a înfrânt la alegerile europarlamentare?

Cine-a înfrânt la alegerile europarlamentare?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* PNL, învins de PRM în municipiul Galaţi * EBa a bătut PRM la Bujoru * În oraşul portocaliu PD-L Tecuci, roşul PSD câştigă teren * La Brăhăşeşti, cel mai bun scor PD-L din judeţ * Cel mai slab rezultat al PSD în judeţ egalează procentul PNL în municipiul Galaţi * EBa a făcut „o figură frumoasă” la Ghidigeni *

După alegeri, liderii partidelor s-au grăbit să se laude cu voturile date de sfertul de alegători care au mers la urne, anunţându-se, care mai de care, mai „aleşi” între aleşi. Fiecare s-a proclamat, pe rând, învingător, sau măcar a spus că a obţinut cel mai bun rezultat de până acum. Chiar şi PD-L, cu zurgălăii de coadă atârnaţi de conducerea centrală a partidului susţine că a redus decalajul faţă de PSD.

Cifrele spun însă altceva. Iată un top: în ce localităţi partidele au fost cele mai votate şi unde au adunat o mână de voturi.

Votul gălăţenilor

În municipiul Galaţi, PSD şi PC au surclasat PD-L cu peste patru procente, scor decisiv: 34,8 la 30,23. Uimitor, PRM, care abia dacă a avut câteva afişe lipite pe panourile comune, a sărit un pic peste votul liberalilor: 12,39 la 12,08.

O să spuneţi că între oamenii cuplului Vadim-Becali şi PNL sunt doar 31 de sutimi amărâte. Dar diferenţa se măreşte dacă ne gândim că un partid care de doi ani stă pe tuşa consiliilor locale, judeţene şi a Parlamentului, cu o campanie inexistentă, PRM, a întrecut chiar şi la mustaţă PNL, un partid cu un viceprimar şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, başca un deputat şi un senator.

EBa a primit şi ea un rezultat frumos, aproape jumătate din procentajul PNL - 6,39 procente.  

Tecuci : PSD şi-a luat revanşa

Vorba doamnei Pârţag, există o explicaţie pentru care PSD şi PC au întrecut PD-L cu peste un procent, în oraşul eminamente portocaliu. Tecuci este condus de primarul PD-L, Eduard Finkelstain, şi păstorit de Mircea Toader, deputat chiar de Tecuci. Ei bine, din 2004, constant, PSD ia bătaie zdravănă de la PD-L la Tecuci.

Social-democraţii au început însă să-şi ia revanşa, scor final 30,61 la 29,37 la sută. Un senator PSD de Tecuci – Laurenţiu Chirvăsuţă – şi un consilier de stat – Dan Butunoi – au făcut ca PSD să se revigoreze în faţa PD-L.

La Tecuci, liberalii stau comod pe 20,78 de procente şi le cam suflă în ceafă democrat-liberalilor. Şi PRM a încasat un procent bunişor – 11,48. Cu 4,48 de procente, Elena Băsescu poate fi mândră că a salvat onoarea PD-L - EBa în faţa PSD. 

Bereşti şi Bujoru, copie fără indigo

La Bereşti, PSD-PC şi-a adjudecat o frumoasă victorie, 72,14 la sută, de aproape cinci ori mai mult decât PD-L, rămas la un scor de 14,66 la sută. Liberalii abia au trecut pragul electoral – 5,61 la sută. PRM a depăşit-o pe EBa cu jumătate de procent, rezultat final 3,64 – 3,05 la sută.

Votanţii din Târgu Bujor au aproape aceleaşi preferinţe ca şi vecinii lor din Bereşti. În fieful vicepremierului Dan Nica, Alianţa PSD+PC a fost votată de 64,03 la sută. PD-L a fost nevoit să se mulţumească doar cu 16,73 la sută, iar liberalii cu un modest 5,35 la sută.

Elena Băsescu a cucerit Târgu Bujor, unde a luat cel mai bun scor din tot judeţul – 6,36 la sută, fiind mai votată decât PRM, creditat de alegători cu 5,83 de procente.   

Partidele, între minim şi maxim

Nu mai puţin de 77,24 procente – cel mai bun scor PSD+PC din judeţ, înregistrat la Schela. La cota de jos, în Oancea, PSD a luat 12,06 procente, scor egal cu cel al PNL în municipiul Galaţi.

PD-L a obţinut cea mai mare victorie în comuna Brăhăşeşti – 61,65 la sută. Cel mai slab rezultat al democrat-liberalilor, 5,74 s-a înregistrat la Ţepu.

Cu 74,87 la sută, PNL a bătut orice record la Ţepu, în vreme ce la Rădeşti n-a primit decât 3,22 procente.

PRM a fost cel mai votat în municipiul Galaţi – 12,39 procente. La antipod, în comuna Băleni abia a strâns 1,24 la sută.

Târgu Bujor a fost cu EBa în proporţie de 6,36 la sută. Şi la Ghidigeni fiica preşedintelui a obţinut un rezultat bun, peste cinci procente. Cu doar un vot, Elena Băsescu a obţinut la Smulţi cel mai slab rezultat din tot judeţul, 0,19 la sută.

În concluzie, cine-i învingătorul şi cine-i înfrântul? 

Grafic: Florin Novac

Citit 1096 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.