Ziua cea mai lungă pentru salariaţii din România

Ziua cea mai lungă pentru salariaţii din România
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Conform unei glume care circulă pe reţelele sociale, cea mai tristă insectă din România este fluturaşul de salariu... Mâine este ziua în care cei mai mulţi dintre noi ne vom convinge dacă acest lucru este adevărat sau nu.

15 februarie este ziua în care cei mai mulţi dintre românii care muncesc cu acte în regulă primesc lichidarea pe luna ianuarie, prima lună în care contribuţiile sociale vor fi plătite de către salariat, nu de angajator, conform noilor reguli impuse de guvernanţi.

Este inutil să mai spunem că decizia de transfer al contribuţiilor sociale a fost contestată aprig de sindicate. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, susținea, în urmă cu o săptămână, că pentru mai bine de două milioane de angajaţi din mediul privat nu au fost încă înregistrate acte adiţionale privind majorarea salariilor brute astfel încât să fie inclusă trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, salariile acestora vor scădea, începând cu ianuarie 2018. Reprezentantul BNS mai spunea că organizaţia sindicală va oferi asistenţă juridică oricărui salariat care va dori să se îndrepte, în instanţă, împotriva angajatorului.

Numeroase probleme au apărut şi la bugetari, deşi aceştia au fost asiguraţi în nenumărate rânduri că salariile lor nete nu vor scădea. Nu e chiar aşa: sindicatele susţin că peste 22.000 de bugetari primesc în ianuarie salarii mai mici, ca urmare a aplicării Legii salarizării, şi alţi 35.000 de angajaţi câştigă mai puţin după trecerea contribuţiilor exclusiv în sarcina angajaţilor. Ba chiar cei care nu sunt angajaţi cu normă întreagă au aflat cu stupoare că trebuie să aducă bani de-acasă ca să-şi plătească taxele sociale către stat.

Aproape 260 de acte adiţionale înregistrate, la Galaţi

Se ştie că angajatorii au avut obligaţia ca, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017, să iniţieze negocierea colectivă pentru modificarea contractelor de muncă prin acte adiţionale, în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Chiar dacă au acceptat ca salariul net al angajaţilor să nu scadă, nu toţi patronii au majorat corespunzător salariile brute individuale prin contractul de muncă. Unii au ales să ofere bonusuri sau diferite prime. Oricum, până la 1 februarie, în Revisal se modificaseră prin acte adiționale, în conformitate cu prevederile Ordonanței 79, cea care face trimitere la mutarea contribuțiilor de la angajator în brutul angajatului, doar 48 la sută din contractele individuale de muncă înregistrate pe teritoriul României.

Din 20 noiembrie şi până ieri, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi s-au înregistrat 259 de acte adiţionale şi 104 contracte colective de muncă, ne-a declarat şeful interimar al instituţiei gălăţene, Viorel Dumitru.

"Asta nu înseamnă că ceilalţi nu au iniţiat negocierile, poate că acestea au fost finalizate printr-un proces-verbal. Rolul nostru este de a vedea dacă cele două părţi (patronatul şi salariaţii) au iniţiat negocierea şi până acum nu am primit nicio sesizare. În urma celor aproape 400 de controale desfăşurate din decembrie şi până acum la societăţile gălăţene, nu am găsit vreun caz în care să nu fie iniţiată negocierea. Marea majoritate au majorat salariul de bază brut, alţii au optat pentru prime şi bonusuri, ideea a fost să se păstreze netul. Toate modificările contractelor de muncă trebuie operate în Revisal până pe 31 martie. Dar nici atunci nu vom putea avea o statistică clară, pentru că Revisal a fost creat ca o bază de gestiune a datelor, nu ca una care să poată fi interogată pentru a furniza date statistice în funcţie de un anumit criteriu de căutare, cum ar fi oraşul sau judeţul. Prin HG 905 din 2017, s-a decis realizarea de către Ministerul Comunicaţiilor a unui alt sistem securizat care să ţină evidenţa salariaţilor. Până atunci, folosim vechiul Revisal, care nu poate furniza date statistice", ne-a mai spus şeful interimar al ITM Galaţi, Viorel Dumitru.

La sfârşitul anului 2017, la Registrul Comerţului erau înregistraţi circa 12.500 de operatori economici activi în Galaţi.

Citit 6114 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2018 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.