Evenimentul anului în sportul gălăţean! United aşteaptă o sală arhiplină la primele meciuri ale finalei Ligii I la futsal
Foto: Sonia Baciu

Evenimentul anului în sportul gălăţean! United aşteaptă o sală arhiplină la primele meciuri ale finalei Ligii I la futsal
Tribune pline i-au susținut în finala de anul trecut pe cei de United
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pentru al doilea sezon consecutiv, United Galaţi joacă finala Ligii I, lupta pentru titlul de campioană urmând să fie cu Informatica Timişoara. Primele două meciuri sunt astăzi şi mâine, de la ora 18,30, în Sala „Dunărea”, cei de la United sperând să aibă aceeaşi susţinere ca în momentul similar de acum un an, când s-a jucat cu tribuna arhiplină şi mulţi suporteri rămaşi pe dinafară.

În această după-amiază, toate drumurile gălăţenilor pasionaţi de sport şi nu numai duc la Sala „Dunărea”, unde va avea loc cel mai important eveniment din acest an: United Galaţi începe finala Ligii I, joacă pentru titlul de campioană.

În urmă cu an, s-a ratat de puţin marele triumf, în ultimul meci al finalei, iar cei de la United sunt extrem de motivaţi ca noua ocazie, pe care şi-au oferit-o cu foarte multă trudă, să o încheie îmbrăcaţi în tricourile de campioni. „Finalele nu sunt pentru a fi jucate, finalele sunt pentru a fi câştigate. Am ajuns aici, atât de aproape de marele nostru vis, acum suntem gata să dăm totul pentru a fi campioni”, a spus antrenorul Vitor Hugo Costa. Tehnicianul portughez, care a preluat echipa de pe locul 4 şi a dus-o până în finală, ştie că are o echipă de luptători şi vrea de la jucători aceeaşi atitudine pe care au avut-o în ultimele minute ale meciului din grupa semifinală, de pe teren propriu, cu Odorheiu Secuiesc, atunci când jucătorii au recuperat un handicap de trei goluri în doar trei minute de joc. „Pentru mine cheia a fost aici, cu Odorhei. Când eram conduşi cu 4-1, mai aveam doar trei minute, toată lumea din tribună era deja tristă, părea că era gata, că se terminase totul, mai ales că echipa era fără doi jucători importanţi, atunci băieţii au arătat că sunt caractere puternice, că sunt luptătorii cu care eu şi Galaţiul ne putem mândri oricând. Cu acest spirit de luptători putem câştiga finala”, a adăugat Vitor Hugo Costa.

„Ne dăm viaţa pe teren, aşa suntem toţi”

Anul trecut, United trecuse de adversara de acum, Informatica Timişoara, în semifinală, iar Andrian Laşcu mizează pe atuul din sezonul trecut, forţa grupului. „I-am învins în urmă cu un an prin dăruirea şi dorinţa imensă de a câştiga. Avem jucători care îşi dau viaţa pe teren, toţi suntem aşa. Suntem cu adevărat o familie, acestea sunt atuurile noastre, munca şi unitatea grupului. Lucrurile sunt un pic altfel faţă de sezonul anterior, Informatica s-a întărit cu un brazilian, în rest au cam aceeaşi jucători, foarte valoroşi, sunt mai omogeni şi foarte disciplinaţi, dar putem să-i învingem, am învăţat din greşelile finalei de anul trecut. Am pierdut atunci pe doar 2-3 minute de lipsă de concentrare, acum ştim că trebuie să fim mereu foarte concentraţi, în orice secundă a finalei”, a declarat internaţionalul Republicii Moldova, care îi aşteaptă pe basarabenii aflaţi în Galaţi şi nu numai să vină la meciuri şi să susţină echipa. United mai are un jucător din echipa naţională a Republicii Moldova, pe Constantin Burdujel.

„Galaţiul ştie să ne susţină”

Jucătorii de la United sunt convinşi că vor avea parte de un sprijin la fel de intens ca anul trecut, în semifinală şi apoi finala cu Autobergamo, când s-a ajuns în situaţia ca mulţi dintre suporteri să nu mai încapă în sală. Andrei Crăciun şi-a amintit de atmosfera care a dus la dramatica victorie din semifinala cu adversarul de acum, Informatica Timişoara: „Am trăit pe teren aceea bucurie totală, când noi am dat golul victoriei cu 3-2, cu şase secunde înainte de finalul jocului. A fost o atmosferă foarte frumoasă şi aşteptăm gălăţenii din nou să ne susţină, că fără ei este foarte greu”.

Despre importanţa atmosferei creată de public a vorbit şi Octavian Cireş. „Ne dă o energie pozitivă când vedem sala plină, ne bucurăm când vedem că toată sala e în picioare. Anul trecut chiar nu au avut loc să intre. Am avut prieteni care au plecat acasă din cauză că nu au mai avut voie să intre că era sala plină”, a spus componentul echipei naţionale.

Rivalitate aprigă United-Informatica

Între cele două finaliste există o aprigă rivalitate, începută la semifinala de anul trecut şi care s-a amplificat exponenţial în acest sezon. Practic, meciul de astăzi este primul duel direct „pe bune” din acest sezon, deşi normal ar fi trebuit să fie al treilea. Povestea conflictuală în care sunt implicate Informatica Timişoara şi United Galaţi a început la meciul din turul campionatului. Atunci, United a ajuns în Timişoara, dar gazdele au invocat îmbolnăvirea mai multor jucători şi iniţial au obţinut amânarea. Gălăţenii au susţinut că a fost vorba de bolnavi închipuiţi, mai ales că în ziua următoare ar fi văzut unii dintre jucătorii de la Informatica într-un bar, cu berea în faţă. A urmat memoriu depus la FRF de United şi un adevărat război al declaraţiilor şi totodată pe la comisiile federale. Jocul a fost reprogramat, dar de data acesta nu s-a mai prezentat United, care a invocat lipsa unei decizii la reclamaţia sa. Iniţial, Comisia de Disciplină a decis meci pierdut prin neprezentare pentru United, dar spre finalul sezonului regulat clubul gălăţean a avut câştig de cauză la Comisia de Recurs, care a hotărât joc pierdut cu 5-0 de Informatica.

Cu cele trei puncte primite în urma acestei ultimei decizii, United avea asigurat locul doi la finalul sezonului regulat, astfel că meciul retur, de la Galaţi, nu a mai avut nici o miză. Informatica a trimis doar şapte jucători, patru dintre ei juniori, iar desconsiderarea competiţiei a continuat pe teren, cu accidentări simulate. La începutul reprizei secunde meciul a fost oprit, pentru că echipa din Timişoara mai avea doar doi jucători pe teren, sub minimul impus de regulament.

În lotul echipei gălăţene chiar s-a făcut haz pe seama acestei situaţii. „Asta glumeam şi noi, vorbeam că nu mai au cum să se ascundă, trebuie să vină să joace cu noi, că până acum s-au tot ferit, s-au dat bolnavi. Acum trebuie să vină să joace, nu mai au cum să ne ocolească”, a mărturisit Viorel Cojoc, căpitanul de la United.

Toader Ştefu, preşedintele clubului din Galaţi, a făcut un apel la spectatori de a face abstracţie de această rivalitate şi să aibă un comportament bazat pe fair-play. „Îmi doresc mult să dăm dovadă de respect, de civilizaţie. Aş vrea să aud publicul încurajând mereu doar echipa noastră, indiferent de ce se întâmplă în teren cu adversarul sau arbitrii. Fără huiduieli, totul pentru suportul moral al băieţilor noştri”, a declarat Ştefu.

Acesta a mai invitat suporterii să vină la meciurile de astăzi şi mâine îmbrăcaţi în alb şi roşu, culorile CS United.

Finala se joacă după sistemul „cel mai bun din maximum cinci partide”. Primele două sunt astăzi şi marţi la Galaţi, de la ora 18,30, iar apoi finala se va muta la Timişoara, pentru alte două jocuri (luni, 21 mai și marți, 22 mai), urmând să se încheie când una dintre echipe acumulează a treia victorie. Dacă va fi cazul unui al cincilea meci, United va avea avantajul de a-l juca pe teren propriu, datorită clasării superioare din sezonul regulat.

"Te rog frumos, vino luni şi marţi cu noi, împreună cu echipa. Aşa noi câştigăm finala!" - Wellington „Nene” da Silva, jucător United.

Al doilea meci al finalei se joacă pe 15 mai, la exact șapte ani de când Oțelul câștiga titlul de campioană, tot în fața unei echipe din Timișoara.

Citit 4025 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.