Investiţie de 135 milioane de lei pentru DRUMUL DE CENTURĂ

Investiţie de 135 milioane de lei pentru DRUMUL DE CENTURĂ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Reuniţi în şedinţă extraordinară, aleşii locali au votat ieri, în unanimitate, deciziile necesare pentru ca, pe 28 decembrie, proiectul de extindere şi modernizare a Drumului de Centură să poată fi depus, pentru evaluare, la Ministerul Fondurilor Europene, în vederea obţinerii unei finanţări de 30 de milioane de euro.

Cea mai importantă hotărâre a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi". Astfel, valoarea totală a investiţiei se ridică la 135.196.480,11 lei (inclusiv TVA), sursa de finanţare o reprezintă bugetul local, bugetul de stat şi fondurile europene nerambursabile, iar durata de realizare este de 24 de luni.

Cu aceşti bani se va realiza "un drum de ocolire unic, care va rezolva problema traficului greu, fluidizarea acestuia, creşterea gradului siguranţei circulaţiei mediului urban, scurtarea timpului de tranzitare, dar şi avantaje economice. Drumul propus în proiect reprezintă unicul traseu de ocolire a municipiului Galaţi şi asigură legătura între DN 2B, DN 26, DN 22B, DJ 251, DN 22E", se arată în documentul votat. Prin proiect sunt prevăzute: lucrări de drum, rampe de acces la viaduct, canalizare ape pluviale şi lucrări auxiliare, lucrări reparaţii pod km 2+410, pod hobanat pe o lungime de 290 de metri (viaduct).

Cât s-a plătit până acum

Trebuie spus că indicatorii tehnico-economici au rezultat din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, care a fost actualizată şi completată, potrivit datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma SC Atu Consulting SRL, contra sumei de 270.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local. Contractul a fost atribuit prin negociere directă fără anunţ de participare, deoarece şi prima documentaţie de extindere şi modernizare a Drumului de Centură a fost realizată tot de Atu Consulting SRL. Documentaţia iniţială, comandată în timpul mandatului lui Marius Stan, a costat 150.600 de lei, de la bugetul local.

Parteneriat cu Consiliul Judeţean

Aleşii locali au aprobat şi Acordul de parteneriat între unitatea administrativ teritorială Judeţul Galaţi, în calitate de lider al asocierii, şi unitatea administrativ teritorială Municipiul Galaţi, în calitate de partener, pentru elaborarea şi implementarea proiectului, document prin care cele două instituţii îşi asumă obligaţiile. Totodată, aleşii a fost de acord şi cu transferul, în patrimoniul judeţului, a unui lot de 69.340 metri pătraţi, situat pe Drumul Viilor nr. 99, necesar realizării acestui proiect.

Ce spune primarul

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a ţinut să le mulţumească aleşilor pentru vot. "Sunt ultimele decizii pe care Consiliul Local trebuia să le ia în ceea ce priveşte proiectul Centurii Galaţiului. Sper să fie ultimele şi la nivel procedural. În cadrul indicatorilor tehnico-economici vor mai fi lucrări neeligibile pe care Primăria şi le asumă, mă refer aici la partea de canalizare acolo unde se impune, sau la nivel de cote de coparticipare. Din câte ştiu eu, proiectul tehnic este şi el gata. Mai sunt mici aspecte care trebuie puse la punct pentru ca proiectul să poată fi trimis către Ministerul Fondurilor Europene. Avem din ce în ce mai mult certitudinea că, pe 28 decembrie, proiectul va fi depus într-o formă eligibilă, pentru a lua cele 30 de milioane de euro", a declarat edilul.

Citit 5454 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.