A început proiectarea staţiei de epurare din Cantemir. Investiţie cu bani de la Guvern

A început proiectarea staţiei de epurare din Cantemir. Investiţie cu bani de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În vreme ce staţia de epurare plătită de Primăria Galaţi, dar inexistentă în cartierul Cantemir, făcea, în septembrie anul trecut, obiectul a două dosare - unul la Judecătorie, altul la Direcţia Naţională Anticorupţie - firma bucureşteană care a câştigat noua licitaţie pentru construirea acestui obiectiv de investiţii s-a apucat de proiectare.

Chiar dacă Guvernul Tudose a dat în judecată Primăria municipiului Galaţi pentru restituirea terenului folosit pentru agricultură în cartierul "Dimitrie Cantemir", tot Executivul, prin Ministerul Dezvoltării, finanţează construcţia unei staţii de epurare. Acum o lună a fost semnat contractul de finanţare, în valoare de 2.960.131 de lei, bani din etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru construcţia staţiei de epurare. Aceasta ar fi trebuit să-i deservească de ani buni pe locuitorii cartierului, dar, în realitate, nu există.

Istorie cu multe necunoscute

În august 2005, Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii. Potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 472 din 25 septembrie 2017, "în perioada 2006-2009, au fost achiziţionate echipamentele şi utilajele aferente staţiei de epurare, dar lucrările nu au fost recepţionate, întrucât nu au fost puse în funcţiune. În 2012, s-a constatat la amplasament că staţia de epurare lipsea". Mai exact, în iulie 2012, primarul Marius Stan dezvăluia că s-a plătit ceva ce nu există: "Vorbim de încasări în valoare de peste 2,3 milioane de lei, din totalul de 3 milioane de lei, pe care Unicom le-a făcut. A încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării, în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află nimic!". "Ca urmare, municipiul Galaţi a făcut plângere penală împotriva Unicom şi se fac demersuri pentru recuperarea contravalorii staţiei. La această dată, există dosarul nr. 6106/P/2012 aflat pe rolul Judecătoriei Galaţi şi dosarul nr. 96/P/2014 aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arăta în documentul votat de consilierii care şi-au dat acordul pentru construcţia unei noi staţii de epurare.

A treia licitaţie, cu noroc

În 2015, Primăria a organizat două licitaţii pentru achiziţia şi montajul unei microstaţii de epurare, cu o valoare estimată de 483.870 de lei, dar, în lipsa ofertelor, procedurile au fost anulate.

În 2016, administraţia locală a plătit firmei Proiect SA 69.480 de lei pentru documentaţia de avizarea a lucrărilor de intervenţii pentru construcţia unei noi staţii de epurare, în locul microstaţiei licitate anterior.

În 2017, licitaţia organizată de municipalitate pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare din Cantemir a fost câştigată de SC Edas Exim SRL din Bucureşti. Potrivit Primăriei, contractul a fost semnat pe 22 noiembrie 2017 şi are valoarea de 2.316.495 de lei.

În prezent, este în derulare etapa de proiectare şi urmează execuţia, estimată să dureze 12 luni.

Vestea ar trebui să-i umple de speranţă pe locatarii din Cantemir, după ce s-au săturat să fie umpluţi de... noroc: "Am şansa de a locui în cartierul Dimitrie Cantemir, unde staţia de epurare care trebuia făcută nu s-a făcut. Ştiu că aţi votat în Consiliul Local ca să se facă. Sper să se facă, pentru că ne umplem de… ştiţi dumneavoastră ce", reclama, primăvara trecută, în plenul şedinţei Consiliului Local, Gabriel Florea.

Citit 3508 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.