Poliţistul Gheorghe Marcu ne împărtăşeşte file de viaţă şi carieră. Cum să ne apărăm de infractori periculoşi
Foto: Remus Basalic

Poliţistul Gheorghe Marcu ne împărtăşeşte file de viaţă şi carieră. Cum să ne apărăm de infractori periculoşi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cu o carieră de poliţist de peste trei decenii, timp în care a lucrat inclusiv la rezolvarea unor celebre cazuri de infracţiuni comise în judeţul nostru, Gheorghe Marcu a decis, odată ajuns la pensie, să transpună pe hârtie anchetele pe care le-a dus la bun sfârşit, pe parcursul anilor de activitate.

De sub peniţa sa au ieşit, până în prezent, opt volume publicate la editura Axis Libri. Fiecare carte urmăreşte fie o perioadă din cariera de poliţist a autorului, fie o temă sub care sunt grupate mai multe cazuri asemănătoare. Titlurile vorbesc adesea de la sine despre specificul infracţiunilor descrise: "Prădători sentimentali", "Minţi criminale", "Revoluţia anunţată" sau "Jurnalul unui poliţist. Destăinuirile unor infractori".

Unele cazuri povestite sunt de-a dreptul şocante, deoarece autorul reuşeşte să descrie, cu suspans şi cât se poate de convingător, gradul de decădere morală până la care poate ajunge individul. Afli, astfel, că pentru unii infractori sentimentele sau chiar vieţile semenilor nu valorează nimic, dacă acestea stau în calea atingerii scopurilor pe care aceştia le urmăresc. Ceea ce şochează nu este doar înclinaţia unor indivizi de a face rău sau de a manipula, ci faptul că poveştile descrise s-au petrecut chiar în Galaţi sau în localităţile învecinate. Majoritatea cărţilor semnate de Gheorghe Marcu pot fi găsite la Biblioteca "V. A. Urechia" Galaţi. Două dintre volumele sale, "Revoluţia anunţată" şi "Prădători sentimentali", vor fi lansate, pe 17 aprilie, în cadrul Salonului literar Axis Libri Galaţi.

"Ca poliţist, trebuie să te pregăteşti fără încetare"

Ca o coincidenţă, ziua de naştere a lui Gheorghe Marcu, 23 martie, este foarte apropiată, calendaristic, de Ziua Poliţiei Române, 25 martie. "M-am hotărât să scriu cărţi pentru că aveam multe materiale adunate şi m-am gândit că ar fi interesant de văzut ce înseamnă, văzută din interior, munca unui poliţist. Cazurile descrise pot fi însă şi de ajutor, pentru a nu cădea atât de repede în plasa infractorilor. Mulţi escroci se bazează şi profită tocmai de naivitatea victimelor. Cu ocazia Zilei Poliţiei Române, vreau să le transmit colegilor mei aflaţi în activitate să fie cât se poate de fermi, mai apropiaţi de locuitori şi să se pregătească profesional cât mai bine şi fără încetare. Pentru a fi un poliţist bun, trebuie să ţii legătura cu omul. Un poliţist fără surse este ca un copac pe care-l bate vântul din toate direcţiile", a spus Gheorghe Marcu.

Despre Ziua Poliţiei Române

Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218/2002. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol care a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei.

Citit 6897 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 11:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.