Cum să păcăleşţi 30 de primari?

Cum să păcăleşţi 30 de primari?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza financiară s-a răsfrânt dureros asupra administraţiilor locale, obligate în acest an să funcţioneze cu un buget redus cu 15 la sută faţă de cel de anul trecut. Totuşi, acest lucru nu îi opreşte pe unii primari să facă cheltuieli total inutile şi care, mai mult, demonstrează gradul de naivitate – ca să ne exprimăm elegant – al acestor aleşi locali.

Un exemplu este povestea pe care v-o prezentăm astăzi, o poveste despre cum să păcăleşti 30 de primari care, oricum, dau dovadă de o nepăsare crasă chiar şi în momentul în care este demonstrat negru pe alb că au risipit bani publici.

Cât de rău este „acoolul” şi cum ne alterează el memoria

Pe adresa de mail a redacţiei am primit o sesizare din partea mai multor cadre didactice din câteva comune din judeţul Galaţi, în care eram informaţi asupra faptului că 30 de primării din judeţ au încheiat un contract de colaborare cu un ONG, privind realizarea în comun a unor acţiuni de combatere a fumatului şi a consumului de alcool în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar.

În fapt, ONG-ul, adică Fundaţia pentru Sprijinirea Învăţământului Preuniversitar Galaţi, a editat nişte fluturaşi pe care i-a împărţit, ulterior, în şcolile din comunele cu care a încheiat contractul de asociere.

Numai că, potrivit hârtiilor trimise de cadrele didactice care ne-au sesizat cazul, fluturaşii editaţi şi împărţiţi elevilor conţin greşeli de scriere şi de compoziţie. De pildă, pe fluturaş scrie cu litere de-o şchioapă „Efectele acoolului asupra organismului” şi cum greşeala din titlu nu ar fi de ajuns, la o citire sumară a acestor efecte, aflăm lucruri absolut bizare.

De exemplu, aflăm că „acoolul” atrage după sine: scăderea capacităţii de a gândi limpede, alterarea memoriei (?!), tulburări de vedere, comă alcoolică, deteriorarea creierului cu alterarea memoriei etc. 

Şi la „efectele negative ale fumatului asupra sănătăţii” (de parcă ar fi şi efecte pozitive, însă autorul a dorit, probabil, să nuanţeze, având în vedere că în cazul consumului de „acool” a vorbit doar de efecte – nici pozitive, nici negative!) aflăm lucruri interesante, ca de exemplu, că dacă fumăm, „ochii lăcrimează şi ustură”, „dinţii se îngălbenesc şi se pătează”, plus că riscăm îmbolnăvirea de cancer la diverse organe. Pe scurt, o serie de simptome pe care le poţi găsi pe internet…

Cine sunt cei păcăliţi şi ce spun ei?

Pe spatele fluturaşilor editaţi sunt trecute 30 de primării, cu numele primarilor care au încheiat contract cu fundaţia respectivă, pentru distribuirea fluturaşilor în şcoli. Din cele 30 de primării, 10 au primari liberali, 9 – PSD, 6 – PC şi 5i – PD-L. Am luat legătura cu câţiva dintre ei.

Toţi spun că nu au văzut fluturaşii cu greşeli, pentru că pachete au venit legate şi s-au distribuit  direct în şcoli. N-au avut curiozitatea să-i citească. Când îi întrebi dacă li se pare normal să dea bani publici pe nişte hârtiuţe care nici măcar nu sunt corecte din punct de vedere ortografic ridică din umeri. Mai spun că au făcut asocierea pentru binele elevilor, să afle şi ei ce rău este să bei sau să fumezi…

Primarul din Piscu, Vlad Ştefan (PC), ne-a spus că „s-au distribuit fluturaşii, chiar în ultima zi de şcoală, la cei aproximativ 600 de elevi. Am încheiat contract cu fundaţia, dar nu ne-a impus o sumă de bani, ne-a spus să dăm cât putem şi am dat 500 de lei. Dacă mi se pare în regulă? Chiar nu e suficient faţă de gestul pe care l-au făcut dânşii [cei de la fundaţie], pentru a îndruma copiii. Este primul parteneriat pe care l-am făcut. Dar sincer şi mie mi s-a părut suspect, dar am văzut actele fundaţiei, mi-au spus că au legături strânse cu inspectoratul şcolar”.            

Primarul din Smârdan, Costică Stroea (PSD), ne-a spus că a încheiat contract cu fundaţia pentru 1.000 de fluturaşi, alocând în acest scop tot 500 de lei: „sincer, era ultima zi de şcoală… cei de la fundaţie nu ne-au cerut o sumă, ne-au arătat că alte primării au dat 500 sau 1.000 de lei… Dacă ne luăm după ce scrie pe fluturaşi, nu e în regulă şi pe viitor nu vom mai colabora cu ei”.

Alţi edili, aceeaşi poveste; viceprimarul comunei Cosmeşti (PSD) Ioan Ciot se scarpină în cap când vede fluturaşii şi promite să-i arate şi primarului „ce bâzdâgănii scrie aici”, iar vicele din Nicoreşti (PNL), Gabriel Gârleanu, ridică doar din umeri şi … tace. Primăria din Nicoreşti a dat 1.000 de lei pentru 750 de broşuri.

Primarul din Oancea, Victor Chiriloaie (PNL), spune că a dat de la bugetul local 2.000 de lei, pentru broşuri şi că „privind calitatea sau acurateţea textului, n-avem nici un fel de pretenţie (…) Suma nu a fost aprobată prin CL, pentru că este o sumă modică. Până la urmă, o suport din buzunarul propriu dacă e pentru binele localităţii...”.

Inspectoratul Şcolar şi CJ nu ştiu nimic

Ne-am interesat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi pentru a afla dacă instituţia ştie ceva. Mitică Dudău, inspector adjunct şi responsabil cu activitatea educativă, ne spune că nu are cunoştinţă de fundaţia respectivă şi că „avem o înţelegere cu directorii că nimeni nu poate să-şi facă propagandă în unităţi şcolare fără ca acest lucru să fie cunoscut de inspectorat. De regulă, cine vrea să facă o astfel de activitate, ia legătură cu inspectoratul, care îi dă aviz favorabil sau nefavorabil. Probabil dacă colaboram cu fundaţia, nici nu ieşeau greşeli”.

Dudău spune că a instituit regula ca directorii să anunţe Inspectoratul când se desfăşoară activităţi în şcoli, pentru că, în trecut, în lipsa unei astfel de convenţii au apărut situaţii neplăcute. De exemplu, şi-a amintit Mitică Dudău, într-un an inspectoratul a greşit şi el, dându-şi acordul să se vândă în şcoli bilete la un spectacol (recomandat printr-o scrisoare din partea Casei de Cultură cu „piese din programa şcolară”) care, de fapt, avea legătură cu MISA! 

Nici Tania Bogdan, actuala vicepreşedintă CJ Galaţi şi fostă şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean, nu are cunoştinţă de fundaţia respectivă, însă pune această poveste pe seama descentralizării rău înţelese din învăţământ:

„Primăriile au independenţă şi pot face ce vor, dar elegant era să ceară părerea Inspectoratului să vadă despre ce e vorba. Tema este bună pentru copii, dar cred că primarii trebuiau să facă parteneriat cu o instituţie avizată. (…) Clar că fundaţia nu are specialist, nu are şcoală elementară. E o păcăleală, dar pe primari nu pot să-i acuz de rea intenţie…”.

Şi preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, s-a arătat surprins de toată povestea…

În ciuda încercărilor repetate de a lua legătura cu preşedintele fundaţiei respective, Gheorghe Drăgici, nu am reuşit acest lucru, nici la numerele de telefon care apar pe fluturaşul editat şi nici la adresa de pe acesta.

Concluzia? O vorbă din popor spune că „nu-i prost cine cere, e prost cine dă”. Problema apare atunci când prostia o plăteşte toată comunitatea, pentru că vorbim de bani publici…

Citit 1024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.