Primăria NU găseşte proiectanţi pentru reparaţia Pasajului ”Dunărea”. Valoarea contractului, MAJORATĂ de aproape patru ori

Primăria NU găseşte proiectanţi pentru reparaţia Pasajului ”Dunărea”. Valoarea contractului, MAJORATĂ de aproape patru ori
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Chiar dacă nu mai miroase atât de puternic a urină şi s-a îmbogăţit cu un graffiti, pasajul subteran din Centrul oraşului rămâne un pericol public, riscând să se prăbuşească peste cetăţenii care se încumetă să-l străbată. Din păcate, reparaţiile lui capitale, mai mult decât necesare, se tot amână! Primăria municipiului Galaţi nu a reuşit încă să găsească proiectanţi pentru documentaţiile necesare lucrărilor, motiv pentru care este dispusă să plătească de patru ori mai mult decât acum o lună.

Pentru a şasea oară la rând, Primăria municipiului Galaţi încearcă să găsească un proiectant pentru actualizarea documentaţiei necesare reparaţiilor capitale ale Pasajului „Dunărea”. Achiziţia directă, iniţiată de municipalitate în acest scop, a fost repostată pe site-ul Primăriei de cinci ori consecutiv, în decurs de peste o lună (9 martie – 17 aprilie), dar, pentru că nu a venit niciun ofertant, a fost anulată. În aceste condiţii, Primăria a decis să majoreze valoarea estimată a contractului de aproape patru ori, de la 13.200 de lei fără TVA la 50.000 de lei fără TVA, şi speră că va primi măcar o ofertă până pe 29 mai.

Ce vrea Primăria

Primăria are nevoie de un proiectant care să actualizeze documentaţia realizată în 2015, în care reparaţia capitală era estimată la 1.469.332 de lei de la bugetul local. Documentaţia respectivă a ajuns pe masa aleşilor locali, spre aprobare, dar a fost retrasă şi amânată pe termen nelimitat.

Pasajul a rămas de izbelişte până anul trecut, când aleşii au hotărât că trebuie să găzduiască expoziţii de artă şi design, în cadrul unei ample amenajări urbane cuprinse între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. În prezent, se lucrează deja la proiectarea modernizărilor care vor reda strălucirea zonei centrale a oraşului, investiţie de 11 milioane de lei fără TVA, iar lucrările ar urma să înceapă în curând, dinspre Potcoava de Aur către Spicul. Numai că, surpriză!, în cadrul acestei investiţii a fost prins doar desenul pasajului protejat de cupole, nu şi costul reabilitării lui! Motiv pentru care, administraţia locală va trebui să execute această lucrare separat! Dar lucrările nu se pot face fără documentaţie!

Lucrări necesare

Conform Primăriei, pasajul „Dunărea” prezintă „suprafeţe covăţite cu pante care favorizează acumularea şi stagnarea apelor, dale ornamentale sparte sau lipsă, pereţi cu desprinderi, fisuri verticale şi transversale”. Municipalitatea şi-a propus eliminarea acestor deficienţe şi oferirea unei căi pietonale moderne prin realizarea următoarelor lucrări: eliminarea infiltraţiilor, reparaţii la pardoseli, pereţi, tavan, placaj şi trepte, refacerea instalaţiilor electrice prin montarea unor corpuri de iluminat echipate cu LED, refacere rigole şi reţele hidroedilitare şi înlocuirea finisajelor cu materiale noi, care vor crea un aspect modern şi plăcut construcţiei.

Rămâne de văzut dacă va găsi proiectantul care să aştearnă pe hârtie toate aceste lucrări, pentru a fi găsit apoi constructorul care să le execute.

Citit 6084 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2018 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.