Căldura în sistem centralizat va deveni un LUX

Căldura în sistem centralizat va deveni un LUX
Evaluaţi acest articol
(79 voturi)

Iarna aceasta ar putea fi ultima în care autorităţile locale vor mai subvenţiona căldura furnizată populaţiei în sistem centralizat. Dacă municipalitatea nu va reuşi, în 2018, să renunţe definitiv la termoficare, aşa cum şi-a propus, cei mai mulţi dintre gălăţenii care vor rămâne în sistem ar putea fi obligaţi să suporte costuri duble, ba chiar triple pentru gigacalorie.

O directivă a Uniunii Europene (UE) le interzice autorităţilor să mai subvenţioneze "la grămadă" căldura furnizată în sistem centralizat. Guvernul României este obligat de un calendar stabilit cu UE ca, până la 1 aprilie 2018, să elimine subvenţia pentru energia termică acordată acum populaţiei, cu excepţia unor grupuri vulnerabile. Asta înseamnă că majoritatea consumatorilor va ajunge să plătească mai mult decât dublu pentru preţul gigacaloriei. Câţiva primari din România au cerut deja public Executivului să ia măsuri pentru ca termenul să fie devansat, întrucât, spun ei, vor fi sute de mii de consumatori afectaţi, iar oamenii vor ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, ceea ce va conduce la falimentul operatorilor (mulţi dintre ei confruntându-se deja cu probleme financiare).

Cel care a dat tonul este primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a solicitat Guvernului amânarea termenului până în 2021. „Din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen - aprilie 2018, până, să spunem, în 2021, când se va elimina practic şi bonusul de cogenerare. Cred că acel moment va fi suficient şi acest timp e destul de generos pentru ca România să poată să fie pregătită astfel încât să nu mai fie o problemă socială atât de importantă renunţarea la subvenţie”, a declarat, la începutul acestui an, primarul Capitalei. De altfel, în Bucureşti sunt cei mai mulţi consumatori racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

La Galaţi, sistemul trage să moară de ani buni

Dacă Guvernul nu va putea să devanseze termenul, iar municipalitatea gălăţeană nu va reuşi, anul acesta, să pună lacăt definitiv sistemului centralizat de termoficare, aşa cum îşi doreşte, mulţi dintre gălăţenii care vor rămâne racordaţi la reţelele Calorgal vor ajunge să plătească peste 470 de lei pentru gigacalorie.

În prezent, preţul local al energiei termice facturate populaţiei este de 203,57 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia acordată pentru acoperirea diferenţelor de preţ este de 270,24 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Directiva Uniunii Europene îi vine mânuşă primarului Ionuţ Pucheanu, care şi-a exprimat, în repetate rânduri, intenţia de a închide termoficarea, pe fondul costurilor colosale pe care municipalitatea le suportă, an de an, pentru a ţine „în perfuzii” sistemul învechit, supradimensionat şi păgubos pentru bugetul local. De altfel, în luna decembrie 2017, într-o conferinţă de presă, edilul şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să facă asta în 2017 şi a anunţat că Primăria va continua, şi în 2018, să le acorde oamenilor ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona centrale de apartament, în aşa fel încât furnizarea de energie termică în sistem centralizat să nu mai fie reluată în iarna următoare. De altfel, tot atunci, primarul a anunţat că din cele 22.000 de gigacalorii contractate, în noiembrie 2017, de la CET, producătorul de agent termic primar, către populaţie au fost livrate sub 10.000, adică mai puţin de jumătate. Edilul a afirmat că, din cele peste cinci milioane de lei plătite CET, aproximativ jumătate din sumă reprezintă pierderi. „Sunt pierderile înregistrate şi pe care va trebui să le acceptăm, că nu avem ce face (...) S-au plătit mai mult de cinci milioane de lei pentru noiembrie, din care 2,5 milioane de lei sunt deja înregistrate la pierderi (...) Sume care niciodată nu vor fi nici măcar facturate către cetăţenii care au beneficiat de serviciile de încălzire oferite de Calorgal. Singura alinare e că au venit cele 15 milioane de lei de la Guvern, care vor acoperi mare parte din aceste pierderi”, declara Ionuţ Pucheanu, în urmă cu mai puţin de o lună.

Tot atunci, primarul a anunţat că, în ianuarie 2018, va comanda un nou „recensământ” al caloriferelor, întrucât se îndoieşte că numărul raportat de Calorgal, anul trecut, este cel real, respectiv de aproximativ 19.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat. El a precizat că, de data aceasta, va opta pentru un studiu făcut de un organism extern, independent, contra cost.

Părţile bune ale directivei UE

Directiva Uniunii Europene este, în principiu, favorabilă, întrucât pe de o parte promovează o politică echilibrată de protecţie socială (subvenţia acordată doar celor cu venituri foarte mici), iar pe de altă parte - protejează bugetele autorităţilor. Problema e că directiva este extrem de greu de aplicat acolo unde autorităţile nu au făcut nimic pentru modernizarea termoficării, care generează pierderi impresionante, cum este şi cazul multor oraşe din România.

Citit 9788 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.