Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
6 comentarii

Europarlamentarii gălăţeni Siegfried Mureşan (PNL) şi Dan Nica (PSD) au adresat în această lună interpelări Comisiei Europene, solicitând instituţiei să precizeze ce demersuri se vor face astfel încât vânzarea combinatului siderurgic de la Galaţi de către grupul ArcelorMittal să nu ducă la pierderea de locuri de muncă, iar cumpărătorul să fie cineva care doreşte să crească producţia.

A fost mai întâi, la începutul lunii iulie, răspunsul pe care Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă, l-a dat interpelării europarlamentarului liberal. Astfel, "ca parte a angajamentelor asumate, ArcelorMittal nu trebuie să închidă activele de producție, ci mai degrabă să le vândă unui/unor nou/noi cumpărător(i), care dispun(e) de expertiza necesară și de stimulente pentru a continua să le exploateze în calitate de concurent viabil pentru ArcelorMittal". Din răspunsul comisarului european rezultă că, în ceea ce privește procedura, "Comisia trebuie să aprobe cumpărătorul pe care ArcelorMittal îl propune". În acest fel, potrivit oficialului european, Comisia este în măsură să se asigure că acest cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze funcționarea adecvată a combinatului în urma schimbării proprietarului. Mai precis, cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de resursele și stimulentele necesare pentru a exploata combinatul pe termen lung. Din răspunsul primit reiese că închiderea combinatului de la Galaţi de către cumpărător nu este o soluție acceptată, ceea ce înseamnă că reprezentanții Comisiei Europene nu iau în calcul altă variantă decât aceea ca activitatea combinatului din Galați să continue. Așa cum arată oficialul european, ArcelorMittal s-a angajat să plaseze o sumă substanţială în contul de garanție, în beneficiul noului cumpărător, care va alege ce investiţii va face, dar care va putea accesa această sumă exclusiv pentru investiții privind extinderea producției de la Galați.

La rândul său, europarlamentarul PSD Dan Nica a avut o intervenţie în Parlamentul European, în prezenţa aceluiaşi comisar european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, având ca subiect viitorul combinatului siderurgic de la Galaţi: "Aş dori ca astăzi să reiteraţi acest angajament pentru transparenţă pe care l-aţi afirmat şi că această tranzacţie va fi supervizată astfel încât nici un aranjament care nu are legătură cu competiţia europeană pe piaţa oţelului să nu poate să aibă loc".

Răspunsul comisarului european a fost similar ca mesaj: "Avem un obiectiv comun aici: pentru noi, nu e deloc bine dacă o uzină se închide. O uzină închisă nu e deloc competitivă. Concurenţă există doar dacă e şi un spirit competitiv, dacă există investiţii şi în producţie, şi în forţa de vânzări, şi în extindere, şi în a fi relevant pe piaţă. (...) Într-o serie de industrii nu poate apărea un cumpărător care are doar bani, trebuie să fie cineva care cunoaşte domeniul. Altfel ar fi foarte dificil ca lucrurile să meargă fără întrerupere şi ca afacerea să continue şi să fie puternică. De aceea facem astfel de eforturi, pentru a aproba vânzătorii, pentru a aduce laolaltă oamenii potriviţi astfel încât compania să rămână competitivă şi după fuziune".

În foto galerie, europarlamentarii gălăţeni Siegfried Mureşan şi Dan Nica

Citit 6957 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 00:10

6 comentarii

 • postat de Pregătitor șarjă Joi, 12 Iulie 2018 14:14 93.122.250.*** Link la comentariu
  4
  2

  Cate și mai câte promisiuni deșarte crezute de dobitocii din combinat, repet doar dobitocii!

  Raportează
 • postat de Dan Joi, 12 Iulie 2018 12:10 93.122.249.*** Link la comentariu
  6
  6

  Unul avea dreptate ce facut tata nu o sa puteti voi sa varuiti:(

  Raportează
 • postat de Suzana Joi, 12 Iulie 2018 08:41 82.137.14.*** Link la comentariu
  4
  11

  Nu mai plângeți europarlamentarilor că vor fugi toți CERBII din Combinatul Siderurgic. Până acum erau BERBECI rasa pura buni in ziua de VOTARE și cam atât Pentru Primari au fost făcuți CONTRIBUABILII sau persoane ASISTATE SOCIAL care GHINION genrau Pagube la BUGETUL local de unde nu se mai găseau Leuți pentru Panseluțe Olandeze și Drumuri de Centură și Var pentru Blocuri unde locuiesc bătrâni E frica dinaintea ALEGERILOR pentru UE

  Raportează
 • postat de Je Joi, 12 Iulie 2018 08:19 194.105.20.*** Link la comentariu
  3
  3

  Siegried Muresan nu e hunedorean ?

  Raportează
 • postat de Suzi Quatro Joi, 12 Iulie 2018 08:01 82.137.14.*** Link la comentariu
  3
  14

  Adică Mital dă bani noului Patron ca să se dezvolte și să-i facă CONCURENTA? E mișto tare in CAPITALISMUL unde este CONCURENTA SALBATCA Dar eurodeputații PSD+PNL. au intrat în Campanie Electorală pentru că anul viitor au un mare STRES vor să fie REALEȘI GHINION simt că le fug cam 5000 de ALEGĂTORI degeaba dacă Combinatul Siderurgic atât de drag ALEȘILOR va ajunge la Fier vechi

  Raportează
 • postat de CSG -numai e . Joi, 12 Iulie 2018 05:29 108.245.201.*** Link la comentariu
  3
  13

  Asa va tin astia cu baliverne si prostii ,,si totul se duce de rapa .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.