Angajaţii Transurb ameninţă că opresc lucrul

Angajaţii Transurb ameninţă că opresc lucrul
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Şoferii Transurb ar putea refuza să mai iasă pe trasee, dacă conducerea societăţii nu va accepta să le majoreze salariile. Oamenii acuză, printre altele, inechităţi salariale, lipsa dotărilor şi echipamentelor, dar şi faptul că sunt obligaţi să lucreze pe mijloace de transport vechi şi nesigure, care pun în pericol atât viaţa lor, cât şi a călătorilor.

Spiritele s-au încins, ieri, la Transurb. Mulţi dintre şoferii operatorului au luat cu asalt sediul societăţii, nemulţumiţi că, la peste o lună de la demararea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă pe 2018, sindicaliştii nu au ajuns la un acord cu şefii Transurb. Revoltaţi, salariaţii au acuzat o atitudine ostilă din partea conducerii, care, potrivit celor prezenţi, nu ar fi mai dorit, ieri, să participe la negocieri cu sindicaliştii. La sediul Transurb a ajuns, ieri, şi primarul Ionuţ Pucheanu, care a încercat să medieze conflictul, iar directorul societăţii, Gigel Caliga, a sosit după ce edilul ajunsese în sediu. „Domnule primar, sunteţi conştient că, dacă până la sfârşitul lunii, nu semnăm Contractul Colectiv de Muncă, nu mai iese nicio maşină?”, a strigat unul dintre şoferii prezenţi în sala de şedinţă, devenită neîncăpătoare. „Noi oprim lucrul!”, a completat un alt şofer.

Edilul le-a cerut oamenilor să se aşeze, alături de conducere, la masa tratativelor şi, totodată, să ţină cont de situaţia financiară dezastruoasă a societăţii, adusă în pragul insolvenţei. „Ceea ce vă pot promite: ieri, în Consiliul Local, au fost create premisele unei creşteri. Că vă supăraţi, că ieşiţi de mâine în stradă, nu am cum să-mi asum de mâine o creştere, pentru că nu avem de unde. Stabiliţi împreună nişte date, nişte sume. Vă pot spune cu siguranţă că vă veţi primi salariile la timp. Cred că laţul se strânge, pentru că lucrurile nu mai pot merge cum mergeau cândva. S-ar putea acorda nişte majorări salariale, dar treptat. Luna aceasta 100 de lei, peste câteva luni 100 de lei, nu avem de unde”, le-a spus primarul angajaţilor.

În şedinţa care a durat mai bine de o oră, salariaţii au reclamat şi condiţiile de lucru lipsite de siguranţă: „Iese şoferul cu maşina în trafic şi până seara o schimbă de patru ori pentru că se strică. Noi nu avem spor de electricitate. Eu am fost curentat, aruncat doi metri, pe bordură, de troleu, încât am ajuns în spital aproape în comă. Nu am spus nimic tocmai ca să nu bag Transurb în şi mai multe probleme. Am zis că am căzut pe scări”, a reclamat unul dintre angajaţi.

Liderul de sindicat George Preda ne-a declarat că, în cursul zilei de ieri, conducerea societăţii a avansat o ofertă salariaţilor, „să ne mai dea ceva la tichetele de vacanţă”, însă negocierile sunt departe de a fi încheiate. Sindicaliştii acuză că, în timp ce unii dintre angajaţii societăţii au fost privilegiați și remuneraţi la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare, pentru şoferi, mecanici şi nu numai nu s-a întâmplat acest lucru. Potrivit acestuia, șoferii au salarii cuprinse între 2.022 de lei și 2.400 de lei, cei mai mulți fiind încadrați cu 2.022 de lei.

Conform directorului Transurb, Gigel Caliga, marţi urmează o nouă rundă de negocieri cu sindicaliştii. „Câte două zile pe săptămână le dedic sindicatelor. Nu fac proiecte europene, analize, eficientizare, stau şi mă rog pentru bucuria şi împlinirea socială din Transurb”. Şeful societăţii a subliniat, în schimb, că nu se poate discuta despre majorări salariale la operatorii cu capital de stat ce înregistrează pierderi, ci doar de un sistem de bonusuri, în funcţie de rezultate, precizând că există preocupare din partea Primăriei şi a conducerii societăţii "de a apela la astfel de îmbunătăţiri ale vieţii oamenilor". 

Conflictul, şi în atenţia consilierilor

La şedinţa de joi a aleşilor locali, tensiunile dintre conducerea Transurb şi sindicate au fost aduse în discuţie de consiliera PMP Oana Iurescu: „Marţi, la Comisia de Buget Finanţe, a fost prezenţi conducerea Transurb şi reprezentanţii sindicatelor. Acolo sunt nişte probleme uriaşe! Se omoară! Se acuză unii pe alţi de furt. Domnule primar, cred că sunteţi singurul care puteţi să puneţi piciorul în prag acolo”. Primarul Ionuţ Pucheanu a răspuns că face tot ce e posibil ca Transurb să meargă mai departe, având un mesaj tranşant la adresa directorului Transurb, Gigel Caliga: „Rezolvaţi-vă, bărbăteşte, problemele acolo! Dacă mai aud o singură dată că trimiteţi oamenii la Primărie să-şi ceară drepturile, credeţi-mă pe cuvânt, intru la propriu cu picioarele în acea societate, şi Dumnezeu cu mila! Este un apel prietenesc! Primul şi ultimul! Aveţi o problemă cât China acolo, cu oamenii pe care nu ştiţi să vi-i manageriaţi, să vorbiţi cu ei, să le explicaţi. Este pentru ultima oară când mai vreau să aud că Primăria vrea să închidă Transurb. Primăria NU vrea închidă Transurb, Primăria şi primarul nu vor falimentul acestei societăţi, fiţi bărbat şi înfruntaţi-vă atât personalul, care are carenţe majore, cât şi propriile frici, cât şi liderii de sindicat! Altfel preiau şi funcţia dumneavoastră la Transurb, dar cu toate beneficiile”.

Citit 14686 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 11:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.