Raportează comentariu

Este adevarat, "articolul" e gandit, scris si compus cam in dorul lelii; ceva de genul, sa umplem o bucatica de pagina cu ceva... orice. Nu neaparat pentru ca ar lipsi imaginea unui pieton cu teasta crapata, intins pe asfalt, pentru impact vizual maxim sau pentru ca, in general nici macar nu ciupeste vreun colt din seriozitatea problemei. Insa de aici si pana la cinismul din comentarii, vesnica divizare in doua tabere, sincer, este un drum caruia nu ii vad sensul.
Sigur, atat pietonii cat si soferii pot afirma si dovedi oricand ca au ... patit-o. Si unii si altii au trait momente in care viata sau linistea ne-au fost puse in pericol; oamenii sunt cum sunt, perfectiunea sau un nivel mare de toleranta ori civism nu prea au relevanta in orasul nostru. Insa, repet, nu vad sensul pentru care, rapid si cu exprimari mai mult sau mai putin colerice, ne grabim sa judecam si sa ne situam intr-o tabara sau alta !
Pieton sau sofer, obiectiv (si cu exceptia situatiei in care esti putin deranjat la tiglele de pe casa) vorbind, ca om iti poti dori sa ranesti sau ucizi alt semen de-al tau in trafic ? Pleaca cineva de acasa cu gandul ca va ucide cativa pietoni in respectiva zi ori, invers, ca isi va gasi o masina noua si puternica care sa il ucida fara chinuri prea multe, in traficul din oras? Pana la urma suntem oameni, la naiba !
Si indiferent de pozitia in care ne situam, sofer sau pieton, e complet aiurea si cat se poate de nociva sa ne tot sfadim din pozitii fals. antagonice. Pentru ca daca se pune in discutie viata unui om, daca ne oprim umorile pret de 2 secunde, realizam ca pare sa fi ajuns sa fim mai milosi fata de maidanezi sau delfini decat fata de cei din aceeasi specie cu noi.
Sigur ca exista cefe late. Sigur ca exista masini parcate pe trotuar (la vanzare) care te obliga sa mergi pe carosabil
Sigur ca exista soferi si pietoni inconstienti, intersectii fara vizibilitate din varii motive sau treceri de pietoni aiurea amplasate. Sigur ca exista teribilism, inconstienta si nesimtire in trafic. Stim toate astea toti cei care traim in Galati. Si nu de azi de ieri sau alaltaieri
Insa , ca platitori de taxe si impozite, ar trebui sa consumam mai putin timp pentru motivarea sau blamarea celor de mai sus - si pe care le traim zilnic - si sa cerem mai mult si mai des AUTORITATILOR sa ne trateze altfel decat cu indiferenta si dispret !!!
Nu sunt de la nici un partid, nu sunt nici mai bun si nici mai rau decat oricare dintre cei care au scris pana acum. Insa ma simt indreptatit sa amintesc ca in ceea ce priveste SIGURANTA CETATEANULUI exista o multime de indivizi platiti din banii nostrii si care, cel putin teoretic, de asta incaseaza banii ; ca sa ne ofere mai bine , mai mult, mai sigur, indiferent ca soferi sau pietoni. Si isi permit sa nu o faca, sa se uite in alta parte sau sa plece in concedii tot de cetatean platiti pentru ca ne tot certam ca fraierii intre noi.!
Nu doar in alte tari ci si in alte orase din Romania s-a putut si se poate. Si trafic mai fluid, si intersectii semaforizate si mai bine iluminate, si impunerea unei minime iscipline pentru pietoni si soferi cu amenzi daca nu se poate altfel. La noi, la Galati, nu ! Si as fi foarte curios de ce , ca si in alte situatii, la noi nu se poate ?
Pentru ca inventam motive pentru care semeni de ai nostri "merita" sa moara sau sa fie schiloditi pe viata de soferi ? Pentru ca e simplu sa dam vina pe soferi sau pietoni ?
Sau pentru ca nu stim sa cerem si sa exprimam intr-o singura si clara voce "Alo, treziti-va !?"
Mor mult prea multi oameni. Galateni , romani ? Nu. OAMENI ! Si nu ma intereseaza explicatii sau motivatii; ma intereseaza solutii !!! Putin imi pasa de unde vin; politie, primarie, prefectura, pensionarii din parcul din tiglina...
Dar n-ar trebui, pana la urma, sa incepem sa vorbim despre cum sa nu mai moara oameni decat sa tot batem moneda pe stilul "lasa, da-i naibii, o meritau" ?