Mâna muzei lui Eminescu, furată din nou de hoţi (VIDEO)

Mâna muzei lui Eminescu, furată din nou de hoţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Se apropie ziua de 15 ianuarie, când, în Parcul Eminescu, se vor aduna toate oficialităţile oraşului pentru a-l comemora pe marele poet care a dat numele parcului. Până atunci, pregătirile din parcul situat chiar în centrul oraşului sunt în toi.

Angajaţii Ecosal curăţă bazinul năpădit de noroi şi frunze, iar artistul plastic Gheorghe Andreescu lucrează de zor la mâna muzei. A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, în ianuarie şi iunie, cineva să se ocupe de mâna muzei lui Eminescu. Asta din cauză că, după Revoluţie, mâna muzei de la statuia lui Eminescu, prima astfel de statuie din ţară, a fost furată de aproximativ 30 de ori. Astfel, originalul nu mai există demult, iar artiştii plastici gălăţeni au făcut foarte multe replici, toate atractive pentru hoţi. Ultima dată, mâna muzei a fost furată chiar pe 17 decembrie 2017. Asta în ciuda faptului că în parc există o firmă de pază, dar şi sistem de supraveghere. Toate acestea nu i-au speriat pe hoţi, aceştia lucrând în gaşcă, după cum se poate vedea pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Mai exact, cinci indivizi au venit în parc şi, iniţial, şi-au făcut o poză la statuia marelui poet, timp în care unul dintre indivizi şi-a pus picioarele pe soclul statuii. Ulterior, cei cinci pleacă, patru dintre ei îndreptându-se spre ghereta paznicului. Cel de-al cincilea a revenit la statuie şi, după o tentativă nereuşită, individul loveşte puternic mâna muzei, aceasta desprinzându-se de statuie. Din păcate, mâna muzei s-a spart, dar individul o recuperează de jos şi pleacă cu ea.

Nimeni nu îşi explică de ce aceşti indivizi vandalizează statuia, dar o nouă anchetă a fost demarată la poliţia Galaţi, după ce reprezentanţii primăriei au depus, pe 28 decembrie, o plângere în acest sens. „Primăria municipiului Galaţi a depus o sesizare la Secţia 1, iar organele abilitate au demarat o anchetă în vederea depistării autorilor incidentului. La finalizarea acesteia se va putea stabili gradul şi forma prin care firma de pază va răspunde pentru prejudiciul creat. Obiectivul are asigurată paza de către S.C. Dialfa Security S.R.L., societate care a demarat o anchetă internă în cazul acestui incident”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Acum mâna muzei a fost pusă la loc de artistul plastic gălăţean Gheorghe Andreescu, iar în următoarea perioadă poliţiştii locali vor intensifica patrularea în zonă.

Autorităţile locale au făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parc în speranţă că cineva îi va recunoaşte pe cei cinci indivizi. „Cetăţenii care pot recunoaşte sau furniza poliţiei informaţii despre persoanele din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă sunt rugaţi să o facă la dispeceratul Secţiei 1 Poliţie, tel. 0236-407000/int. 21102”, se mai arată în  comunicatul Primăriei Galaţi.

Citit 6711 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.