Judeţul Galaţi a rămas cu GUNOIUL în bătătură. Brăila nu ne mai primeşte deşeurile

Judeţul Galaţi a rămas cu GUNOIUL în bătătură. Brăila nu ne mai primeşte deşeurile
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

De la 1 mai, nemaiavând un depozit conform, judeţul Galaţi nu mai are unde să-şi depoziteze gunoiul. În zeci de localităţi, deşeurile din gospodăriile oamenilor nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni. Autorităţile s-au îndreptat către Vaslui, pentru rezolvare.

Judeţul Galaţi se confruntă din nou cu probleme în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere rezultate din gospodării. După mai bine de un an în care gunoiul din peste 50 de unităţi administrativ-teritoriale a fost transportat la Brăila, la groapa de gunoi Muchea, parteneriatul autorităţilor gălăţene cu operatorul din oraşul vecin s-a încheiat definitiv la finele lunii aprilie, iar de la începutul lunii mai zeci de localităţi din judeţul Galaţi nu mai au cum să scape legal de deşeuri. Problema a fost semnalată, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, şi de către senatorul George Stângă, preşedintele filialei gălăţene a PNL, care a lansat totodată o serie de atacuri la adresa conducerii PSD a Consiliului Judeţean, pe care a acuzat-o că „îngroapă judeţul Galaţi în gunoaie, nu în investiţii”.

Deşeurile vor ajunge la Vaslui, în aşteptarea investiţiei de la Valea Mărului

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, ne-a declarat că, cel târziu la finele acestei luni, autorităţile gălăţene (cu excepţia comunelor Vânători, Smârdan, Şendreni, Tuluceşti şi Braniştea, care transportă gunoiul în municipiul Galaţi) vor depozita deşeurile în judeţul Vaslui, la un depozit conform, realizat pe fonduri europene. „Chiar săptămâna aceasta, marţi (săptămâna trecută n.r.), am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui despre acest lucru. Până la sfârşitul lunii, gunoiul o să înceapă să fie dus în judeţul Vaslui. Vreau să fac precizarea că municipiul Galaţi şi cele cinci comune limitrofe generează aproximativ 78 la sută din cantitatea de deşeuri menajere de la nivelul judeţului Galaţi. În mediul rural oamenii ard deşeurile vegetale, ambalajele, aproape tot ceea ce înseamnă plastic, carton şi nu numai. Tocmai din acest motiv, colectarea deşeurilor în mediul rural se face, de regulă, la una-două săptămâni”, ne-a spus preşedintele CJ.

Şeful instituţiei a reiterat că, în a doua jumătate a anului viitor, judeţul Galaţi va avea propriul depozit conform pentru colectarea deşeurilor menajere şi o linie de sortare a gunoiului, la Valea Mărului - cea mai importantă investiţie din cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", pe care actuala conducere a Consiliului Judeţean a reuşit să îl pună pe picioare şi să îl relanseze, după ce foştii şefi ai instituţiei au dat chix, în legislatura trecută (2012-2016), şi astfel au ratat un proiect de aproximativ 60 de milioane de euro. Costel Fotea ne-a declarat că proiectul pentru Valea Mărului se află în procedură de licitaţie. Depozitul, care va deservi întreg judeţul, va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi şi o durată de viaţă de peste 20 de ani. Este vorba despre o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi. Reamintim că sistemul de management integrat al deşeurilor mai cuprinde o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare, o staţie de transfer la Târgu Bujor, achiziţia de maşini, pubele, containere de transfer, dar şi finanţare pentru închiderea gropii de gunoi de la Tecuci.

Citit 12899 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2018 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.