Se majorează indemnizaţiile viceprimarilor

Se majorează indemnizaţiile viceprimarilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Salariile de bază pentru funcţiile publice şi, respectiv, funcţiile contractuale din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, aplicabile din această lună, vor fi decise de aleşii locali joi, 25 ianuarie, la şedinţa ordinară. Potrivit documentelor care au ajuns în dezbaterea consilierilor, "nivelul veniturilor salariale se stabileşte fără a depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar", indemnizaţie care creşte de la 11.600 de lei la 15.200 de lei brut.

Creşterea salariului de bază minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei înseamnă, cel puţin de hârtie, un reviriment financiar pentru viceprimarii municipiului Galaţi, Sorin Enache (PSD) şi Picu Apostol Roman (UNPR). Şi asta pentru că, în conformitate cu prevederile din Legea cadru nr. 153/2017, indemnizaţia lunară pentru funcţia de viceprimar se determină prin înmulţirea coeficientului din Anexa IX a legii - coeficient 8 - cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.

"Pentru anul 2018, salariul de bază minim garantat în plată este de 1.900 de lei. Astfel rezultă indemnizaţia lunară a viceprimarului municipiului Galaţi în cuantum de 15.200 de lei. Pentru toate celelalte funcţii, salariile de bază sunt stabilite sub nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar", se arată, negru pe alb, în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, care va fi supus aprobării Consiliului Local. În consecinţă, de la o indemnizaţie lunară brută de 11.600 de lei - sumă cu care figurează în documentul privind situaţia drepturilor salariale ale personalului, făcut public pe site-ul Primăriei - viceprimarii ajung la 15.200 de lei brut.

La nivelul lunii decembrie

Potrivit raportului de specialitate, "întrucât contribuţiile datorate de către angajat, calculate asupra salariilor brute au crescut începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile de bază propuse acum spre aprobare Consiliului Local Galaţi au fost majorate astfel încât să fie menţinute în plată salariile nete aferente lunii decembrie 2017, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli".

Documentul precizează că au fost respectate prevederile HG nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, astfel încât niciun salariu de bază să nu fie sub pragul de 1.900 de lei. Beneficiarii sunt referenţii, inspectorii şi referenţii casieri debutanţi din cadrul Primăriei, al căror salariu de bază nu depăşeşte 1.697 de lei.

"De asemenea, tot în conformitate cu dispoziţiile OUG nr. 79/2017, contribuţiile datorate de către angajator, calculate asupra salariilor brute s-au diminuat începând cu data de 1 ianuarie 2018, astfel încât majorarea salariilor brute acordate angajaţilor se face pe seama diminuării contribuţiilor datorate de angajator, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Rămâne de văzut ce vor decide aleşii locali la prima şedinţă ordinară din an şi câţi bani vor încasa, efectiv, oamenii din administraţia locală.

Cine încasa cei mai mulţi bani în Primărie

Potrivit informaţiilor furnizate, la solicitarea noastră, în toamna anului trecut, de către administraţia locală, funcţiile publice cu cel mai mare venit salarial din cadrul Primăriei municipiului Galaţi erau de director executiv grad II la Direcţia de Proiecte şi Finanţări Externe şi, respectiv, la Direcţia Financiar Contabilitate: venit salarial brut - 11.599 de lei, din care salariu de bază brut - 10.142 de lei, la care se adăugau alte majorări conform Legii nr. 153/2017 - 1.457 de lei.

Funcţia contractuală cu cel mai mare venit salarial din cadrul Primăriei municipiului Galaţi era cea de administrator public, ocupată de Marius Humelnicu, beneficiarul unui venit salarial brut (salariu de bază brut) de 11.600 de lei, egal cu indemnizaţiile celor doi viceprimari, Sorin Enache şi Picu Apostol Roman.

Cel mai prost plătiţi

În octombrie, cel mai mic venit salarial din cadrul Primăriei municipiului Galaţi îi corespundea funcţiei publice de referent, clasa III, grad asistent, gradaţia 2, la Biroul Centrul de informare pentru cetăţeni: 2.631 de lei (salariu de bază brut). Funcţia contractuală cu cel mai mic venit salarial din cadrul Primăriei este cea de referent clasa III, grad debutant, gradaţia 0, la Departamentul Relaţii Externe şi Protocol: venit salarial brut (salariu de bază brut) 1.697 de lei.

 

 

Citit 5432 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2018 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.