GAFĂ de proporţii, pe BANI PUBLICI. Angajaţilor Primăriei nu le place apa pe care le-o vând gălăţenilor (DOCUMENT)

GAFĂ de proporţii, pe BANI PUBLICI. Angajaţilor Primăriei nu le place apa pe care le-o vând gălăţenilor (DOCUMENT)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme", aşa şi-a motivat Primăria municipiului Galaţi necesitatea de a închiria 16 aparate de purificare a apei consumate în propriile sedii.  Totul este trecut într-un caiet de sarcini, care a dispărut de pe site-ul Primăriei, probabil motivat de faptul că, ieri, a fost atribuită achiziţia publică.

Întreaga poveste a început pe 5 ianuarie 2018, când Primăria a lansat o achiziţie publică privind închirierea şi mentenanţa a 16 aparate de purificare a apei provenite din reţeaua publică. Pe scurt, două săptămâni, de pe 5 până pe 19 ianuarie, caietul de sarcini a fost public, iar autorităţile locale ar fi avut suficient timp să-l citească şi să vadă că documentul conţine o eroare foarte gravă. "Având în vedere că apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme, Primăria municipiului Galaţi doreşte să achiziţioneze servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei de toate elementele improprii menţionate anterior", se arată în caietul de sarcini, document întocmit de Aurelia Stoica şi semnat de jr. Marcel Gurzu, şeful Serviciului Managementul Calităţii şi Control Intern din cadrul Primăriei Galaţi, ec. dr. Gianina Roman, şef serviciu Management al Calităţii, Protecţia muncii. Documentul a fost parafat cu ştampila Primăriei şi semnat în numele primarului Ionuţ Puchianu.

Evident, dar fără a fi vizibil

Eroarea ar fi fost evidentă, dacă autorităţile ar fi cerut o părere avizată de la societatea care furnizează apa potabilă în Galaţi, Apă Canal, la care administraţia locală este acţionar majoritar, sau de la Direcţia de Sănătate Publică. Instituţiile menţionate au aflat însă de la ziarişti.

"Societatea Apă Canal nu a fost consultată referitor la ceea ce este scris în acest caiet de sarcini. Noi am luat la cunoştinţă ulterior, ca urmare a unei sesizări a mass-media. Credem că este pur şi simplu o eroare, ar trebui verificat în baza a ce documente şi a ce buletine de analiză s-a întocmit acest caiet de sarcini.  Apă Canal garantează că apa pe care o furnizează în reţea este o apă de calitate, care respectă toţi parametrii de calitate fizico-chimici şi bacteorologici. Nu există posibilitatea ca apa de la robinet să conţină urme de pesticide, detergenţi sau microorganisme, pesticide şi detergenţi nu găsim nici în apa epurată", ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal.

Din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi am primit aceleaşi asigurări, că apa de la robinet este bună de băut şi că nu există nicio posibilitate să conţină pesticide sau detergenţi. "Noi am efectuat 964 de probe din oraşul Galaţi, toate au fost corespunzătoare. La clorul rezidual, culmea, legislaţia prevede acum ca la ieşirea din staţie să fie 0,50 miligrame, nu ca acum 15 ani, când putea ajunge şi la 1,00, deci nu se discută. La consumator, clorul ajunge la 0,20 - 0,30, iar 0,50 poate avea doar cel care este imediat lângă staţie, dar Primăria nu este lângă nicio staţie de apă. Mai sunt aici trecuţi o serie de indicatori precum detergenţi - indicatori de determinare în apa uzată, nicidecum în apa potabilă, pesticide - nu am efectuat în 2017 controlul pesticidelor, s-a făcut în anii anteriori şi nu au fost probleme, microorganisme - iar nu, doar în cazul în care sunt avarii se creşte valoarea clorului pentru a nu fi aceste microorganisme. Menţionez că nu s-a luat nicio probă de apă de la Primăria Galaţi", ne-a explicat medicul epidemiolog Elena Vrabie.

Achiziţie finalizată ieri

Pusă în faţa faptului împlinit, municipalitatea a recunoscut că în caietul de sarcini s-a strecurat o eroare. Una foarte gravă, de altfel, dar care până acum nu a atras atenţia. Acesta este şi motivul pentru care, chiar ieri, contractul era pe punctul de a fi semnat. Chiar Primăria a anunţat finalizarea achiziţiei publice, pe site-ul propriu, unde este menţionat că SC La Fântâna SRL din Bucureşti, cea care a asigurat şi în 2017 închirierea şi mentenanţa aparatelor de purificare a apei, contra sumei de 14.460 de lei fără TVA, a fost desemnată câştigătoare. Conform anunţului Primăriei, în acest an, 74 de lei fără TVA ar fi trebuit să plătească, lunar, pentru închirierea şi mentenanţa fiecăruia dintre cele 16 aparate de purificare a apei instalate în sediile administraţiei locale. Adică un total de 14.208 lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 26.666,75 de lei fără TVA, pentru o durată de 16 luni de prestare a serviciilor, criteriul de atribuire fiind "preţul cel mai scăzut".

În ciuda acestui fapt, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Raluca Ardean, a anunţat că "s-a constatat deja că este vorba despre o eroare în privinţa formulării din caietul de sarcini, motiv pentru care contractul a şi fost oprit de la semnare".

Contract atribuit, dar nesemnat

Ce se va întâmpla de acum înainte? Greu de spus, mai ales acum se caută vinovaţii. "De-acum înainte, va fi analizată această situaţie atent, iar persoana care se face vinovată de greşeală va fi sancţionată conform legii. Nu ştiu să vă spun care va fi decizia la final, dacă se va lansa o nouă licitaţie sau nu, vă pot spune că în acest moment contractul a fost oprit de la semnare", a conchis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Ar mai fi de spus că, în 2015, Primăria municipiului Galaţi a plătit 34.944 de lei fără TVA firmei Hadrian SRL pentru servicii de închiriere a 14 aparate de purificare a apei, iar în 2016, aceleaşi servicii au costat 9.100 de lei, fiind contractate tot de la firma La Fântâna.

Ce alte instituţii din Galaţi preferă apa purificată

Primăria municipiului Galaţi nu este singura instituţie locală care obişnuieşte să închirieze aparate de purificare a apei provenite din reţeaua publică. Potrivit datelor privind cumpărările directe, publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a atribuit deja un contract cu firma Hadrian Serv SRL pentru închirierea a nouă echipamente de filtrare şi purificare a apei. În 2017, CJ a avut un contract în valoare de 32.940 de lei cu aceeaşi firmă, pentru închirierea a zece aparate de purificare a apei. În 2016, contractul pentru închirierea a 20 de aparate de purificare a apei cu Hadrian Serv a fost în valoare de 43.920 de lei, iar în 2015 s-a ridicat la 40.351 de lei.

Potrivit datelor SEAP, contracte pentru închirierea de echipamente de filtrare şi purificare a apei au mai atribuit, în cursul anului 2017, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi şi Direcţia Agricolă Judeţeană Galaţi.

DOCUMENT - CLICK AICI

Citit 9729 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.