Mâna muzei, brand local. Ştirea care reduce Galaţiul în circuit - ANALIZĂ | PAMFLET

Mâna muzei, brand local. Ştirea care reduce Galaţiul în circuit - ANALIZĂ | PAMFLET
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Se apropie 15 ianuarie şi, evident, nu puteau lipsi ştirile legate de mâna muzei lui Eminescu. Furată din nou. A nu ştiu câta oară. În scurtă vreme, mentalul colectiv al românilor va reţine şi furtul mâinii drept unul dintre brandurile locale. Alături de Oţelul, Dunăre şi Combinatul Siderurgic. Vine ziua lui Eminescu, deci e timpul să facem noi glume legate de mâna muzei.

Ştiind că se filmează, anul acesta, Bacalbaşa a plătit un adolescent să fure mâna

Chiar dacă imaginile poliţiei indică faptul că hoţul de anul acesta ar fi un tânăr suplu, oamenii legii încă nu l-au exclus din cercul suspecţilor pe Nicolae Bacalbaşa. După cum rubrica Pamflet a dezvăluit încă din anii trecuţi, fostul preşedinte CJ este bănuit de mai multă vreme că face colecţie de mâini ale muzei lui Eminescu. Lumea literară crede că talentul de scriitor al lui Bacalbaşa vine tocmai din faptul că deţine o mulţime de mâini ale muzei lui Eminescu. „Auzindu-l cum vorbeşte, nu ai putea bănui că este un scriitor cât de cât decent. E o discrepanţă mare între stilul oral şi cel scris al lui Bacalbaşa, ceea ce ne-a pus pe gânduri. Vorbeşte cu picioarele, însă la scris pare să aibă mână bună. Mână sau mâini, nu se ştie”, a comentat un poliţist care se ocupă de anchetă. De altfel oamenii legii încearcă să afle nu atât identitatea tânărului surprins pe camerele de supraveghere, cât legătura dintre acesta şi Nicolae Bacalbaşa. „După imagini, se pare că ar fi vorba despre un lipitor de afişe de la PSD”, a mai spus sursa noastră din cadrul anchetei. Poliţiştii spun că cercul de suspecţi este acum mult mai mic şi că verificările vor mai dura cel mult câteva săptămâni.

Ipoteză de lucru: oare n-o fi vreun jurnalist hoţul care tot fură mâna?

Poliţia Galaţi nu exclude nicio variantă în ancheta care încearcă să facă lumină odată pentru totdeauna în acest caz. Anchetatorii au plecat de la intrebarea „cine ar avea de câştigat de pe urma acestor furturi repetate?”, motiv pentru care au inclus în cercul suspecţilor pe toţi cei care fac ştiri pe această temă. „O ştire vândută la Bucureşti poate ajunge şi la 100 de lei, în funcţie de televiziune. Se ştie că jurnaliştii ar face orice ca să aibă ce arăta la Bucureşti. De aceea nu excludem nici varianta ca ziariştii să îşi creeze ei înşişi ştirea”, a explicat unul dintre poliţiştii care se ocupă de caz. Jurnaliştii nu cred, însă, că această ipoteză poate sta în picioare. „Suntem o mână de oameni şi ne cunoaştem cu toţii. Dacă ar fi fost vreunul dintre noi sigur s-ar fi aflat ceva la şedinţele de dimineaţă de la Spital. Eu nu cred că e posibil aşa ceva”, a spus un jurnalist, sub protecţia anonimatului.

Mâna Destinului

Pamflet în versuri

Moartea Sobrietăţii Pământeşti (II)

Ce flegme şi flegmatici te-nconjoară/ aici, acolo şi oriunde-ai fi,

te asaltează decibeli cu şapcă,/ săriţi de noapte şi ţicniţi de zi,

câtă scrânteală şi stridenţă-n ţoale,/ şi câte bale-n ochi de cicisbei,

pute-a scrântit libidinos, a loază,/ a greaţă funciară...vrei-nu vrei!

 

Te indignează alde ceafă lată/ şi alde lanţ de aur şi neam prost,

alde cutare tâmp cu limuzină,/ alde netrebnic fără preţ de cost,

îţi taie pohta de-a mai sta în viaţă/ aceşti bezmetici monomaniaci,

aceşti masculi la toartă cu mascule,/ înfăptuiţi în utere de draci!

 

Aicea trombonirea se întinde/ cum ciuma: secături şi haidamaci...

aicea nesimţirea stă la bază,/ dar şi la vârf...şi nu ai ce să faci...

te resemnezi, îţi face o cruce mare/ şi fugi definitiv, oriîncotro,

cât mai departe de oraşu-n care/ în frunte-i boss un creier rococo!!

Submarin Cosorescu

Galaţiul în imagini

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

Ipoteze şi consecinţe pe subiectul mâinii

* Ca să afle cine tot fură mâna muzei lui Eminescu, poliţia vrea să mute în fiecare an grupul statuar în diverse locuri. „Mai întâi o ducem în curte la PSD. Dacă se fură şi de acolo, e clar cine e hoţul”, a spus un poliţist.

* Poliţia încearcă şi să preîntâmpine furturile. Anul viitor, mâna care va fi montată va fi electrificată, astfel încât hoţul să moară pe loc.

* Un alt personaj public bănuit că a furat cel puţin două, trei mâini este Victor Paul Dobre. „A cam scăpat partidul din mână şi avea nevoie de o mână forte ca să se impună din nou în PNL”, a spus o sursă liberală.

* Departamentul Turism din cadrul Primăriei Galaţi vrea ca ziua lui Eminescu să se sărbătorească în fiecare săptămână, astfel încât evenimentul cu furtul mâinii să fie inclus într-un circuit turistic. „Va fi atracţie turistică numărul 1 a Galaţiului. Se va chema «SăptăMâna lui Eminescu»”, a explicat un specialist în turism.

* Autorul furtului a anunţat, sub anonimat pe Facebook: „Nu sunt vinovat. Eminescu să mă judece”.

Mânat în Luptă

Expresii la îndemână despre mână

Poliţiştii nu au pus mâna pe hoţ pentru că are mână liberă de la PSD să facă cum vrea. Mai mult, pesediştii îi dau câte o mână de ajutor hoţului ca să nu vină cu mâna goală la şedinţe. Poliţiştii vor să pună mână de la mână să aducă un investigator adevărat cu mână bună în încercarea de a demonstra că Galaţiul nu stă la mâna unui hoţ. Hoţul vrea să se însoare cu muza, motiv pentru care i-a cerut mâna.

Mâna Măseluţă

 

CLICK AICI pentru a CITI MAI MULTE din categoria PAMFLET

 

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2785 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2018 15:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.