De ce îşi închiriază Primăria purificatoare. Cât de potabilă este apa de la robinetele gălăţenilor (FOTO)

De ce îşi închiriază Primăria purificatoare. Cât de potabilă este apa de la robinetele gălăţenilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Intrigat de faptul că Primăria municipiului Galaţi închiriază purificatoare, de teamă că apa din reţeaua publică ar afecta sănătatea angajaţilor, dar şi de asigurările Apă Canal că apa care ne curge la chiuvete respectă "parametrii fizico-chimici şi bacteriologici de calitate", gălăţeanul Mihai Popa ne-a trimis la redacţie câteva fotografii cel puţin îngrijorătoare. Sunt, după cum precizează gălăţeanul "poze ale filtrului montat pe reţeaua de "apă potabilă" a subsemnatului".

Articolul "Gafă de proporţii, pe bani publici - Angajaţilor Primăriei nu le place apa pe care le-o vând gălăţenilor", publicat în ediţia din 19 ianuarie a cotidianului "Viaţa liberă", continuă să stârnească reacţii în rândul gălăţenilor. După cum v-am informat, Primăria Galaţi a atribuit un contract pentru închirierea şi mentenanţa a 16 aparate de purificare a apei provenite din reţeaua publică, explicând, în caietul de sarcini, de ce are nevoie de aşa ceva: "Având în vedere că apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme, Primăria doreşte să achiziţioneze servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei de toate elementele improprii menţionate anterior (…), asigurându-se astfel protecţia sănătăţii angajaţilor". SC Apă Canal a catalogat afirmaţiile cu pricina drept eronate, garantând că "apa pe care o furnizează în reţea este o apă de calitate, care respectă toţi parametrii de calitate fizico-chimici şi bacteorologici".

Ca reacţie la articolul publicat, gălăţeanul Mihai Popa ne-a trimis la redacţie fotografiile filtrului montat la propria reţea de "apă potabilă" după cum precizează chiar el, folosind ghilimele. Imaginile sunt de-a dreptul şocante, dar nu e prima dată când o asemenea situaţie ne este sesizată. Tocmai de aceea le-am transmis societăţii Apă Canal.

Ce spune Apă Canal

"Societatea Apă Canal SA Galaţi are ca principală preocupare asigurarea calităţii apei furnizate către populaţia din localităţile judeţului Galaţi care i-au delegat serviciul public de alimentare cu apă", se arată în răspunsul primit la redacţie. Operatorul precizează că monitorizarea calităţii apei se face zilnic, atât la ieşirea din uzine, cât şi în reţeaua de distribuţie, conform prevederilor legale.

"Modificări privind calitatea apei, în sensul creşterii turbidităţii (prezenţa unor suspensii, apa opalescentă), se pot datora unor lucrări executate în reţeaua publică de distribuţie sau în instalaţia interioară a blocurilor. În municipiul Galaţi se execută lucrări de investiţii, reparaţii, fie de către firme contractate de Primăria municipiului Galaţi, fie de către Apa Canal SA Galaţi. Pe lângă acestea, apar şi avariile în reţea, inerente având în vedere vechimea conductelor de alimentare cu apă (circa 37 la sută din reţele au durata de utilizare mai mare de 36 de ani şi circa 30 la sută au durata de utilizare cuprinsă între 10 şi 30 de ani)", scrie Apă Canal.

Operatorul subliniază că în cadrul lucrărilor de investiţii, în înlocuiri de conducte sau vane pe care le realizează sau pentru care asigură asistenţa tehnică, se execută manevrele specifice de golire/umplere reţea, închidere şi deschidere vane, precum şi spălarea reţelei de distribuţie la finalizarea lucrărilor, "tocmai pentru ca apa furnizată să se încadreze în parametrii de potabilitate". Potrivit Apă Canal, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul intervenţiilor neautorizate în reţea, executate de persoane fizice sau diverse firme contractate pentru lucrări interioare.

Cine ar putea fi de vină

"Având în vedere numărul mare de solicitări de branşare individuală în blocurile de locuinţe, întâmpinăm probleme în gestionarea eficientă a tuturor manevrelor în reţeaua de apă; este extrem de dificil să evităm intervenţiile neautorizate ale unor persoane fizice sau firme în reţeaua de apă. Operaţiunile de golire/umplere a instalaţiilor executate haotic, neprofesionist, schimbările regimului hidraulic, pot genera creşterea turbidităţii/concentraţiei de fier, coroborat inclusiv cu vechimea conductelor de apă", afirmă operatorul.

"Fenomenul nu poate fi generalizat!"

"Fenomenul sesizat de dl. Popa nu poate fi generalizat la nivelul întregului municipiu, este o problemă locală şi trebuie tratată ca atare. De asemenea, subliniem ca filtrele se pot încărca cu suspensii din apă, acumulate în timp, acestea nefiind însă de natură a periclita sănătatea populaţiei. În cazul celor care folosesc filtre (opţional), recomandăm înlocuirea lor în termenul indicat de producător/furnizor. Nu este însă posibil ca aceste filtre să se încarce din reţeaua de apă potabilă cu "pesticide, detergenţi, microorganisme", aspect clarificat prin punctul de vedere comunicat anterior de Apa Canal SA Galaţi", precizează operatorul.

Ce faceţi dacă apa de la robinet capătă culoare, gust şi miros

Apa potabilă ar trebui să fie, după cum am învăţat la şcoală, incoloră, inodoră şi insipidă, adică fără culoare, fără gust şi fără miros. Din păcate, teoria nu prea mai are legătură cu realitatea care curge la robinet.

În punctul de vedere furnizat redacţiei, SC Apă Canal ne-a transmis rugămintea sa către toţi clienţii ca, în cazul în care sesizează o modificare în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, să apeleze Dispeceratul societăţii, la telefon 0236.463.294. "În urma apelului, specialişti ai Apă Canal SA Galaţi se vor deplasa la faţa locului pentru a preleva probe de apă (la limita de proprietate). În paralel, se vor efectua verificări şi spălări ale reţelelor publice în zona reclamată. Probele vor fi analizate în laboratorul de calitate acreditat, rezultatele urmând a fi comunicate în scris sesizantului", ne-a comunicat Apă Canal.

Cumpărare directă, notificată în SEAP

Deşi, conform Primăriei, contractul pentru aparatele de purificare a apei a fost oprit de la semnare, pe 22 ianuarie a apărut pe Lista notificărilor de atribuire la cumpărarea directă a Serviciului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Contractul există şi pe portalul administraţiei locale, fiind atribuit direct firmei La Fântâna SRL din Bucureşti, cu preţul lunar de 74 de lei fără TVA, pentru închirierea şi mentenanţa fiecăruia dintre cele 16 aparate de purificare a apei.

Ulciorul nu merge de multe ori la apă

Aşa se poate spune despre gafa cuprinsă în caietul de sarcini al achiziţiei publice făcute de Primărie pentru servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei. Şi spunem asta pentru că, potrivit surselor noastre, nu este prima oară când caietul de sarcini incriminat a fost utilizat pentru o asemenea achiziţie publică. Se pare că şi anul trecut, şi acum doi ani, aceleaşi motivaţii au stat la baza nevoii de purificare a apei din Primărie. Doar că, de această dată, nu au mai trecut neobservate. Iar acest fapt a atras şi ironii în şedinţa Consiliului Local, din partea consilierului PNL Onuţ Atanasiu: "Înţeleg că apa din Primărie e poluată, aşa că bem apă plată"...

Citit 7688 ori Ultima modificare Vineri, 02 Februarie 2018 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.