GUNOIUL din tot judeţul va ajunge la Galaţi. Soluție provizorie pentru deșeuri

GUNOIUL din tot judeţul va ajunge la Galaţi. Soluție provizorie pentru deșeuri
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Prin votul aleşilor locali, deşeurile colectate de pe raza judeţului Galaţi vor ajunge la depozitul ecologic de deşeuri nepericuloase Tirighina.

Măsura este una temporară, până când va funcţiona depozitul din comuna Roşieşti, judeţul Vaslui, dar nu mai târziu de momentul atingerii a 75 la sută din capacitatea proiectată a celulei în exploatare din cadrul depozitului ecologic Tirighina.

"Primăria municipiului Galaţi a încercat să-şi protejeze locuitorii şi investiţia pe care o are la groapa de gunoi. Tocmai pentru a nu ajunge la un grad de încărcare foarte mare şi foarte rapid, s-a găsit soluţia de a duce deşeurile din judeţ la Brăila. Din păcate, în momentul de faţă, lucrurile au ajuns într-un impas. Contractul cu cei de la Brăila s-a încheiat. Nu-i putem lăsa pe gălăţenii din judeţ cu gunoiul la nas. E o perioadă de maximum două-trei luni până când se va rezolva problema cu autorizaţia de mediu pentru groapa de gunoi de la Vaslui", le-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu aleşilor locali, reuniţi ieri în şedinţă extraordinară. Conform edilului, cantitatea maximă de deşeuri care ar putea ajunge la Galaţi este de 2.200 de tone. Sunt excluse, însă, reziduurile animale! În plus, pentru serviciul de depozitare, Ecosal va taxa unităţile administrativ-teritoriale.

Ce spune conducerea CJ

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, ne-a declarat că a decis să solicite sprijinul Consiliului Local Galaţi pentru a se asigura că cei care locuiesc în judeţ nu vor rămâne cu gunoiul în bătătură, până când depozitul de deşeuri de la Vaslui, construit cu fonduri europene, va obţine avizul de mediu. "Este o măsură provizorie. Am vrut să mă asigur că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor menajere din judeţ. Săptămâna trecută, când am vorbit cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, dânsul estima că, până la sfârşitul lunii, va fi obţinut avizul de mediu. Poate nici nu va fi nevoie ca unităţile administrativ-teritoriale să transporte gunoiul la Galaţi, însă vreau să fim pregătiţi pentru orice situaţie", ne-a declarat preşedintele CJ.

Vestea bună dată de primarul Ionuţ Pucheanu consilierilor este că municipiul nu va fi nevoit să îşi achiziţioneze propria staţie mecano-biologică şi să deschidă o nouă celulă din cadrul depozitului, pentru că la Valea Mărului va fi construit, cu fonduri europene, un depozit conform, unde va ajunge gunoiul din întreg judeţul, inclusiv din oraşul nostru. Prin urmare, nu vom mai avea o nouă groapă de gunoi în zona limitrofă Galaţiului.

Citit 3484 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2018 14:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.