Curtea Casei Roşii se transformă în GROAPĂ DE GUNOI

Curtea Casei Roşii se transformă în GROAPĂ DE GUNOI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cândva o mândrie a zonei de la Spitalul de Copii, Casa Roşie a devenit, astăzi, o pată urât mirositoare pe faţa cartierului Ţiglina III. Gunoaiele menajere aruncate cu nepăsare peste gardul curţii care împrejmuieşte partea de sud a clădirii, oţetarii care s-au luat la întrecere cu pomii vecini şi resturile de materiale de construcţii abandonate alcătuiesc un tablou mult prea reprezentativ, din nefericire, pentru Galaţiul de astăzi.

Mizeria, sutele de maşini parcate haotic, garajele folosite pe post de magazie şi trotuarele cu dale lipsă par să fi devenit tradiţie în Ţiglina III, în zona din apropierea Spitalului de Copii. Nimic însă nu pare să-i deranjeze pe gălăţenii de aici mai tare decât gunoaiele aruncate cu nepăsare în curtea Casei Roşii. An de an, la fiecare vizită pe care ziarul nostru a făcut-o în acest cartier, zeci de oameni s-au plâns de adevăratul focar de infecţie care zace în curtea uneia dintre cele mai impunătoare clădiri din oraş.

Fiind vorba de o proprietate privată, autorităţile locale se spală fără prea multe regrete pe mâini de responsabilitatea igienizării acestui spaţiu, în timp ce proprietarul nu pare nici el prea deranjat de gunoiul aruncat de unii dintre locatari în propria ogradă. "Mizeria de aici este principala noastră problemă, în ceea ce priveşte cartierul. Nu vorbim de o zonă mărginaşă a oraşului, ci de unul dintre cele mai aglomerate şi dinamice cartiere din Galaţi. Nu este posibil ca gunoiul să zacă aruncat peste gard şi nimeni să nu ia măsurile necesare timp de ani de zile. Este în primul rând vina gălăţenilor necivilizaţi, pentru a mă exprima elegant, care aruncă gunoiul menajer peste gard, deşi tomberoanele sunt doar la doi-trei metri distanţă. Din cauza câtorva astfel de indivizi suntem însă cu toţii nevoiţi să suportăm urâţirea cartierului", a spus una dintre locatarele blocurilor din preajma Casei Roşii.

Oameni fără adăpost împrăştie gunoiul

Un alt bărbat spune că nu de puţine ori a văzut cum oamenii fără adăpost care şi-au găsit un refugiu în aceeaşi curte mizerabilă scot tomberoanele cu gunoi din spaţiul îngrădit şi le răstoarnă, împrăştiind resturile menajere pe jos. "Îi vezi că fac lucrul ăsta, dar ce poţi să le spui? Fiecare dintre ei are probabil o poveste tristă în spate şi nu sunt de acuzat. Însă sunt şi băieţi tineri care preferă să stea pe stradă în loc să încerce să muncească. Fiind în putere, nu cred că nu găseşti un loc de muncă, dacă vrei cu adevărat. Oricum, suntem nevoiţi să trăim cu asta. Înainte, erau maidanezii erau cei care trăgeau pungile cu gunoi şi le împrăştiau pe stradă. Acum, deşi numărul câinilor a mai scăzut, gunoaiele tot sunt scoase din tomberoane", a precizat gălăţeanul, fără a dori să-i facem public şi numele.

Iniţiativa personală o înlocuieşte pe cea oficială

Marin Drăgan este un alt gălăţean care, în faţa letargiei autorităţile, a ales să ia singuri măsuri pentru înfrumuseţarea zonei în care locuieşte. Astfel, bărbatul a plantat mai multe sălcii şi alţi copaci pe spaţiul verde care împrejmuieşte micul parc dintre Casa Roşie şi Ultimul Leu. An de an, toaletează şi are grijă de copacii pe care i-a plantat şi spune că autorităţile în măsură nu sunt nici măcar în stare să adune frunzele căzute toamna. "În urmă cu câţiva ani, nu îmi plăcea deloc felul în care arată parcul ăsta. Vin mulţi copii însoţiţi de părinţi sau de bunici să se joace aici şi nu aveam parte din măcar de o palmă de umbră. Vara, când e caniculă, asta poate fi o mare problemă. Aşa că am hotărât să plantez sălcii lângă fiecare bancă din parc şi pe spaţiile verzi. Acum, când pomii au crescut îndeajuns, poţi sta pe bancă la umbră. Nu pot să spun că acum sunt mulţumit de cum arată, însă măcar este ceva în plus", este de părere Marin Drăgan.

Pe vremuri, actuala Casa Roşie era Casa de Cultură a Tineretului, un loc de mândrie pentru fiecare gălăţean. În urmă cu mai bine de 12 ani, la Casa Roşie se construia primul mall al oraşului, un magazin supraetajat făcut parcă după modelul magazinului Modern. Centrul comercial a necesitat o investiţie de patru milioane de euro. Deschiderea a fost una fastuoasă, iar gălăţenii, curioşi, au dat năvală. Minunea a durat, însă, foarte puţin. Preţurile mari, interesul relativ scăzut al gălăţenilor şi problemele financiare ale patronului au dus la închiderea mall-ului. Astăzi, din fostul centru comercial au mai rămas doar geamurile şi câteva bannere decolorate de vreme.

Joi, venim în Ţiglina III

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 18 ianuarie 2018, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul de lângă Complex Continental din Ţiglina III, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 7543 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.