Investiţie în chinurile facerii. Până la parcarea supraetajată, mormane de moloz şi gunoi | REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Investiţie în chinurile facerii. Până la parcarea supraetajată, mormane de moloz şi gunoi | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Se spune că până nu se face şi ceva deranj nu va fi nici… ordine. Cam aşa par a sta lucrurile în ceea ce priveşte locul viitoarei parcări supraetajate din apropierea blocului R5, din Mazepa. Problema e că, de când aşteaptă materializarea investiţiei, cetăţenii din zonă s-au cam săturat de mormane de moloz, tomberoane de gunoi şi gropi.

Vestea bună este, totuşi, că de săptămâna trecută au început lucrările la parcarea supraetajată. Primele echipe sunt deja la treabă, chit că până la finalizarea lucrării va trece aproape doi ani de zile. Cine nu ştie cam ce se întâmplă în zonă şi nimereşte în spatele blocului R5 are impresia că a nimerit în mijlocul unui decor de film postapocaliptic. Ruine unor foste garaje, garduri de tablă ruginită, mormane de pământ şi moloz, tot felul de sârme şi resturi de fier forjat de la fostele garaje, până şi un copac smuls din rădăcină cu tot… cu o bucată din beton, toate zac împrăştiate peste tot. În mijlocul acestui peisaj tronează nişte tomberoane de gunoi ce odată cu căldura adaugă un plus de „dramatism” olfactiv în aerul şi aşa încărcată de praf şi iz de cauciuc ars. Unii şoferi se mai încăpâţânează încă să-şi parcheze maşinile în zonă, în lipsă de alte locuri mai potrivite. Desigur, asta până când va fi gata mult aşteptata parcare supraetajată.

O echipă cam subţire la ditamai şantierul

În unul dintre colţurile amplasamentului, un excavator şi o echipă de muncitori dau zor la săpatului unui şanţ. „Da, sunt lucrări pentru parcare – ne spune unul dintre muncitori. Chiar zilele trecute am început. Acum facem şanţurile pentru cablurile electrice. În fine, se delimitează zona şi urmează să se monteze cablurile electrice. O să urmeze canalizarea, apa – partea de utilităţi. După care o să înceapă construcţia propriu-zisă la parcare.”

După luni de zile de aşteptare, cetăţenii din zonă se aşteptau, spun ei, la mai multă „mişcare”. „Nu ştiu, dar parcă merge cam greu… Mă rog, a venit echipa asta, dar ce-o să facă o mână de oameni? La ce e de făcut ar trebui să fie o organizare de şantier în toată regula şi nu prea văd să fie aşa…”, zice, cu un oarecare scepticism, domnul Vasile Popa.

Ce spune proiectul

De încurajare, vă reamintim cam care vor fi parametrii primei parcări supraetajate din oraş. După cum v-am mai informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, conform proiectului, construcţia (de 1.940 metri pătraţi suprafaţă construită şi 206 metri pătraţi suprafaţa de spaţii verzi de pe terasă) va avea trei etaje şi 214 locuri de parcare, 50 de spaţii de depozitare, racorduri pentru 21 de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice şi toate facilităţile conform standardelor în vigoare. Parcarea va fi dotată cu iluminat LED cu senzor de proximitate şi aprindere în cascadă, panouri solare pentru producerea de apă caldă în paralel cu instant electric, termoizolaţii pentru spaţiile încălzite, încălzire electrică locală cu senzor de prezenţă şi programare temporală. Gălăţenii care îşi vor parca autoturismele acolo vor beneficia de sistem de control acces cu cartele cu autotaxare, sistem de monitorizare video, sistem de semaforizare cu senzor şi afişaj al numărului de locuri de parcare. Nu sună rău, ar fi ca „din alt film” faţă de peisajul dezolant din prezent.

Crimă şi pedeapsă pe trotuarele de la Piaţa Ancora!

Nici n-am ajuns bine la întâlnirea cu cetăţenii din zona Pieţei Ancora, că a şi sărit lumea pe noi: „Dom’le, neapărat să scrieţi de trotuarele astea! E dezastru, crimă şi pedeapsă! De ani de zile stăm cu ele aşa, ca după bombardament!”. Într-adevăr, probabil că dacă s-ar face un concurs de trotuare în care ai cele mai mari şanse să-ţi rupi picioarele, probabil că zona Ancora ar fi pe locurile fruntaşe. Nu e metru pătrat de pasaj pietonal care să nu fie ciuruit de gropi – mai mari, mai mici sau de-a dreptul uriaşe, după „gustul” şi „preferinţele” pietonului. Prin unele locuri s-au dus atâtea straturi de asfalt şi de beton, încă mai că ai şanse să te apuci… de arheologie, să vezi cam cum erau uliţele Galaţiului acum cine ştie câtă vreme! „Eu nu cred că există zonă din oraş mai urâtă! Dar aici nici măcar nu mai este vorba că este urât, e vorba că îţi rupi gâtul! Chiar nu se gândeşte nimeni că mai sunt şi persoane în vârstă, nu poţi să intri nici cu un cărucior de copil! Aici când se face o lucrare să avem şi noi nişte trotuare ca oamenii? E de groază!”, ne spune doamna C.Georgeta. Thriller urban, nu alta!

În loc de micropiaţă s-a făcut… punct de colectare a gunoiului

Chiar dacă „bătălia” pentru demolarea garajelor din zona Complexului Ancora a durat vrei doi, trei ani până să se ajungă la parcarea de 87 de locuri şi arterele aferente - aproape 1,8 milioane de lei a costat toată tărăşenia – ar mai fi de lucru „pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale”. Mai exact, cetăţenii din zonă se întreabă cum rămâne cu micropiaţa ce ar fi trebuit să se amenajeze, tot ca parte a reabilitării urbane a zonei.

Cândva, ca să calci prin Piaţa Ancora trebuia să ai portofelul bine burduşit. Era una dintre cele mai scumpe pieţe din oraş, că – de! – doar se spunea că în Mazepa stau oamenii cu bani. Timpurile alea s-au cam dus, cam cu tot cu parale, iar acum majoritatea muşteriilor este formată din pensionari. Prin urmare, nici negustoria nu mai este aşa bănoasă. Unele dintre tarabe sau chioşcuri au fost desfiinţate de municipalitate, altele s-au dus pe Apa Sâmbetei a… economiei de piaţă, precupeţii au început să-şi caute un vad mai bun, aşa că – dacă nu punem la socoteală marketul de cartier - abia mai ai de unde să cumperi un morcov sau o legătură de pătrunjel.

Noroc cu vreo două tarabe ce mai rezistă pe „baricadele” comerţului şi precupeţele ce mai vin de peste Dunăre. Cât or mai veni, rămâne de văzut, că sunt zile în care mai mulţi bani ar face dacă ar tăia frunze la câini decât cu drumul şi vânzarea din piaţă. „Păi, cum să meargă? Am avut opt legături de pătrunjel – de dimineaţă sunt aici, de la 6,00 – şi abia am dat cinci legături, 1 leu bucata… Zi matale dacă se merită, numai drumul de peste Dunăre…”, ne zice una dintre femeile venite „cu afaceri” la Ancora.

Poate că lucrurile ar sta mai bine dacă şi piaţa ar fi „cosmetizată”, aşa cum de altfel s-a promis atunci când s-a făcut proiectul de reorganizare urbană a zonei, odată cu amenajarea parcării dintre Ancora şi Şcoala nr.28, ne spune dl Dumitru Dumitriu.

„În proiectul iniţial – am mers inclusiv la universitate, când s-a făcut expunerea proiectului pentru această parcare! – s-a spus că se va face şi o micropiaţă. Şi acum, ce se întâmplă? Au demolat două puncte de gunoi şi au făcut frumos aici… un punct de colectare selectivă, dar l-a băgat pe amplasamentul micropieţei. Arată bine, nu zic nu, dar cum rămâne cu micropiaţa?”, se întreabă retoric dl Dumitriu.

Dacă s-ar face micropiaţa, altă „făină” s-ar măcina şi cu negustoria, este la rândul său de părere dl Nicu Ţanu: „Zona asta a fost lăsată de izbelişte. A rămas proiectul neterminat, parcă suntem în fundul curţii! Ultima „modernizare” la piaţă a fost un acoperiş de tablă, acum… 40 de ani! Dacă s-ar face în continuare nişte spaţii civilizate unde să-şi poată vinde omul marfa, ar fi bine pentru toată lumea. Dar aşa? Mai vin femeile aici cu roşii, prune, zarzavaturi, dar unde să le vândă? Ar fi bine să fie această micropiaţă, să nu mai stea lumea cu laptele şi brânza pe trotuar, să-i fugărească poliţia pe aici! Unde mai pui că s-ar putea muta aici şi din chioşcurile din faţă de la Ancora, să nu mai fie aşa îngrămădeală acolo”, ne zice dl Ţanu.

Până una, alta, în Piaţa Ancora comerţul cu pătrunjel, bostănei şi leuştean merge înainte. Cam şchiopătează - mai prin hârtoape, mai pe trotuar, mai printre tarabe ruginite, mai prin vreo două, trei dughene. Dar – cine ştie? – poate cineva din administraţia locală o scoate din sertar şi planul cu micropiaţa mult dorită.

Indicatoare de circulaţie „cosmetizate”

Înainte sau la dreapta, cu sau fără prioritate, în intersecţia dintre blocul R5 şi Piaţa Ancora ai toate şansele să rămâi… interzis. Semnele de circulaţie clasice au suferit mutaţii pe bază de… folie adezivă, ambalaje. Nu se ştie cine şi de ce a modificat semnele de circulaţie – probabil au legătură cu lucrările publice care s-au mai derulat în zonă – cert e că în peisajul şi aşa pestriţ de la Ancora a mai apărut şi „minunea” cu semnele de circulaţie modificate după cum i-a tunat cuiva prin cap. Din două una: ori e nevoie de indicatoarele respective şi atunci trebuie îndepărtate foliile respective, ori semnele nu mai sunt de actualitate şi ar trebui scoase cu totul, să nu mai inducă şoferii în eroare.

După sacoşe, băncuţe pentru odihnă

Unul dintre lucrurile bune care s-au făcut odată cu amenajarea parcării dintre Şcoala nr. 28 şi Piaţa Ancora a fost instalarea unor bănci ce pot fi folosite de cetăţenii de la blocurile din vecinătate. „Dacă te duci la piaţă şi ai sacoşe, poţi să mai stai, te mai odihneşti. A fost o idee bună!”, ne spune cineva. În fine, până să ajungi la bănci ai de trecut prin „tranşeele” trotuarelor din jurul pieţei, dar, odată trecută încercarea, cu atât mai bine meritată e odihna.

Spaţii verzi pe o „planetă” pustie

Pe lângă acuta problemă a trotuarelor din zona Pieţei Ancora şi a blocurilor înconjurătoare, cetăţenii au ridicat pe un ton foarte apăsat şi problema spaţiilor verzi sau mai bine zis… a lipsei acestora. „Prin partea asta a oraşului nu s-a mai pus o floare de ani de zile! În alte locuri mai vezi o panseluţă, un pom, dar aici spui că eşti pe altă planetă! Pustiu! Praf şi pământ bătătorit. Unde mai pui că se mai şi spune, dragă Doamne – „Mazepa, cartier select”! De unde atâta select? Mai degrabă selecţie - cred că e selectat… de dat deoparte când vine vorba de a face nişte spaţii îngrijite. Culmea, faţă de alte zone cu mai multe blocuri, aici au mai rămas spaţii între construcţii, s-ar putea face ceva frumos. Din păcate, deşi mulţi din cei care au ajuns prin funcţii publice au locuit sau poate chiar mai locuiesc prin zonă au cam uitat de acest cartier”, ne spune doamna C.Georgeta.

O altă problemă ar fi iluminatul public. „Ori becurile astea sunt prea chioare, ori sunt locuri în care nici nu mai sunt funcţionale. Ar trebui făcut ceva cu ele, pentru că pur şi simplu după lăsarea serii nu prea „mai este indicat” să mergi pe anumite alei. Iar dacă acest lucru se întâmplă chiar în zona centrală a oraşului, atunci acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru autorităţi”, spun cetăţenii din zonă.

Joi, 26 iulie, venim în Micro 21

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 26 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la capătul tramvaiului din Micro 21, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

Ne puteţi contacta şi pe adresa de e-mail

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4278 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2018 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.