Modernizarea Centurii bate pasul pe loc, în lipsa evaluatorilor

Modernizarea Centurii bate pasul pe loc, în lipsa evaluatorilor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Proiectul de extindere şi modernizare a Drumului de Centură, estimat la aproximativ 40 de milioane de euro de către autorităţi, a bătut pasul pe loc, în ultima vreme, în lipsa evaluatorilor.

Cel mai important proiect de infrastructură al Galaţiului, din ultimele trei decenii, mai are de trecut doar faza de evaluare tehnică pentru a putea primi undă verde. "Drumul de Centură este o prioritate pentru noi. În momentul de faţă, după ce a trecut de toate fazele de verificare de eligibilitate, verificarea economică, aşteptăm ca Agenţia de Dezvoltare Vest să trimită o echipă de evaluatori la Galaţi. Marea problemă este că evaluatorii şi-au dat demisia - este un volum foarte mare de muncă. Acum au angajat o altă societate de evaluatori, ingineri, persoane tehnice. Am promisiunea celor de la Cluj că, în cel mai scurt timp, se va deplasa la Galaţi o echipă de evaluatori tehnici şi va face şi evaluarea tehnică, şi vizualizarea în teren. Din acel moment, proiectul va intra în fază de precontractare", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea. Întrebat cât timp a fost "blocat" proiectul extinderii şi modernizării drumului de centură, în lipsa specialiştilor care să facă evaluarea în teren a obiectivului, şeful CJ a răspuns "o lună". "Dacă venea evaluatorul, puteam să dăm drumul la procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie cu clauză suspensivă. În paralel se derulau atât procedura de contractare, precum şi procedura de achiziţie cu clauză suspensivă, pentru a nu mai pierde timp", a spus Fotea.

Preşedintele Consiliului Judeţean a reiterat că exproprierile pentru extinderea la patru benzi a drumului de centură se vor face doar după ce instituţia va semna contractul de finanţare. "După ce vom semna contractul de finanţare, atunci vom intra la evaluare pe fiecare casă, curte, teren şi aşa mai departe. Sumele stabilite, la acest moment, sunt orientative. Urmează să se facă o evaluare mult mai amănunţită", a afirmat şeful CJ.

Amintim că CJ estimează că le va plăti gălăţenilor pentru terenuri, anexe şi case până la şapte milioane de lei. Pe lângă cele 264 de grădini şi garaje care vor dispărea de pe drumul de centură al Galaţiului, vor deveni istorie, în totalitate sau parţial, şi o serie de locuinţe, anexe şi terenuri, ai căror proprietari vor fi despăgubiţi, cel mai probabil, începând din acest an. Pe lista exproprierilor se numără nu mai puţin de 55 de poziţii. Dintre acestea, 19 se referă la construcţii şi terenuri, la pachet, iar restul - la suprafeţe de teren de diferite dimensiuni. Patru dintre acestea vizează societăţi comerciale, iar 15 - anexe şi case (cele mai multe fiind anexe, conform reprezentanţilor CJ). Potrivit evaluărilor autorităţilor, suprafaţa ce urmează a fi expropriată pentru extinderea şi modernizarea drumului de centură este de 13.044 de metri pătraţi.

Citit 5053 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2018 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.