Gunoiul care împute oraşul Galați
Foto: Iulia Kelt

Gunoiul care împute oraşul Galați
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Un miros pestilenţial pluteşte deasupra câtorva cartiere de la marginea de vest a Galaţiului, adus de vântul care bate dinspre depozitul de deşeuri de la Tirighina. Oamenii din partea locului spun că situaţia s-a înrăutăţit brusc, de câteva luni, de când au început să fie deversate în groapa de lângă Galaţi şi gunoaiele aduse de la comunele din judeţ.

"În cartierul Barboşi, din municipiul Galați, începând cu luna iunie 2018, se resimt un miros și un aer înțepător acid persistent de putrefacție, provenite de la Depozitul de deșeuri Tirighina-Galați. De la Ecosal, am primit răspuns că la Depozitul de deșeuri Tirighina se deversează gunoi vechi (de luni de zile) provenit din colectările din județ, respectiv din municipiul Tecuci și alte comune din judetul Galați. Această situaţie de fapt se datorează unei "înţelegeri" parafate printr-o Hotărâre a Consiliului Local Galați, cu numărul 285/15.05.2018".

Hotărârea de CL la care se referă gălăţeanca A.B., care ne-a trimis pe adresa redacţiei sesizarea de mai sus, prevede, la art.1, următoarele: "Se aprobă depozitarea deșeurilor colectate de pe raza județului Galați, din categoria 20 - deșeuri municipale și asimilabile din comerț, industrie, instituții, inclusiv fracțiuni colectate separat, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, la Depozitul ecologic de deșeuri nepericuloase Tirighina, până la demararea activității depozitului conform din comuna Roșiești, județul Vaslui, dar nu mai târziu de momentul atingerii a 75% din capacitatea proiectată a celulei în exploatare din cadrul Depozitului ecologic Tirighina".

Se pare însă că "bună ziua am dat, belea ne-am căpătat", după cum continuă doamna A.B.: "Totuși, transportul de la distanțe mari al materiilor intrate în putrefacție și depozitarea lor în condiții de temperaturi ridicate (de vară) fac ca acestea să nu mai poată fi compactate, în consecinţă fiind lăsate sa se descompună în mediu extern. Acest lucru determină ca bacteriile rezultate să se răspândească aerian până în zona orașului Galați. Emanațiile de acid sulfhidric și amoniac (gaze toxic-acide, rezultate în urma activității bacteriilor de putrefacție) se resimt deja în toată zona cartierelor Micro 19, Micro 17, Barboși. Populația din cartierul Barboși prezintă deja afecțiuni ale căilor respiratorii. De asemenea, bacteriile de putrefacţie necontrolat depozitate pot dezvolta boli contagioase periculoase. Având în vedere că este o situaţie de urgență privind sănătatea și siguranța publică, luarea măsurilor de rigoare pentru stoparea acestui pericol public ar trebui să constituie o prioritate pentru autorităţi. De asemenea, Consiliul Local Galați ar trebui să procedeze la revocarea HCL nr. 285/15.05.2018 prin care se dă acceptul colectării și depozitării la Depozitul ecologic Tirighina-Galați a gunoiului colectat din județ, întrucât constituie un real atentat la sănătatea și siguranța publică a orașului Galați".

Din informaţiile noastre, cantitatea de gunoi adusă zilnic la groapa de la Tirighina s-a dublat de când au început să "contribuie" şi UAT-urile din judeţ. Dacă înainte se aduceau cam 200 de tone pe zi, acum se aduc peste 500 de tone. Groapa are o capacitate de 9.000 de tone şi se apropie cu paşi repezi de pragul de 75% ocupare.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Raluca Ardean, ne-a spus că, în cursul săptămânii viitoare, reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Judeţean şi Gărzii de Mediu se vor întâlni pentru a găsi o soluţie.

Până atunci, însă, vă dorim să nu aveţi treabă în zona respectivă, pentru că duhoarea vă poate dărâma efectiv. Am fost şi am făcut fotografii la faţa locului, ca să vă puteţi face o cât de mică idee. Glumind amar, fotografiile sunt doar 2D, aşa că nu putem reda şi mirosul care te întâmpină la una din intrările în Galaţiul anului 2018.

Depozitul de la Valea Mărului, în "chinurile facerii"

Judeţul Galaţi va avea în curând - se speră că în 2019 - propriul depozit conform pentru colectarea deşeurilor menajere şi o linie de sortare a gunoiului, la Valea Mărului - cea mai importantă investiţie din cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", pe care actuala conducere a Consiliului Judeţean a reuşit, în doar un an, să îl pună pe picioare şi să îl relanseze.

Preşedintele CJ, Costel Fotea, anunţa, în toamna anului trecut, că în primăvara lui 2018 va începe construcţia depozitului de deşeuri menajere şi liniei de sortare de la Valea Mărului, investiţie ce depăşeşte 13 milioane de euro şi care reprezintă cea mai importantă componentă a proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", evaluat la aproximativ 60 de milioane de euro.

Suntem deja în iulie şi se pare că preşedintele CJ a fost un pic prea optimist: depozitul se află încă în faza de licitaţie, aşa că nici gând să se fi început lucrările la el.

Sistemul de management integrat al deşeurilor mai cuprinde o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare, o staţie de transfer la Tg.Bujor, achiziţia de maşini, pubele, containere de transfer, dar şi finanţare pentru închiderea gropii de gunoi de la Tecuci.

Citit 12107 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2018 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.