Campanii dubioase în numele unor copii bolnavi

Campanii dubioase în numele unor copii bolnavi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ana Maria Tudor (17 ani) şi Petru Ionel Andrei (14 ani) sunt doi copii din Galaţi cu grave probleme de sănătate şi care au făcut, în ultima vreme, obiectul unor campanii umanitare pentru operaţii şi tratament. În numele suferinţei lor şi sub pretextul atragerii de bani pentru susţinere acelor două cauze, au apărut şi două campanii deschise de un personaj obscur, pe o platformă gratuită.

Ajutorarea copiilor cu grave probleme de sănătate nu poate cunoaşte limite atunci când este vorba de bune intenţii, numeroasele acţiuni de sprijinire cu bani pentru tratamente şi operaţii costisitoare, îndeosebi în străinătate, arătând că oamenii de bună-credinţă găsesc întotdeauna resurse şi mijloace să îşi aducă contribuţia. Indiferent că este vorba de campanii derulate prin mass-media, pe internet, prin SMS sau clasic, prin virament bancar direct în conturile beneficiarilor, fără a mai pune la socoteală înmânarea directă a banilor către cei care au nevoie, modalităţile de ajutorare şi-au dovedit eficienţa atunci când banii au ajuns, într-un final, la suferinzi. Asta a dat, poate, frâu liber, unor iniţiative care să încurajeze strângerile de fonduri şi altfel decât direct donator – beneficiar, prin crearea unor mijloace tehnice care să le permită celor care vor să ajute, să deschidă campanii în numele suferinzilor, să mobilizeze oameni şi să adune bani. Moral şi legal este însă ca toate aceste demersuri să se facă cu ştiinţa şi acordul beneficiarului şi mai ales al familiei, când acesta este minor sau într-o stare precară de sănătate. Lucruri care nu s-au întâmplat în cazul a doi copii din Galaţi despre care "Viaţa liberă" a scris, nu o dată, şi ale căror poveşti, devenite publice, au constituit „surse de inspiraţie” pentru diverşi „binefăcători”.

Campanie fără ştire

Ana Maria Tudor, adolescenta din Galaţi diagnosticată cu scolioză cervico-dorso-lombară dextro-convexă malformativă şi diastematomielie, care are nevoie de aproape 200.000 de euro ca să poate beneficia de trei operaţii în Elveţia care să îi îndrepte coloana vertebrală, şi Petru Iulian Andrei, diagnosticat cu parapareză flască cronică asimetrică, prin afectare de nerv sciatic şi femural, afecţiune care poate fi doar ameliorată printr-o intervenţie care, în Austria, îl costă peste 20.000 de euro au făcut, zilele trecute, obiectul unor astfel de iniţiative nefericite. Cazurile lor au fost prezentate sumar în cadrul a două aşa-zis campanii deschise pe o platformă gratuită, oameni.sprijina.ro, de un individ, care nu a luat legătura cu ei ca să le spună ce intenţionează să facă şi care, cu atât mai puţin, nu le-a cerut consimţământul să strângă bani în numele lor.

„Am găsit această campanie la o simplă căutare pe Google după numele Anei. E iniţiată de un anume Marius Claudiu Ciobotaru, nu ştim cine este, nu ne-a contactat niciodată. Nu ştim, dacă va strânge bani, unde se vor duce, în condiţiile în care donaţiile se fac prin SMS la două numere din două reţele. Noi avem mare nevoie de orice bănuţ, pentru că aceste operaţii sunt şansele Anei de a avea o viaţă normală, şi mulţumim tuturor pentru orice ajutor, dar nu putem înţelege de ce suferinţa şi numele copilului nostru să fie folosite în modul acesta. Pe numele Anei mai este o campanie, pe Facebook, dar acolo ştim despre ce e vorba, ne-am dat consimţământul, ţinem legătura cu iniţiatorul”, ne-a spus Daniel Tudor, tatăl Anei, care a şi făcut plângere penală pentru înşelăciune împotriva iniţiatorului campaniei de pe sprijina.ro.

Capcana platformelor gratuite

Sprijina.ro este o platformă gratuită de strângere de fonduri, deţinută de o firmă cu sediul în Baia Mare. Practic, orice persoană care doreşte să adune bani în nume propriu sau în numele altei persoane îşi poate crea un cont şi iniţia o campanie, ţinând cont, desigur, de regulamentul postat pe platformă. Postarea de informaţii cât mai amănunţite şi verificate despre caz, declararea legăturii cu beneficiarul şi respectiv a  consimţământului acestuia, sunt printre regulile care ar trebui respectate. În cazul de faţă, nu a fost vorba de aşa ceva.

„Această platformă există de patru ani, a fost deschisă iniţial ca una de adunare de fonduri pentru antreprenori şi am decis ulterior să deschidem şi această pagină, oameni.sprijina.ro, pentru cauze umanitare. Niciodată însă nu ni s-a întâmplat să găzduim astfel de campanii deschise în necunoştinţă de cauză, nu am primit niciodată plângeri de la vreun beneficiar. Cei care iniţiază campanii, când îşi creează cont, trebuie să ne transmită o copie după cartea de identitate şi să aibă un cont bancar propriu, pe care noi îl verificăm. L-am sfătuit pe tatăl Anei să facă plângere penală şi, când poliţia ne va cere datele postatorului, le vom furniza cu siguranţă, pentru a fi identificat. Noi nu am putut face deocamdată decât să îi invalidăm contul”, ne-a comunicat, telefonic, Remus Pakei, project manger al platformei sprijina.ro.

Aşadar, iniţierea de campanii în numele şi pentru a ajuta oameni cu probleme este o opţiune deschisă şi perfect valabilă atâta timp cât se face cu respectarea anumitor reguli. Sunt date certe care pot fi verificate inclusiv de potenţialii donatori, cum ar fi numărul şi calitatea informaţiilor postate, faptul că cel puţin un membru al familiei beneficiarului sprijină campania, transparenţă în publicarea listei de donatori şi a sumelor, a datelor de contact ale beneficiarului şi familiei, un profil cât mai uşor de verificat al iniţiatorului campaniei. În caz contrar, este posibil ca gestul umanitar să nu aibă finalitatea dorită, iar contribuţia, mică sau mare, să ajungă în buzunarele unor simpli profitori.

 

Cum îi putem ajuta pe Ana şi pe Petru

Anei Tudor i-ar trebui 200.000 de euro doar ca să poată fi cazată la Zurich şi îngrijită între cele trei operaţii. Primeşte bani în două conturi bancare, la Banca Transilvania: RO26BTRLRONCRT0313454301 (lei) şi RO73BTRLEURCRT0313454301 (euro), pagina de Facebook "Zâmbet pentru Ana" şi telefonul tatălui, 0743502849. Petru are nevoie de peste 20.000 de euro. Primeşte donaţii în conturile RO53BRDE180SV12156991800 (lei) şi RO79BRDE180SV12157441800 (euro)-  BRD, pe numele Petru Ionel Andrei.

 

Citit 5053 ori Ultima modificare Joi, 14 Iunie 2018 02:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.