Gălăţenii din Micro 16 nu vor morminte sub balcoane
Foto: Marius Negri

Gălăţenii din Micro 16 nu vor morminte sub balcoane
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Deşi aveau în plan încă de anul trecut să amenajeze sute de locuri de veci, în apropierea blocurilor Bujor 3, Bujor 4 şi Bujor 5, reprezentanţii Gospodărire Urbană au „uitat” să creeze însă şi o perdea de arbori pentru ca oamenii să fie feriţi de „tabloul” dezolant şi funebru. Răspunsul - „o să...”.

Amenajarea unei noi porţiuni din Cimitirul „Sf. Lazăr”, pentru crearea a aproximativ 540 de locuri de veci, a stârnit nemulţumirea mai multor gălăţeni care locuiesc la blocurile Bujor 3, Bujor 4 şi Bujor 5. Oamenii le cer autorităţilor să nu se mai extindă către blocuri, întrucât le este de ajuns peisajul funebru pe care sunt obligaţi să îl suporte zi de zi. Mai mult, aceştia acuză Gospodărire Urbană că nu respectă distanţa prevăzută de lege dintre cimitir şi zona de locuit. Asociaţia de proprietari nr. 326 a sesizat Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în speranţa că, sprijinită de inspectori, va determina conducerea societăţii să renunţe la ideea de a mai crea sute de morminte în vecinătatea blocurilor. Oamenii au invocat Legea nr.102/2014, potrivit căreia „distanţa minimă admisă între zonele protejate şi gardul care delimitează cimitirul este de 100 de metri”. Aceeaşi lege precizează că „La cimitirele înfiinţate după intrarea în vigoare a prezentei legi, gardul se dublează cu o perdea de arbori. Între morminte şi gardul cimitirului se va asigura o zonă liberă de trei metri”. Numai că prevederile Legii 102 nu se aplică şi în situaţia de faţă, întrucât Cimitirul „Sf. Lazăr” a fost înfiinţat în toamna anului 1997, iar legea nu se aplică retroactiv. Reprezentanţii DSP Galaţi au informat asociaţia de proprietari, după o verificare în teren, că lucrările de amenajare a celor 3.190 de metri pătraţi din cadrul cimitirului, în imediata apropiere a blocurilor Bujor 3, Bujor 4 şi Bujor 5 „respectă legislaţia sanitară de la momentul autorizării, respectiv menţinerea zonei libere cu lăţime de trei metri, dar conducerea Cimitirului „Sf. Lazăr” a decis ca această zonă liberă să fie mărită la cinci metri”, se arată în răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică către Asociaţia de Proprietari nr. 326.

„Într-un timp scurt, vor fi acolo, la gard. Ştiu că la momentul înfiinţării cimitirului exista o altă lege, dar totuşi ar trebui să se ia nişte măsuri şi pentru protejarea noastră. În cealaltă parte a cimitirului există o perdea de arbori de protecţie. Ei au început să sape şi gropi, să facă morminte în noua solă, dar de perdeaua de protecţie au uitat. Deschidem ferestrele şi nu ştiţi ce se aude de aici. Uneori te şi sperii”, ne-a spus un gălăţean care locuieşte în imediata apropiere a cimitirului.

Conducerea Gospodărire Urbană nu a ştiut să explice de ce nu a înfiinţat o perdea de protecţie, înainte de a trece la lucrările de amenajare pentru înfiinţarea celor peste 500 de morminte, însă a spus că „liziera este în curs de amenajare”. „Efectiv nu mai avem locuri de veci. Avem undeva la şase-opt înmormântări pe zi. Suntem în curs de amenajare a perdelei de protecţie, am pus câţiva pomi acolo şi urmează să extindem. Totul este legal, avem avizele necesare, respectăm legea”, a spus Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană.

Citit 10214 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.