UPDATE | Zi fierbinte în Parlament. Eşec al negocierilor PSD-UDMR privind moţiunea de cenzură

UPDATE | Zi fierbinte în Parlament. Eşec al negocierilor PSD-UDMR privind moţiunea de cenzură
PSD a rupt acordul cu UDMR
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

UPDATE, marți, 20 iunie | Discuțiile dintre liderii PSD și cei ai UDMR privind votarea moțiunii de cenzură au fost întrerupte marți, 20 iunie.

Cu o zi înainte de votul asupra moţiunii de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, tabăra lui Liviu Dragnea a pierdut susţinerea UDMR, ca urmare a retragerii de pe ordinea de zi a Parlamentului a unor proiecte de lege pe care reprezentanţii comunităţii maghiare le-ar fi dorit adoptate cu ajutorul coaliţiei PSD-ALDE.

Noul curs al evenimentelor vine în contextul în care reprezentanţii PSD au pus pe ordinea de zi a ambelor camere ale Parlamentului mai multe legi în beneficiul comunităţii maghiare, proiecte convenite de Liviu Dragnea cu liderii UDMR în cursul serii de luni. Proiectele se refereau la pragul pentru folosirea limbii materne în instituţii, la instituirea zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor, dar era vizat şi un proiect privind învăţământul superior pastoral. Teoretic, în cursul zilei de marți ar fi trebuit să se mai stabilească doar o serie de detalii, însă negocierile au eşuat.

În paralel, atmosfera în Parlament a devenit foarte tensionată, iar unii dintre parlamentarii PMP şi PNL au protestat - inclusiv prin legarea unor banderole tricolore de uşile cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea - faţă de intenţiile PSD. Dar împotriva proiectelor s-au manifestat şi o serie de parlamentarii social-democraţi, unii dintre ei postând declaraţii în acest sens pe reţelele de socializare.

În condiţiile în care negocierile au eşuat, liderul UDMR, Kelemn Hunor, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce nu va mai participa la votarea moţiunii de cenzură. „Nu vom fi în sală”, a declarat Hunor, care a ţinută să acuze „naţionaliştii de serviciu”, care „s-au activat” după pornirea discuţiilor cu PSD. În ceea ce priveşte moţiunea, UDMR apreciază acum că este "o problemă internă a coaliţiei" şi că nu va interveni în disputa dintre Dragnea şi Grindeanu, dar că este deschis la "discuţii".

Dezbaterile şi votul asupra moţiunii de cenzură sunt programate pentru astăzi, 21 iunie, începând cu ora 11,00, însă pe fondul ultimelor evenimente au apărut zvonuri privind intenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a amâna votul pentru săptămâna viitoare, variantă care însă a fost dezminţită de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care s-a arătat încrezător în capacitatea coaliţiei PSD-ALDE de a genera numărul de voturi necesar demiterii lui Sorin Grindeanu. Dacă va fi sau nu aşa, rămâne de văzut.

(Ovidiu Amălinei)


Cum se va înclina balanţa la moţiunea de cenzură anti-Grindeanu | Deşi este o decizie unică în istoria politicii româneşti, încercarea social-democraţilor de a răsturna propriul guvern va merge până la capăt. Astfel, miercuri, 21 iunie, începând cu ora 11,00, moţiunea de cenzură prin care se încearcă scoaterea lui Sorin Grindeanu din scaunul din prim ministru va fi supusă dezbaterii şi votului Parlamentului.

Cu toate acestea, tabăra social-democraţilor condusă de Liviu Dragnea nu este sigură de victorie, deşi, teoretic, are cu 12 voturi mai mult decât sunt necesare pentru demiterea premierului. Practic, pentru ca moţiunea de cenzură să aibă succes, este nevoie de 233 de voturi pentru, iar coaliţia PSD-ALDE are 245 de parlamentari. Numai că Sorin Grindeanu şi noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, susţin că există destui membri PSD şi ALDE care se vor abţine de la vot sau vor vota împotriva moţiunii.

Înlocuirea lui Liviu Dragnea, miza principală

Semnalele date de premierul încă în funcţie, Sorin Grindeanu, sunt că există destul de multe voci în PSD care vor o schimbare la nivelul conducerii partidului, prin înlocuirea lui Liviu Dragnea. "Au fost eforturi imense să punem România pe făgaşul corect. Ce se întâmplă astăzi e cel mai rău lucru ce se putea întâmpla ţării. E ca un atlet care a plecat cel mai bine din bloc-start, are toate şansele să câştige cursa şi vine Liviu Dragnea, îl aplaudă şi îi pune piedică, să nu ajungă cumva la finiş. Ne aflăm aici din cauza dorinţei exclusive a lui Dragnea de a avea puterea într-o singură mână", a declarat Grindeanu.

Opoziţia nu votează 

O altă dovadă a faptului că soarta moţiunii va fi decisă de către coaliţia de guvernare este şi refuzul partidelor din opoziţie, PNL, USR şi PMP, de a vota miercuri. "Avem azi un partid de guvernământ care a câştigat alegerile minţind oamenii şi promiţând lucruri total nerealizabile, care după şase luni recunoaşte că a avut cel mai prost guvern din istoria postdecembristă şi, pe de altă parte, avem un cuplu, probabil nu tradiţional, care a ocupat Palatul Victoria fără legitimitate", a declarat noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

UDMR, asul din mânecă 

Singurul partid care nu a anunţat încă de ce parte a baricadei se află este UDMR, care a anunţat că va aştepta până miercuri pentru a lua o decizie. Astfel, atât tabăra lui Sorin Grindeanu, cât şi tabăra lui Liviu Dragnea încearcă, de câteva zile, să îi convingă pe reprezentanţii maghiarilor să voteze pentru cauza lor. "Spunem răspicat că pentru această situaţie neplăcută, absolut de cartea recordurilor, coaliţia de guvernare se face vinovată şi este responsabilă. Am analizat situaţia şi am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi. Vom discuta cu reprezentanţii Guvernului, ai coaliţiei de guvernare şi cu oricine doreşte să avem o discuţie pe această situaţie. Nu vrem să decidem în privinţa conflictelor de partid şi nu vrem să intervenim sau să arbitrăm”, a declarat Kelemen Hunor, şeful UDMR.

Deşi mai multe voci din PSD au declarat, luni, că sunt siguri de adoptarea moţiunii de cenzură cu cel puţin 270 de voturi, victoria nu este deloc garantată.

(Florin Răvdan)

Citit 4752 ori Ultima modificare Marți, 20 Iunie 2017 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.