Raportează comentariu

Sintagma ”Drumul expres Brăila-Galaţi” e înșelătoare, ea sugerând că acest obiectiv ar fi gândit și realizat de către și în folosul exclusiv al celor două orașe.

În realitate acest obiectiv este în primul rând de mare interes național și doar indirect și cu totul colateral de interes local. Dacă te uiți mai atent pe hartă vezi că el de fapt nici nu face legătura pe linia geometrică directă (digul) dintre cele două orașe, ci doar foarte lateral, undeva între pod și centurile lor... ocolitoare! Ținta lui reală este, de fapt, crearea unei legături facile între Dobrogea și Muntenia, plus ambele Moldove, atât cea din stânga cât și cea din drepta Prutului. De asta el se și realizează din inițiativă 100% centrală și din fonduri exclusiv naționale, nicidecum locale, având nu scopul principal de a facilita legătura între cele două orașe (căci aceasta există bine-mersi pe dig), ci de a le... ocoli mai ușor.

În ceea ce privește partea mai mică, cea de beneficiu real și pentru ambele orașe, Brăila și Galați, acest beneficu există, desigur, dar doar în măsura în care ele vor prospera dăinuind în imediata apropiere a acestor viitoare și multiple fluxuri rutiere, deosebit de importante din punct de vedere strategic și comercial.