Disperare la cote maxime într-un cartier din Galați. BLOC ÎN PERICOL din cauza unui locatar ”gică-contra”
Foto: Blocul C9, scara 3, imobilul în care se petrece situaţia aberantă

Disperare la cote maxime într-un cartier din Galați. BLOC ÎN PERICOL din cauza unui locatar ”gică-contra”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Situaţia, până în prezent fără rezolvare, în care sunt captivi mai mulţi proprietari ai blocului C9 din Ţiglina I, durează de ani de zile şi îl are în centru pe un bărbat care locuieşte la ultimul etaj al imobilului. Acesta refuză să îi fie reparate nişte defecţiuni apărute la conductele de apă în dreptul locuinţei sale, în timp ce apartamentele aflate la etajele inferioare se umplu de mucegai, iar apa se infiltrează în pereţi, până la fundaţia blocului.

Ce faci când, proprietar de apartament într-un bloc fiind, ai unul (sau mai mulţi) vecini care nu îşi plătesc întreţinerea, refuză să contribuie la cheltuielile şi investiţiile comune de pe scară, adună gunoaie în locuinţă ori cresc câini şi pisici şi, pe deasupra, mai au şi un comportament violent, verbal ori fizic? În ordine, strângi din dinţi şi acoperi din buzunar partea pe care, ca proprietar de apartament într-un imobil comun, ar trebui să o achiţi pentru buna funcţionare şi stare a clădirii, înduri mirosul pestilenţial care iese pe sub uşa "rebelului" ecologist care nu se îndură să lase deşeurile la ghena de gunoi, te obişnuieşti şi cu mirosul de animale, ori cu lătrăturile câinilor care convieţuiesc cu vecinul, iar în ceea ce priveşte atitudinea acestuia când îi spui să îşi facă ordine în casă, ori te înarmezi cu răbdare şi treci cu vederea, ori răspunzi pe măsură.

Dar ce e de făcut când proprietatea, confortul şi siguranţa întregului imobil sunt puse în pericol de atitudinea necooperantă a unui vecin dificil? Răspunsul la întrebare încă îl caută mai mulţi proprietari care locuiesc în blocul C9, scara 3, din Ţiglina I, care de ani de zile se confruntă acut cu fenomentul vecinului dificil de la etajul al patrulea. În apartamentul acestuia, spun vecinii, dar si reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari Nr. 214, este o avarie la conductele instalaţiei de apă, însă proprietarul refuză ca un instalator să îi intre în casă şi să facă reparaţiile necesare. În aceste condiţii, locuinţele de dedesubt, până la parter, sunt direct afectate. Şi nu doar ele, ci şi structura de rezistenţă a blocului.

"Ne-a cerut bani"

"Sunt şase apartamente în care apa efectiv ţâşneşte din pricina unor elemente sparte la etajul al patrulea. Locatarul de acolo nu vrea să repare ţeava deoarece susţine că este bolnav psihic şi nu avem cum să îl obligăm. În plus, sora lui ne-a cerut suma de 2.500 de lei ca să ne permită accesul în apartament, ca să reparăm tot noi, pe banii noştri, problema lor", îşi începe relatarea Mirela, proprietara apartamentului de la etajul al treilea, unde apa scursă necontrolat în abudenţă, de la etajul superior, a provocat daune serioase. "Am fost nevoiţi să scoatem boilerul din baie, pentru că peretele se scorojeşte şi riscă să cadă cu tot cu tencuială. Sunt zile când apa curge ca la ţâşnitoare aici, nu mai ştim ce să facem", completează gălăţeanca.

Paradoxal, la etajele inferioare, situaţia este şi mai rea. În apartamentul de la parter, igrasia şi mucegaiul băii recent renovate au umplut un perete întreg. "Nu ai cu cine să vorbeşti, nu te poţi înţelege cu vecinul. Nu ştim ce să mai facem", ne-a spus Alina, proprietara unui apartament de la parterul blocului C9.

Îngrijorarea cea mare a oamenilor este că situaţia, care durează de ani de zile, ar putea duce la slăbirea rezistenţei blocului şi că povestea "celebrului" C20, prăbuşit în urmă cu mai bine de 12 ani, tot din cauza unor infiltraţii, s-ar putea repeta. "Blocurile acestea nu au subsol şi vă daţi seama că toată apa asta se scurge în pereţi şi sapă la bază. Ne putem trezi într-o zi că ne cad pereţii", susţin oamenii care locuiesc acolo.

Poliţia n-are ce-i face

Poliţiştii de la Secţia 2 cunosc situaţia gălăţeanului care locuieşte la etajul al patrulea din scara 3 a blocului C9, ei fiind sesizaţi nu o dată în legătură cu diverse neplăceri pe care acesta le-a provocat vecinilor săi. Ba din cauza câinelui pe care îl ţine în casă, ba a gunoaielor, ba a "gheizerului" în care s-a transformat întreaga instalaţie de apă rece a blocului, oamenii legii au ajuns la uşa individului, dar fără succes. Nici ameninţarea cu amenda nu a dat rezultate, ne-au confirmat surse din cadrul Asociaţiei de Proprietari, care au cerut ajutorul organelor abilitate să îl disciplineze pe vecinul imposibil.

"S-a mai făcut o plângere la Secţia 2 luna trecută şi aşteptăm răspuns acum, să vedem ce se va întâmpla. Noi nu ne putem înţelege cu el. Este şi violent, ne-a făcut şi rău, vorbeşte şi urât. A cerut bani ca să permită accesul. Are datorii de peste 6.200 de lei la întreţinere şi nu a contribuit cu nimic la cheltuielile care s-au făcut pe scară cu acoperişul sau uşa de la intrare. S-au urmat gradual paşii legali, nu mai rămâne decât să cerem hotărâre judecătorească ca să îi putem intra în casă", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un reprezentant al Asociaţiei de Proprietari nr. 214.

Zilele acestea, poliţiştii vor ajunge din nou la uşa vecinului-problemă. "Sesizarea a fost înregistrată pe data de 30 iulie, la Secţia 2 Poliţie, având termen de rezolvare 30 de zile. În cursul acestei săptămâni, poliţiştii vor face din nou verificări, pentru stabilirea situaţiei de fapt", ne-a confirmat comisarul-şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Obţinerea unui ordin judecătoresc care să dea voie poliţiei să intre cu forţa ar fi, legal, ultima portiţă prin care locatarul să fie obligat să permită accesul instalatorilor în casa lui. În acest sens, asociaţia a depus, pe 2 august 2018, o cerere la Judecătoria Galaţi, ateptând ca magistraţii să dea undă verde forţelor de ordine să acţioneze. Acest lucru ar mai putea să dureze, în condiţiile în care, până pe 3 septembrie, este vacanţă judecătorească, iar deocamdată nu s-a stabilit niciun termen de judecată.

În foto 1, galerie - baia de la etajul al treilea; foto 2 - baia de la parter

Citit 21329 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 01:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.