Când vom putea călători cu noile troleibuze
Foto: Sonia Baciu

Când vom putea călători cu noile troleibuze
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pentru gălăţenii care aşteaptă minute întregi, înfriguraţi, în staţiile lipsite de refugii, nu poate fi decât frustrant să vadă cum le trece prin faţă un troleibuz nou-nouţ. Care, însă, nu opreşte în staţie, ci pleacă mai departe, în vreme ce ei rămân să îngheţe, în aşteptarea unui autobuz sau a unui troleibuz vechi.

"Le plimbă prin oraş doar ca să le admirăm ce frumoase şi noi sunt? Când vom putea circula cu noile troleibuze?", aşa sună întrebările care se fac auzite din ce în ce mai des în mijloacele de transport în comun, dar şi care ne-au fost adresate la redacţie. Tocmai de aceea am încercat să aflăm când vor intra efectiv în circulaţie noile mijloace de transport. Din păcate, autorităţile nu au oferit decât răspunsuri evazive, ferindu-se să dea o dată exactă. În schimb, am primit promisiuni că atunci când vor intra efectiv în circulaţie vom fi anunţaţi.

Ce spune primarul

"Până la sărbători, cele 14 troleibuze noi, achiziţionate în cadrul planului de modernizare a transportului public urban, vor fi gata să transporte călători", anunţa ieri, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Din aceeaşi postare aflăm ceea ce v-am informat deja: că mijloacele de transport au ieşit pe trasee pentru efectuarea tuturor probelor tehnice necesare. Şi că rodajul acestora şi probele sunt făcute în prezenţa unor specialişti veniţi din partea producătorului.

Ce spune Transurb

Din partea reprezentanţilor societăţii locale de transport public am primit aceeaşi promisiune, că până de sărbători troleibuzele vor transporta călători. Dar nimeni nu a dat termene exacte motivând că rodajul înseamnă parcurgerea a 500 de kilometri de către fiecare dintre noile troleibuze. Şi că trebuie făcute calibrări, teste de consum şi stabiliţi parametrii tehnici.

În plus, mai există un aspect deloc de neglijat! Trebuie finalizat transferul noilor troleibuze de la Primărie, care este proprietar, către Transurb. Iar pentru protocolul de predare-primire este nevoie de votul aleşilor locali. Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de astăzi a Consiliului Local nu se află nici un proiect de hotărâre cu privire la aşa ceva, prin urmare, cel mai probabil, deciziile vor fi luate la şedinţa ordinară de săptămâna viitoare. Şi tot până atunci, noile troleibuze trebuie dotate cu validatoare ale biletelor de călătorie.

De Crăciun?

Reamintim că în martie 2017, când a semnat cu Skoda Electric a.s contractul pentru cele 14 troleibuze noi, primarul Ionuţ Pucheanu promitea că de Crăciun vom circula cu ele. Valoarea contractului pentru achiziţia lor este de 5,5 milioane de euro, dintre care aproximativ 5,2 milioane - costul efectiv al celor 14 mijloace de transport - vor fi achitate din împrumutul contractat în mandatul primarului Marius Stan de la BERD. Restul sumei reprezintă piesele de schimb şi trainingul, şi va fi plătită din bugetul local de anul viitor.

Citit 6522 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.