Cât mai costă întreţinerea unui câine în padoc. TARIFE REVIZUITE de aleşii locali

Cât mai costă întreţinerea unui câine în padoc. TARIFE REVIZUITE de aleşii locali
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În loc de 11,72 de lei cu TVA, cazarea şi hrănirea unui câine în padoc va costa 5,25 de lei cu TVA pe zi. La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au decis modificarea tarifelor pentru serviciul de ecarisaj, tarife stabilite prin vot în urmă cu şase luni. Din păcate, crearea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Galaţi şi din localităţile limitrofe şi construirea unui padoc între comunele Vânători şi Tuluceşti au rămas doar proiecte!

"Astăzi a avut loc şedinţa operativă cu primarii localităţilor alături de care vom pune în curând bazele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară care să poată prelua gestionarea câinilor fără stăpân atât de la nivelul municipiului Galaţi, cât şi de pe raza localităţilor: Şendreni, Odaia Manolache, Tuluceşti, Vânători şi Smârdan. Terenul identificat pentru realizarea unui padoc este situat între comunele Vânători şi Tuluceşti. Până pe data de 26 ianuarie vor fi gata actele, astfel încât să putem aproba în şedinţa Consiliului Local înfiinţarea acestei asociaţii. Noul padoc ar putea fi operaţional până la finele acestui an", anunţa, pe 10 ianuarie 2017, pe Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Din păcate, nici măcar unul dintre cele două demersuri nu s-a concretizat anul acesta.

În iulie, în încercarea de a rezolva problema câinilor comunitari, primarul s-a întâlnit cu Flavius Dumitru Bărbulescu, directorul general al Asociaţiei "Direcţia Pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor", responsabilă de faptul că oraşe precum Braşovul au reuşit să rezolve problema maidanezilor. Iar municipalitatea gălăţeană părea interesată să intre în acest ONG. Din păcate, nici în acest caz nu s-a concretizat nimic.

Şi în afară de realitatea cât se poate de concretă a maidanezilor de pe străzi, singurele decizii luate anul acesta în privinţa câinilor fără stăpân vizează tarifele pentru activităţile desfăşurate de serviciul de ecarisaj, tarife actualizate în mai anul acesta şi modificate în decembrie.

"Plimbăm fiecare câine cu taxiul?"

Aşa întreba consilierul local PNL Onuţ Atanasiu, în şedinţa ordinară de Consiliu din 31 mai 2017, în cadrul dezbaterii noilor tarife ale serviciului de ecarisaj, tarife care nu mai fuseseră actualizate din 2008. Intrigat de costul transportului în adăpost al unui câine - 60,11 lei cu TVA faţă de 22 de lei cât fusese până atunci - liberalul a atras atenţia că în oraş taxiul are un preţ mediu de doi lei pe kilometru şi că, în Bucureşti, o ambulanţă veterinară care are medic şi consultă câinele, percepe 100 de lei de intervenţie. "Să ştiţi că nu fac transport special pentru fiecare câine în parte! Dacă sunteţi dispus la a lua, la propriu, borcane în cap, vă invit odată cu o echipă de ecarisaj la prinderea câinilor!", i-a replicat primarul, precizând că ambele utilitare Peugeot Boxer, dotate cu câte 20 de cuşti pentru transportul câinilor, şi cu câte un echipaj format din agent veterinar şi doi capturatori de câini, pleacă de dimineaţă, la sesizările primite, şi se întorc după ce au umplut cuştile.

Tarifele din 31 mai

Prin hotărârea 286 din 31 mai 2017, s-au stabilit noile tarife cu TVA: 180,36 de lei pentru capturarea unui maidanez, 60,11 lei - transportul în adăposturile Ecosal şi examinarea de către un medic veterinar, 11,72 de lei pe zi - hrana şi cazarea în padoc a aceluiaşi câine, 23,38 de lei - deparazitarea internă şi externă plus vaccinarea antirabică, 12,67 de lei - crotalierea, şi între 45,29 şi 76,87 de lei - sterilizarea.

S-a ieftinit întreţinerea

Pe 19 decembrie, consilierii locali au modificat două dintre tarifele de ecarisaj. Astfel, cazarea unui câine în adăpost va costa 3,94 de lei pe zi în loc de 8,79 de lei, iar hrănirea - 1,31 de lei pe zi cu TVA în loc de 2,93 de lei pe zi, tarife cu TVA.

Reducerea la jumătate a tarifelor pentru cazarea şi hrănirea maidanezilor în cele două padocuri a fost cerută chiar de Serviciul Public Ecosal. În raportul de specialitate al proiectului se arată că solicitarea are la bază noile reglementări din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar şi numărul mai mic de câini din padoc: "În urma analizării activităţii de îngrijire a câinilor fără stăpân desfăşurată la cele două adăposturi în anul 2017, s-a constatat că numărul mediu de capete de câini cazaţi şi hrăniţi este de 904 faţă de 1.250, în ultima fundamentare".

Tariful pentru adopţia la distanţă a unui câine din padoc a rămas tot de 139,23 de lei cu TVA.

Eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi cronic şi incurabil ori care nu au fost revendicaţi şi adoptaţi în condiţiile şi termenele legale costă 88,09 lei cu TVA pe cap de câine, Hotărârea Consiliului Local 286 din 31 mai 2017.

Cum puteţi adopta un câine

Potrivit Serviciului Public Ecosal, până la jumătatea acestei luni, doar 23 de câini şi-au găsit o casă, părăsind adăposturile publice. Conform Ecosal, şase blănoşi au fost adoptaţi de către persoane fizice, iar 17 de către ONG-uri. Căţeii au carnet de sănătate, microcip, sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi vaccinaţi. Pentru adopţie nu aveţi nevoie decât de o copie a cărţii de identitate, copia unei facturi de utilităţi şi o dovadă de venit.

Citit 8768 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.