REVOLTA părinţilor cu copii calificaţi la mai multe olimpiade

REVOLTA părinţilor cu copii calificaţi la mai multe olimpiade
În imagine, Cristiana Murgoci și Alex Bîrsan
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Părinţii elevilor care s-au calificat la două faze naţionale ale olimpiadelor şcolare s-au plâns că anul acesta copiii lor au fost nedreptăţiţi, întrucât reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) au stabilit ca toate concursurile să aibă loc în aceeaşi perioadă, 1 - 8 aprilie. Din acest motiv, cei care s-au clasat pe primul loc la nivel judeţean la două discipline sunt nevoiţi să renunţe la una.

Unul dintre părinţii revoltaţi de decizia MEC este Carla Murgoci, mama Cristianei Murgoci de la CNVA, elevă care şi anul s-a calificat la fazele naţionale la Informatică şi Matematică, de unde s-a întors cu două medalii, premii şi menţiuni, dar şi cu o calificare în lotul lărgit. Aceasta susţine că s-a adresat ziarului nostru, întrucât a trimis plângeri şi la MEN şi la Inspectoratul Şcolar, dar nu a primit niciun răspuns: "Vă rog să modificaţi calendarul olimpiadelor naţionale astfel încât elevii calificaţi la mai multe faze naţionale să poată participa. Copilul meu s-a calificat la Fizică cu 30 puncte, punctaj maxim, iar la Matematică, cu cel mai mare punctaj pe judeţ - 26,50 puncte, în condiţiile în care anul trecut a obţinut, la Fizică, Premiul al III-lea, iar la Matematică - menţiune şi calificare în lotul lărgit. Menţionez că suprapunerea olimpiadelor încalcă Statutul Elevului, mai exact Art. 7, care prevede că "elevii au dreptul de a participa, fără nicio discriminare şi doar din proprie iniţiativă la concursuri şcolare, olimpiade”. Anularea dreptului de participare la olimpiada naţională (prin suprapunere) e ca şi cum ar anula toată munca elevului", spune mama Cristianei în sesizarea trimisă autorităţilor.

Nemulţumit de aceeaşi situaţie absurdă, care limitează  elevilor dreptul de a participa la mai multe olimpiade naţionale este şi Dan Bîrsan, tatăl lui Alex Bîrsan, elev tot la CNVA, în clasa a VII-a. În disperare de cauză, acesta a  trimis plângeri pe adresa Guvernului: "Consultând calendarul olimpiadelor de anul acesta am constatat cu surprindere ca datele de la Informatică şi Fizică se suprapun. Avem rugămintea să decalaţi cu câteva zile una dintre olimpiade astfel încât copiii noştri, care au muncit enorm de la începutul anului la ambele discipline, să poată să-şi valorifice potenţialul. A renunţa la o disciplină, în acest moment, după tot efortul depus, după toate emoţiile trăite, ar fi ca renunţarea la un copil pe care l-ai crescut din nimic şi pe care-l abandonezi. Am rugămintea de a fi respectată munca copiilor", scrie părintele menţionat.

Alex Bîrsan nu face informatică la clasă şi se pregăteşte în particular cu mama sa. Subiectele la faza judeţeană au fost aceleaşi la nivel naţional, iar Alex s-a clasat pe locul al doilea pe ţară şi primul pe judeţ la clasa a VII-a, având şanse reale să vină cu premii şi medalii de la naţională, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că a dat curs sesizării primite la ISJ şi că se aşteaptă un răspuns de la MEN: "Noi îi susţinem pe aceşti elevi deosebiţi. S-a discutat cu inspectorii generali din Minister şi am înţeles că aceştia caută o soluţie pentru decalarea măcar cu o  zi a  probelor", ne-a spus Mioara Enache.

Nu este prima oară când reprezentanţii Ministerului programează toate olimpiadele în aceeaşi săptămână. Tot pentru că au fost elevi nemulţumiţi întrucât au fost obligaţi să renunţe la  participarea la unul dintre concursuri, anul trecut s-a alocat mai mult timp pentru organizarea olimpiadelor. Măsură la care, din nefericire, s-a renunţat anul acesta, deşi au fost elevi care au reuşit să obţină premii la mai multe discipline.

Citit 7789 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.