Când încep exproprierile pentru modernizarea Centurii (FOTO)
Foto: Marius Negri

Când încep exproprierile pentru modernizarea Centurii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi estimează că le va plăti gălăţenilor pentru terenuri, anexe şi case până la şapte milioane de lei. Procedura de expropriere va demara odată cu lansarea la licitaţie a lucrărilor, după semnarea contractului de finanţare.

Pe lângă cele 264 de grădini şi garaje care vor dispărea de pe drumul de centură al Galaţiului, ce va fi extins la patru benzi şi modernizat cu bani europeni, vor deveni istorie, în totalitate sau parţial, şi o serie de locuinţe, anexe şi terenuri ai căror proprietari vor fi despăgubiţi, cel mai probabil, începând cu acest an. Conducerea Consiliului Judeţean ne-a declarat, însă, că exproprierile vor fi făcute doar după ce instituţia va semna contractul de finanţare pentru cel mai important proiect de infrastructură din ultimele trei decenii. „Până nu vom semna contractul de finanţare pentru acest proiect şi nu-l vom scoate la licitaţie, nu vom face exproprieri. Am spus, în repetate rânduri, că sunt optimist cu privire la acest proiect, că este eligibil, întrucât are un punctaj foarte mare şi nu sunt motive de îngrijorare, însă aceasta este ordinea firească a lucrurilor. Dacă vom continua în ritmul în care am început şi proiectul va fi verificat repede, iar până în vară vom semna contractul de finanţare, anul acesta va începe practic procedura de achiziţie, iar din august - septembrie, în paralel, ne vom apuca şi de ceea ce înseamnă expropriere. Suntem în graficul pe care l-am stabilit”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

Potrivit şefului CJ, după ce instituţia va avea certitudinea că proiectul beneficiază de finanţare europeană, va discuta cu fiecare dintre cei vizaţi de expropriere despre despăgubiri şi valoarea acestora. „Vor fi expropriate şi societăţi comerciale, şi persoane fizice. Sumele sunt rezonabile pentru a-şi putea achiziţiona un alt imobil sau teren, astfel încât să nu fie nemulţumiţi”, a precizat reprezentantul CJ.

55 de poziţii pe lista exproprierilor

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Galaţi, pe lista exproprierilor se numără nu mai puţin de 55 de poziţii. Dintre acestea, 19 se referă la construcţii şi terenuri, la pachet, iar restul – la suprafeţe de teren de diferite dimensiuni. Patru dintre acestea vizează societăţi comerciale, iar 15 – anexe şi case (cele mai multe fiind anexe, conform reprezentanţilor CJ).

Potrivit evaluărilor autorităţilor, suprafaţa ce urmează a fi expropriată pentru extinderea şi modernizarea drumului de centură este de 13.044 de metri pătraţi. Reprezentanţii instituţiei estimează că valoarea exproprierilor va fi cuprinsă între 6,5 şi şapte milioane de lei. Vestea bună este că cheltuielile cu exproprierilor sunt eligibile şi vor fi asigurate din fonduri europene, nu din bugetul propriu al Consiliului Judeţean.

În prezent, drumul de centură a municipiului Galaţi este clasificat ca drum judeţean (DJ 251M) şi se află în administrarea CJ. Reamintim că proiectul se ridică la 40 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro reprezintă cheltuieli eligibile, asigurate prin finanţare europeană, iar restul, de 10 milioane de euro, va fi suportat de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Galaţi, proiectul fiind derulat în colaborare de către cele două autorităţi.

Citit 19225 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.