AJUTORUL DE DECES a crescut cu 1.000 de lei

AJUTORUL DE DECES a crescut cu 1.000 de lei

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
5 comentarii

Valoarea ajutorului acordat în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau al unui pensionar a crescut, de la 6 ianuarie 2018, de la 3.131 de lei la 4.162 de lei. În cazul decesului unui membru de familie al acestora, cuantumul ajutorului de deces este jumătate din această sumă, adică 2.081 de lei.

Tot de la începutul acestui an a crescut şi termenul de onorare a solicitării pentru acordarea acestui ajutor, de la o zi la cel mult trei zile, calculate din momentul depunerii cererii. Doar pe parcursul lui 2017, Casa de Pensii Galaţi a onorat puţin peste 6.000 de cereri depuse în vederea acordării acestui ajutor.

„Persoana care doreşte să ridice ajutorul de deces de la instituţia noastră va depune un dosar care va conţine: certificatul de deces, în copie şi original, copia după buletin sau cartea de identitate a persoanei care face dovada cheltuielilor de înmormântare pentru asiguratul respectiv; această dovadă se face pe baza facturilor fiscale; dovada că persoana decedată era, în momentul decesului, asigurată în sistem, lucru dovedit printr-o copie a registrului salariaţilor (REVISAL). Această copie poate fi obţinută de la angajator”, a precizat Ana Denis Aramă, directorul executiv al Casei de Pensii Galaţi.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, trecerea recentă a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu influențează acordarea ajutoarelor de deces, plata acestora fiind stipulată prin Legea nr. 3 din 3 ianuarie 2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2018.

Cine este considerat membru de familie

În sensul actualei legi, membru de familie poate fi: soţul/soţia; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii, indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

În cazul decesului copilului inapt pentru muncă, indiferent de vârstă, prestaţia se acordă cu condiţia prezentării certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau, în lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

Citit 9793 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2018 02:50

5 comentarii

 • postat de pensionar Duminică, 14 Ianuarie 2018 22:19 5.13.228.*** Link la comentariu
  1
  1

  O intrebare , nu se face microfonie , mai pe scurt ecoou, intre doamna si microfonul prezent, cu coparticiparea peretilor, ? Eu nu am inteles clar, eu ma consider in cazul de fata, persoana vatamata, mai mult aeriana, in acest caz.
  Se poate da in clar/cristal un pensionar primeste atata de la ... un angajat ..de la ..atata..etc mai clar /explicit va rog.

  Raportează
 • postat de aLEX Duminică, 14 Ianuarie 2018 09:28 5.13.195.*** Link la comentariu
  2
  5

  ... dar dupa ce votezi cu PSD, imprastiitorul de daruri interesa(n)te.

  Raportează
 • postat de Ultima ofertă-promoție....hai, că am pus-o ! Duminică, 14 Ianuarie 2018 00:59 213.233.93.*** Link la comentariu
  3
  5

  Mulțumim partidului pentru grija acordată pentru confortul și o viață mai bună, după 28 ani, din Decembrie '89 , acum pot murii liniștit, revoluționari din Decembrie '89, nu au murit degeaba.

  Raportează
 • postat de intrebare legitima Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018 15:00 188.24.240.*** Link la comentariu
  1
  11

  Si daca se zice ca ajutorul se da si pt salariatii care au decedat (... Valoarea ajutorului acordat în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii...dovada că persoana decedată era, în momentul decesului, asigurată în sistem, lucru dovedit printr-o copie a registrului salariaţilor (REVISAL). Această copie poate fi obţinută de la angajator”, a precizat Ana Denis Aramă, directorul executiv al Casei de Pensii Galaţi....)de ce nu se da acest ajutor si pt aceasta categorie de cetateni?! Verisoarei mele, careia i-a murit sotul, salariat, i s-a spus ca ajutorul se da doar pt decedatii pensionari, celor care sunt in "campul muncii", li se da de la serviciu... Nu mai spun de primarie, care nu da nici pt salariati, nici pt pensionari...acel ajutor de 2600 lei, ada cum spune legea...

  Raportează
 • postat de Catavencu Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018 11:10 193.231.148.*** Link la comentariu
  4
  21

  Sa tot mori... :)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.