INVESTIȚII de 23 de milioane de euro, în cinci CARTIERE din Galați
Foto: Marius Negri

INVESTIȚII de 23 de milioane de euro, în cinci CARTIERE din Galați
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Prin votul aleşilor locali, cinci cartiere ale oraşului vor beneficia de refacerea sistemului rutier şi de regenerare urbană interioară, lucrări în valoare totală de peste 72,5 milioane de lei, adică peste 15,7 milioane de euro, bani de la bugetul local sau de împrumut. În două dintre cartierele vizate de restructurare urbană, dar şi într-un al treilea, iluminatul public ar putea fi modernizat, graţie unei investiţii de 33,6 milioane de lei, adică 7,3 milioane de euro, în majoritate bani europeni!

La recenta şedinţă a Consiliului Local, au fost aprobate documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru refacerea sistemului rutier şi regenerare urbană în interiorul cartierelor Ţiglina I, Aurel Vlaicu, Mazepa II, Siderurgiştilor Vest şi Micro 20. Aleşii au aprobat şi costurile de modernizare a sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţilglina I şi Ţiglina II.

"Diagnostic"

Deşi se află în zone diferite ale oraşului, cartierele vizate de regenerare urbană se confruntă cu probleme similare determinate de lipsa locurilor de parcare, preluarea necorespunzătoare a apelor pluviale, construcţiile realizate haotic (garaje, chioşcuri, magazine), circulaţie auto dificilă la orele de vârf şi risc mare de producere a accidentelor. Dar cel mai important este accesul greoi al mijloacelor de intervenţie în caz de urgenţă. Autorităţile au mai sesizat: "lipsa unor condiţii minime pentru sănătatea, confortul şi igiena oamenilor, neatractivitate din partea locuitorilor de a se stabili şi de a construi/achiziţiona locuinţe".

Ce lucrări se vor executa

Lucrările care ar urma să fie executate în cartiere vizează refacerea structurii rutiere pe zonele degradate sau acolo unde fundaţia a cedat, înlocuirea bordurilor degradate, aşternerea unui covor asfaltic, înlocuirea gurilor de scurgere degradate şi a grătarelor sparte, refacerea trotuarelor existente cu îmbrăcăminte din beton de ciment, dar şi aducerea la cotă a capacelor de canalizare existente şi a gurilor de scurgere. Resistematizarea pe verticală a zonei, plantarea a zeci de arbori şi arbuşti, dar şi semnalizarea rutieră orizontală şi verticală sunt prinse în proiecte.

Costuri pe cartier

Cea mai scumpă va fi intervenţia din Ţiglina I - peste 21,3 milioane de lei. Trebuie precizat că aici se doreşte amenajarea a 24.000 mp de parcări noi şi 12.000 mp de spaţii verzi.

În cazul cartierului Aurel Vlaicu, valoarea investiţiei se ridică la peste 20,2 milioane de lei, fiind vorba de 6.000 mp de parcări noi şi 3.000 mp de spaţii verzi.

Peste 12,1 milioane de lei reprezintă valoarea investiţiei necesare pentru Mazepa II, zona delimitată de străzile Brăilei, Roşiori, Regiment 11 Siret şi bulevardul Marii Uniri. Aici proiectul prevede amenajarea a 3.000 mp de parcări noi şi 3.600 mp de spaţii verzi.

Pentru cartierul Siderurgiştilor Vest, zona delimitată de bulevardul Siderurgiştilor şi străzile Gheorghe Doja, Fagului şi Energiei, valoarea totală a investiţiei depăşeşte 11,6 milioane de lei, autorităţile dorindu-şi 7.500 mp de parcări noi şi 2.000 mp de spaţii verzi amenajate.

Ultimul pe lista cartierelor care vor beneficia de refacere sistem rutier şi regenerare urbană este Micro 20 - bulevardul Dunărea, tronsonul cuprins între strada Brăilei şi bulevardul Galaţi. Aici valoarea totală a investiţiei este cea mai modestă - peste 5,2 milioane de lei.

Sursa de finanţare a tuturor lucrărilor o reprezintă bugetul local şi/sau împrumutul. În ceea ce priveşte durata de realizare a investiţiilor, cu excepţia Micro 20, unde autorităţile estimează că sunt suficiente 18 luni, adică un an şi jumătate, în celelalte cartiere termenul prevăzut este de 42 de luni, adică trei ani şi jumătate.

Să fie lumină!

Aleşii locali au aprobat şi documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţiglina I şi Ţiglina II, unde, după cum se arată în documente, reţelele electrice subterane sunt învechite, uzate, având peste 40 de ani. Având în vedere că sistemul de iluminat public din oraş este împărţit în 20 de zone, în cartierul Mazepa este vizată aria cuprinsă între străzile Brăilei - Regiment 11 Siret - Prelungirea George Coşbuc - Bulevardul Marii Uniri - Prelungirea Traian - strada Brăilei. Valoarea investiţiei se ridică la peste 11,9 milioane de lei. În Ţiglina I şi II, zonele vizate sunt cuprinse între strada Brăilei - strada Cloşca - bulevardul Marii Uniri - Prelungirea George Coşbuc - strada Brăilei şi, respectiv, strada Brăilei - strada Siderurgiştilor - strada Basarabiei - bulevardul George Coşbuc - strada Brăilei, iar valoarea investiţiei se ridică la mai bine de 21,7 milioane de lei.

Lumină cu bani europeni

Cele două proiecte de modernizare a sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţiglina I şi Ţiglina II sunt propuse pentru finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, aşa că banii ar trebui să vină de la bugetul local - doi la sută, bugetul de stat - 13 la sută, iar restul de 85 la sută din Fondul European de Dezvoltare Regională. Durata de realizare a celor două modernizări este de 12 luni, dar totul depinde de accesarea banilor europeni.

Citit 17704 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.