Cât ne costă cabinetele deputaţilor?

Cât ne costă cabinetele deputaţilor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru cabinetul parlamentar, deputatul PD-L Mihail Boldea plăteşte cea mai scumpă chirie şi cea mai mare factură la utilităţi dintre cei 334 de deputaţi ai României * La polul opus, deputatul PSD Viorel Ştefan plăteşte cele mai mici salarii personalului din cabinet, dintre toţi parlamentarii * Conservatorul Bogdan Ciucă este cel mai generos „patron” * În total, în prima sesiune parlamentară, deputaţii Galaţiului au cheltuit împreună peste 520.000 de lei pentru cabinetele parlamentare *

Cabinetele parlamentare în care aleşii uninominali dau audienţe, ascultă păsuri şi necazuri ale cetăţenilor sunt plătite tot cu bani publici. Camera Deputaţilor a publicat recent o situaţie a cheltuielilor decontate de parlamentari pentru aceste birouri, pe primele şase luni ale acestui an, deci în prima sesiune. Haideţi să vedem cât şi pe ce anume au dat banii deputaţii gălăţeni.

Cea mai scumpă chirie

Democrat-liberalul Mihail Boldea (foto 1) este primul în clasamentul parlamentarilor care plătesc cele mai mari sume pentru chirii şi utilităţi – 23.597 de lei. Boldea a reuşit să-l depăşească şi pe colegul său William Brânză, care e obligat să întreţină un cabinet parlamentar în străinătate, dar şi pe colega sa Elena Udrea, care este ministru. V

ă reamintim că Boldea a cerut Primăriei un sediu pentru cabinet, dar i s-a spus că nu există niciun spaţiu, motiv pentru care a apelat la închiriere. Dar suma de bani este, totuşi, cea mai mare din toată Camera Deputaţilor!

Boldea a mai plătit 26.746 de lei pentru materiale de întreţinere. În schimb, parlamentarul s-a arătat foarte strâns la pungă atunci când a fost vorba de plata salariilor personalului din cabinet. Doar 9.092 de lei a cheltuit în aceste şase luni, sumă care îl plasează spre coada clasamentului, pe locul 332. Este antepenultimul deputat în topul cheltuielilor cu salariile.

Cel mai „ieftin”

Dacă fiecare deputat gălăţean a cheltuit, în total aproximativ 60.000 de lei pentru cabinetul parlamentar, social-democratului Viorel Ştefan (foto 2) nu i-a trebuit decât aproape jumătate din sumă – 36.731 de lei.

Factura lui Ştefan a arătat aşa: materiale de întreţinere – 28.944 de lei, chirii şi utilităţi – 1.256 de lei, salarii – 6.531 de lei. Ştefan este primul în topul celor mai mici cheltuieli cu salariile dintre toţi cei 334 de deputaţi.

Scump, doamnă, scump!

Social-democrata Lucreţia Roşca (foto 3) a plătit în total, cea mai mare sumă pentru cabinetul parlamentar dintre toţi deputaţii gălăţeni: materiale de întreţinere – 28.135 de lei, chirii şi utilităţi – 2.639 de lei, salarii personal – 31.984 de lei.

Pe locul secund vine deputatul PC Bogdan Ciucă: materiale de întreţinere – 23.310 de lei, chirii şi utilităţi  - niciun leu, salarii – 38.724 de lei. Dintre toţi deputaţii gălăţeni, Ciucă îşi plăteşte cel mai bine angajaţii. Ori are cei mai mulţi salariaţi.

Pe locul al treilea urcă democrat-liberalul Mircea Toader, cu o factură ceva mai mică: 25.989 de lei materiale de întreţinere, 126 de lei - chirie, 35.579 de lei - salarii aferente personalului din birou.

Social-democratul Florin Pâslaru încheie lista deputaţilor care au cheltuit peste 60.000 de lei pentru cabinetul parlamentar: 28.944 de lei – materiale întreţinere, 482 de lei - chirie şi utilităţi, 30.693 de lei - salarii personal.

Cei mai strânşi la pungă

Cabinetul de deputat al vicepremierului Dan Nica a costat mai puţin de 60.000 de lei pe şase luni. Pentru salarii, Nica a plătit 29.871 de lei, materialele de întreţinere au costat 28.815 de lei, iar chiria şi utilităţile nu au depăşit 1.276 de lei.

Deputata PD-L Carmen Axenie a cheltuit cel mai mult dintre toţi gălăţenii pentru materiale de întreţinere – 29.531 de lei, sumă la care s-au adăugat salariile personalului – 30.274 de lei. N-a cheltuit însă niciun ban cu chiria şi utilităţile, deşi are două cabinete parlamentare.

Cel mai chivernisit a fost deputatul PNL Victor Paul Dobre: 28.371 de lei – materiale de întreţinere, 2.403 lei - utilităţi şi chirii pentru două cabinete parlamentare şi 27.378 de lei - salariile personalului.

Dacă, pentru doar şase luni de mandat, deputaţii au avut nevoie de peste cinci miliarde de lei vechi, ne întrebăm la cât se va ridica suma la finalul mandatului de patru ani.

Suma forfetară: 10.000 de lei pe lună

Deputatul PD-L Mihail Boldea a declarat că într-adevăr plăteşte cea mai scumpă chirie dintre toţi parlamentarii – 20 de milioane de lei vechi pe lună. În schimb, nu are decât doi angajaţi – „puţini, dar buni!” - deci face economie la plata salariilor.

Potrivit deputatului, parlamentarii primesc lunar o sumă forfetară de 10.000 de lei (o sută de milioane de lei vechi) brut, pentru cheltuielile cu cabinetul. Din această sumă trebuie să îşi asigure chiria, utilităţile, telefonul, internetul, plata angajaţilor. Cine depăşeşte suma scoate din buzunar.

Citit 1593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.