Se demolează garajele de pe Centură, pentru modernizarea drumului. Sute de construcții și grădini vor dispărea (FOTO)

Se demolează garajele de pe Centură, pentru modernizarea drumului. Sute de construcții și grădini vor dispărea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Unii dintre proprietarii garajelor au început deja să elibereze construcţiile, pe care sunt obligaţi să le pună, în curând, la pământ, iar cei care au grădini închiriate de la Primărie se pregătesc să le părăsească. Gălăţenii care locuiesc la casă au fost înştiinţaţi că vor fi expropriaţi.

Nu mai puţin de 264 de garaje şi grădini vor dispărea, în viitorul apropiat, de pe drumul de centură, pe care autorităţile vor să îl extindă la patru benzi şi să îl modernizeze cu bani europeni. În a doua jumătate a lunii decembrie, Primăria i-a notificat pe proprietarii celor 100 de garaje ca, în termen de 20 de zile de la primirea notificării, să le demoleze, iar pe chiriaşii celor 164 de grădini – să elibereze terenul. Somaţiile le-au fost trimise proprietarilor de garaje pe 20 decembrie şi 28 decembrie 2017, iar celor care au grădini închiriate – pe data de 21 decembrie 2017, ne-au declarat reprezentanţii Primăriei. Potrivit autorităţilor, în cazul în care unii dintre cei notificaţi nu se vor conforma, buldozerele municipalităţii le vor demola construcţiile, iar oamenii vor suporta costurile operaţiunii. De asemenea, cei care locuiesc la casă, în zona în care drumul va fi extins de la două la patru benzi, au fost înştiinţaţi că vor fi expropriaţi, iar unii dintre ei se află în căutarea unui nou cămin.

Câţiva dintre cei care deţin construcţii s-au şi conformat, iar, ieri, singuri sau ajutaţi de cunoscuţi, îşi cărau bunurile pe care le-au depozitat, până acum, în garaje sau desfiinţau ceea ce au construit în grădinile închiriate de la Primărie.

Supăraţi că timpul este prea scurt

Notificările transmise de Primărie au stârnit revolta celor mai mulţi dintre proprietarii garajelor, care s-au plâns că cele 20 de zile impuse de municipalitate pentru a-şi demola construcţiile este prea scurt. Mai mult, spun unii dintre deţinătorii construcţiilor, somaţiile i-au luat pe nepregătite. „În momentul în care am făcut garajele, ne-au spus să nu le facem din tablă, ci din beton, cu stâlpi, cu piloni. Am fost forţat, atunci, să investesc o grămadă de bani, iar acum mă doare sufletul că trebuie să fac totul praf. Ne forţează ca în 20 de zile să eliberăm terenul. Timpul este extrem de scurt, nu avem practic cum să ne conformăm deciziei. Ca pensionar, eu am pensie de 1.400 de lei. Cât timp îmi trebuie să dau şi pentru o autorizaţie de demolare, şi pentru firma care demolează? Este foarte greu. Dacă îmi ia totul 3.000 – 4.000 de lei, mi-a luat pensia pe trei luni. Nu am unde să duc tot ce am în garaj, mă tot gândesc cum să procedez”, ne-a spus Ionel Trofan, proprietarul unui garaj din anul 1996.

Emil Penişoară a mărturisit că, împreună cu alţi posesori ai unor garaje, a mers, luni, la Primărie pentru a discuta cu autorităţile despre termenul impus pentru demolarea construcţiilor, în speranţa că le va fi prelungit. „Am garaj din '95-'96. Timpul este insuficient. Nu a venit nimeni aici să vorbească cu noi, doar ne-au trimis hârtiile în care ne cer să eliberăm terenul, să strângem tot de aici. Ne-au luat pe nepregătite. Ne-a venit notificarea asta când ne aşteptam mai puţin. Noi am fost, ieri (luni n.r.), la Primărie. De la Primărie ne-au trimis la Consiliul Judeţean. Cei de acolo ne-au explicat că nu este grabă chiar atât de mare, că proiectul este trimis spre aprobare acum”, ne-a spus bărbatul.

„Ce am construit în 20 de ani, ei vor să demolăm în 20 de zile? Nu a venit nimeni de la Primărie să stea de vorbă cu noi. Mi-a venit hârtia înainte de Crăciun, mi-am pus mâinile în cap”, a reclamat un alt bărbat, pe care l-am întâlnit, ieri, în imediata apropiere a bateriilor de garaje.

Dacă cei mai mulţi dintre proprietarii garajelor erau foc şi pară pe reprezentanţii Primăriei, gălăţenii care au grădini în zonă nu păreau deranjaţi de decizia autorităţilor. Mai mult, unul dintre aceştia ne-a spus că înţelege utilitatea proiectului de modernizare a drumului de centură. „Stricăm totul, că se extinde centura. Să se facă, nu am nimic împotrivă. Am grădina închiriată de prin anul 1994. Am preluat contractul de la altcineva. Înţeleg utilitatea acestui proiect. Nu am de ce să fiu supărat. Am fost conştient de la început că este posibil să se întâmple şi aşa ceva. Atâta timp cât nu eşti proprietar...”, ne-a spus Constantin Ciulei.

Citit 24684 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.