29 de nou-născuţi decedaţi, în Galaţi, într-un singur an

29 de nou-născuţi decedaţi, în Galaţi, într-un singur an
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Româncele ar putea beneficia de mai multe consultaţii prenatale, dar şi de sprijin social. Aşa prevede o propunere legislativă depusă la Senat de Tudor Ciuhodaru, deputat PSD. Motivul pentru care este nevoie de introducerea unei astfel de măsuri este legat de prevenţie, arată parlamentarul, în expunerea de motive.

Potrivit documentului, lipsa de monitorizare a sarcinii duce la apariţia unor probleme de sănătate, dar şi la indicatori ridicaţi referitori la mortalitatea infantilă, avorturi spontane sau prematuritate. „Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi specialiştii recomandă minimum opt controale ginecologice”, arată deputatul. Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, parlamentar care are profesia de medic, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate şi în Iran. Ca o paralelă, media europeană este de un deces la 8.900 de sarcini.

Cum vor fi acordate fondurile pentru sprijinirea gravidelor

„Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, notează proiectul legislativ. În ceea ce priveşte sprijinul material, acesta va fi acordat în funcţie de indicatorul social de referinţă. „Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, a completat Ciuhodaru.

Un loc fruntaş în Europa la mortalitatea infantilă

Ultimele date arată că România ocupă un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea copiilor care nu au împlinit încă vârsta de un an. La nivel judeţean, doar anul trecut, în Galaţi, au decedat 29 de nou-născuţi, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii infantile de peste două ori mai mare faţă de media europeană. Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, mortalitatea infantilă a scăzut semnificativ, în perioada 1990-2009, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute: 8.471 de decese în 1990 (26,9 la mie) şi respectiv 2.250 de decese în 2009 (10,1 la mie).

Citit 4841 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.