Cât îi doare pe deputaţi de problemele gălăţenilor?

Cât îi doare pe deputaţi de problemele gălăţenilor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Viaţa liberă” continuă astăzi să vă prezinte cam ce au făcut parlamentarii gălăţeni în prima sesiune, de la alegerile de anul trecut şi până în prezent.

După ce în „primul episod” al acestei analize am arătat că majoritatea deputaţilor de Galaţi nu au un birou parlamentar propriu – unii nici măcar la sediile partidelor, ca să nu mai vorbim de birouri în colegiile unde au fost votaţi, iar alţii au birouri dar nu la Galaţi, ci… la Bucureşti – vă prezentăm astăzi alte aspecte ale activităţii lor.

Ciucă: roşii de Matca, spital şi ponton plutitor

Vorbim mai întâi de natura interpelărilor şi întrebărilor puse de cei 11 deputaţi de Galaţi. Aşa cum v-am mai informat, dacă ar fi să stabilim un top, pe prima poziţie s-ar situa Bogdan Ciucă (foto - 50), urmat de Mihail Boldea (26), Florin Pâslaru (17).

Spre coada listei, la mare distanţă, se află Victor Paul Dobre, cu patru interpelări, Carmen Axenie şi Nicolae Păun, cu câte două şi Mircea Toader şi Dan Nica, cu nicio interpelare!

Dar şi subiectele abordate sunt interesante, pentru că în funcţie de acestea, se poate vedea cât de mult îi pasă unui deputat de gălăţeni (dacă abordează mai multe probleme locale) sau… de propria imagine (dacă abordează subiecte de interes general, mai multe decât cele de interes local).

Printre cele 50 de întrebări şi interpelări puse de deputatul Bogdan Ciucă (PC), multe se referă la Galaţi. Ciucă l-a interpelat pe ministrul Agriculturii cu privire la soarta roşiilor de Matca, dar şi cu privire la situaţia sistemului de irigaţie din judeţ, a luat cuvântul în privinţa "magazinelor de vise", solicitând ministrului Sănătăţii să se implice.

Conservatorul s-a interesat dacă se mai construieşte sau nu spitalul regional (pentru care, în mandatul trecut, autorităţile locale găsiseră şi loc – spre Vânători); în acest caz, răspunsul ministerului a fost politicos şi diplomat – adică nu a spus nimic.

Tot Ciucă s-a interesat la Ministerele Transporturilor şi Mediului asupra unui proiect mai vechi pentru portul de la Galaţi – realizarea unui terminal de pasageri la malul Dunării. Aşa a aflat că acest proiect a fost abandonat din motive pecuniare dar că, până la sfârşitul acestui an, în portul Galaţi se vor asigura dotările şi infrastructura necesară pentru separarea fluxurilor de pasageri prin amplasarea unui „ponton plutitor complex pentru control trecere frontieră”, proiect în valoare de 1,75 milioane euro, dar care se va realiza „în situaţia în care se vor găsi surse de finanţare”.

Să ne limităm strict la subiectele abordate sau să vorbim puţin şi despre cum se împacă ele cu realitatea, căci la ce ne-ar trebui fie şi un ponton plutitor pentru „separarea fluxurilor de pasageri” când cursele pe Dunăre nu mai există demult?… 

În rest, interpelările deputatului se referă la cazuri punctuale, gălăţeni veniţi în audienţă cu diverse probleme, lucru care e de bun augur pentru electoratul din colegiul său.    

Mihail Boldea: interpelări din presă

Următorul pe listă este deputatul PDL Mihail Boldea. Şi acest deputat a avut interpelări pe subiecte specifice Galaţiului. Însă multe din subiecte par a fi un fel de „oglindă a presei”. Lucru lăudabil, dacă stăm să ne gândim la câţi parlamentari reacţionează la ce se scrie în presă.

Astfel, deputatul a făcut o interpelare cu privire la „scurgerile radioactive de la Spitalul Judeţean” (este vorba despre un subiect tratat pe larg în presa locală la vremea sa), despre pericolul închiderii Şcolii nr. 28, dar şi despre… numărul dosarelor de urmărire penală pe numele primarului Dumitru Nicolae.

Acest ultim subiect merită să fie discutat, cu atât mai mult cu cât solicitarea deputatului de a afla numărul dosarelor se justifică prin faptul că „în calitate de parlamentar şi cetăţean al municipiului Galaţi sunt neplăcut surprins de informaţiile apărute în mass-media privind implicarea în mai multe dosare penale a actualului primar…”. În calitate de avocat le-ar fi putut afla direct de la sursă…

Alte interpelări se referă fie la cazuri singulare, precum cazul doamnei Mihaela Dobre, care ar fi fost agresată de poliţiştii gălăţeni de la secţia nr. 4. Boldea s-a referit şi la   efectele crizei financiare asupra Tribunalelor Galaţi şi Tecuci, ori la lipsa de electrificare a unui cartier de 200 de locuitori din Tecuci.

Pâslaru, interesat de spitalul fostului guvern

Florin Pâslaru (PSD) este cel de-al treilea deputat care s-a făcut cunoscut prin 17 interpelări. Printre acestea, câteva se referă la marea durere a Galaţiului – Combinatul. Astfel, una din interpelări face referinţă la fenomenul poluării industriale din Galaţi, o alta, la situaţia dificilă în care se află siderurgia, iar o alta direct la poluarea cauzată de ArcelorMittal Galaţi.

Alte interpelări se referă la studiul de fezabilitate necesar construirii unui nou spital judeţean la Galaţi.  Ciudat este că deputatul PSD se interesează de spitalul despre care fosta guvernare voia să îl construiască la Galaţi şi pentru care statul a alocat bani pentru studiul de fezabilitate, iar CL şi CJ Galaţi identificaseră şi teren, în zona Metro, spre Vânători exact când dumnealui era consilier local. 

Acelaşi spital despre care, acum, preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica – vicepremier, dar şi deputat PSD – spune că nu se va mai construi acolo, ci undeva în cartierul Dimitrie Cantemir, informaţie confirmată şi de către Aurel Nechita, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii!    

Dobre - veşti proaste pentru electoratul din Toflea

Din „coada” topului, numai deputatul PNL Victor Paul Dobre se distinge cu 4 interpelări. Fostul secretar de stat MAI s-a interesat şi el de soarta spitalului judeţean – se mai construieşte sau nu? Ca şi în cazul interpelării depuse de Florin Pâslaru (împreună cu Bogdan Ciucă) şi deputatul liberal a primit un răspuns care nu l-a umplut de fericire.

Oricum, faţă de răspunsul dat parlamentarilor PSD şi PC, unde ministerul Sănătăţii nu vorbea decât că proiectele de construcţie a spitalelor regionale şi judeţene de urgenţă „cu o anumită prioritizare”, răspunsul dat deputatului Dobre este ceva mai clar: în zona Galaţi-Brăila se va construi un spital de urgenţă în etapa a doua.

Nu degeaba preşedintele Traian Băsescu l-a botezat pe Victor Paul Dobre „ministrul inundaţiilor”! Deputatul liberal a făcut o interpelare către ministerul Mediului cu privire la situaţia localnicilor de la Toflea şi a pericolului pe care îl reprezintă pârâul Valea Boului, care s-a revărsat şi în 2005 şi în 2007 şi 2008 provocând pagube materiale.

Cum, la Tecuci statul a decis până la urmă derularea de lucrări de regularizare a râului Tecucel, Dobre a solicitat să se procedeze la fel şi la Toflea. Răspunsul Ministerului Mediului arată că în 2006, după inundaţiile din 2005, s-au început lucrări de regularizare a albiei Văii Boului pe o lungime de 600 de metri, dar că acestea nu au ferit casele de alte inundaţii, dat fiind că locuinţele se află la 2-3 metri de mal.

Ca atare, reluarea unor astfel de lucrări ar trebui făcută după realizarea unui studiu privind „traseul albiei regularizare şi costurile sociale privind demolarea locuinţelor ridicate fără autorizaţie de construire în albia minoră a pârâului Valea Boului. Studiul de fezabilitate se va realiza în acest an, urmând ca în 2010 să înceapă lucrările efective, a mai arătat ministerul.

Rămâne acum de văzut cum vor reacţiona localnicii din Toflea când deputatul ales în colegiul lor (nr. 1), Victor Paul Dobre, va veni şi le va aduce veştile de la Bucureşti: ministerul a decis că trebuie demolate casele de pe malul apei!

O altă interpelare a deputatului se referă la stadiul proiectului „drum expres Brăila-Galaţi” (obiectiv care, potrivit site-ului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ar fi trebuit să înceapă în 2009 şi să se finalizeze în 2011). Dobre a solicitat să i se spună dacă acest calendar va fi respectat şi câţi bani s-au alocat pentru acest obiectiv. Din păcate, deocamdată nu a primit nici un răspuns la această interpelare…

Doamnele, în coada listei

Doamnele politicii gălăţene, Carmen Axenie (PDL) şi Lucreţia Roşca (PSD) se remarcă prin depunerea a două, respectiv, o interpelare.

Avocata tecuceancă a depus o interpelare cu privire la seceta din judeţ şi modalităţi de despăgubire a agricultorilor ori de îmbunătăţire a sistemului de irigaţii, iar cea de-a doua interpelare se referă la acordarea de sprijin financiar Tecuciului pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţiile din 2007.

Lucreţia Roşca a făcut o singură interpelare, referitoare la legea farmaciei.

Dan Nica, Ştefan Viorel şi Mircea Toader - nicio interpelare

Cam acestea sunt subiectele locale care au ajuns la urechile aleşilor noştri de acolo mai sus, la urechile miniştrilor. În rest, Dan Nica, Ştefan Viorel (PSD) şi Mircea Toader (PD-L) nu au depus nici măcar o interpelare.

Mai sunt cazurile celor doi deputaţi din partea minorităţilor, despre care deja am scris şi despre care vă reamintim pe scurt. Dragoş Zisopol (deputat de Galaţi, colegiul nr. 6) a depus o singură interpelare, un memoriu al preotului paroh Vasile Olaru, care nu este un gălăţean, cum v-aţi fi aşteptat, ci… tulcean. Cum de au ajuns plângerile tulceanului la urechile deputatului de Galaţi? Simplu, scrie în interpelare: „La Biroul Parlamentar din Bucureşti am primit un memoriu…”.

Cel de-al doilea deputat „de Galaţi”, în colegiul nr. 3, Nicolae Păun, a depus două interpelări cu privire la „Excluderea organizaţiilor civice ale romilor de la consultarea privind desemnarea şefului Agenţiei Naţionale pentru Rromi” şi „Modul şi eficienţa de utilizare a fondurilor europene administrate de Agenţia Naţională pentru Romi”!

Citit 966 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.