Ce? când? cine? în construcţii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Te întrebi cât va dura o lucrare care te face zilnic să ocoleşti un şanţ, sau cât îţi vor mai bate ciocanele la cap construind clădirea de vizavi? Nimic mai simplu: totul ar trebui să fie scris pe un panou de afişaj – cine execută lucrarea, pentru cine, numărul autorizaţiei, când se va termina etc. De multe ori însă, o lucrare începe, ţine până te saturi, dar nu este semnalată.

Am apelat la şeful Serviciului Inpectoratului de Stat în Construcţii Galaţi, Vasile Harabagiu, care ne-a confirmat obligativitatea existenţei acestor panouri lămuritoare. Numai că nimeni nu a făcut până acum vreo plângere la secţie, pentru a se lua măsuri.

Când Primăria emite autorizaţii de construcţie, dă şi un astfel de model de panou, ne-a precizat dl Harabagiu, care a adăugat şi că, de când nu mai avem Inspectorat, ci secţie, care depinde de Inspectoratul Teritorial Sud Est de la Constanţa, nici autoritatea instituţiei nu mai e aceeaşi…

Practic, odată cu deschiderea lucrării, beneficiarul, primeşte odată cu autorizaţia de construcţie şi un formular prin care Serviciul este anunţat de începerea respectivei lucrări. Atribuţii pe această latură au şi cei de la Primărie, ne-a spus şeful serviciului.  Dacă situaţia este mai gravă şi Primăria nu face faţă, este anunţat Serviciul. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum…

Am vorbit la Primărie, cu Ionel Ardean, directorul Direcţiei de Urbanism, care ne-a confirmat că pentru nerespectarea afişajului sunt prevăzute amenzi de până la 1.000 lei. Nu trebuie decât să sesizeze cineva, pentru ca Serviciul de disciplină în construcţii al Primăriei să intervină.

Concluzie: cu două „moaşe”, copilul zburdalnic al tranziţiei poate rămâne cu panoul nemontat. Dumneata, cetăţeanule, poţi însă sesiza ori Primăria, ori Serviciul Inspecţiei în Construcţii, nu de alta, dar sunt destui care se gândesc să construiască fără nicio aprobare.

Deşi Legea 50/1991 modificată anul trecut de Ordonanţa 214 prevede posibilitatea intervenţiei publice… chiar înainte de autorizare. Ceea ce pare un vis, căci nimeni nu-ţi bate în geam să te anunţe şi nici măcar după autorizare nu putem şti ce se întâmplă, neavând date trecute pe vreun panou! Unii constructori au interes să fie cât mai discreţi.

Doar un om curios poate afla din timp ce urmează să fie autorizat: „Autorizaţia de construire şi anexele acesteia vor avea caracter public şi se vor pune la dispoziţia publicului spre informare, pe pagina proprie de web a autorităţii administraţiei publice locale emitente sau prin afişare la sediul acesteia, după caz”...

Până una alta am dori şi noi afişarea legală a datelor la toate construcţiile întâlnite în cale.

Citit 483 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.