Situl de la Barboşi, jefuit cu târnăcoapele

Situl de la Barboşi, jefuit cu târnăcoapele
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Atac de neimaginat asupra Sitului Arheologic de la Barboşi. Mai mulţi angajaţi ai unei firme sunt acuzaţi că au sustras câteva camioane de piatră din aria protejată, pentru a pava curtea firmei unde lucrau. Până şi panoul de avertizare amplasat în zonă a ajuns acasă la unul dintre suspecţi.

Lipsă de cultură, lăcomie sau nepăsare. Oricare dintre cele trei motive ar putea sta la baza atacului organizat al unui grup de muncitori, angajaţi ai unei societăţi comerciale, care au luat cu asalt Situl Arheologic de la Barboşi, ca să fure piatră. S-a întâmplat în urmă cu trei zile, când bărbaţii, cu vârste cuprinse între 22 şi 43 de ani, au descins în aria protejată şi au scos cu târnăcoapele pavajul de piatră cubică. Bucată cu bucată, au încărcat-o în maşini, pentru un motiv halucinant: să paveze curtea societăţii unde erau angajaţi, în baza unui plan dinainte stabilit, cum aveau să consemneze jandarmii care i-au surprins în plină acţiune. 

"Un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menţinere a ordinii publice pe raza Secţiei 3 poliţie Galaţi a observat în zona Sitului Arheologic Barboşi un grup de cinci bărbaţi care scoteau pavajul din piatra cubică. Întrucât Situl arheologic este înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Galaţi, jandarmii au intervenit pentru a se informa cu privire la legalitatea lucrărilor efectuate şi astfel au aflat că cei cinci bărbaţi, angajaţi ai unei societăţi gălăţene, nu au autorizaţie de a efectua lucrări în perimetrul sitului. Totodată, jandarmii au observat că panoul de informare privind prezenţa sitului arheologic şi de restricţionare a accesului a fost smuls şi distrus", precizează slt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi. 

Cu această ocazie, muncitorii au explicat şi lipsa panoului de avertizare cu privire la aria protejată: fusese scos din pământ de unul dintre ei, care urma să îl ducă acasă, să-l folosească în gospodărie. Mai mult, cei cinci au recunoscut că şi cu o zi înainte vizitaseră situl în acelaşi scop, plecând cu nu mai puţin de patru maşini pline cu piatră, scoasă tot pentru a fi folosită la firmă. 

În cauză a fost deschisă o anchetă, autorităţile încercând să stabilească cercul real al persoanelor care se fac vinovate de devastarea ariei protejate. 

"Dat fiind cele constatate, jandarmii au informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. În cauză, au fost întocmite actele de sesizare, cercetările fiind continuate de către poliţişti", conchide reprezentantul Jandarmeriei.

Citit 7494 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 11:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.