UPDATE | Amendă pentru firma care a depozitat gunoi de grajd la Nămoloasa

UPDATE | Amendă pentru firma care a depozitat gunoi de grajd la Nămoloasa
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

UPDATE, joi, 30 august 2018 | Nereguli constatate de Garda de Mediu. În urmă cu trei săptămâni, aerul din Nămoloasa, Tudor Vladimirescu şi Hanu Conachi devenea irespirabil, la propriu, din cauza tonelor de gunoi de grajd depozitat pe terenurile agricole de pe teritoriul comunei Nămoloasa. În urma verificărilor la faţa locului, Garda de Mediu Galaţi a aplicat o amendă de 50.000 de lei celor responsabili.

Gunoiul de grajd fusese adus la Nămoloasa pentru a fi folosit ca fertilizator, de Frizonagra, grup de firme ce deţine în comuna gălăţeană în jur de 1.500 de hectare de teren agricol. Cum însă îngrăşământul nu a fost împrăştiat imediat, movilele formate din materii fecale provenite de la o fermă de porci au fermentat în bătaia caniculei. Ajutată de vânt, putoarea s-a răspândit pe o rază de câţiva kilometri, totul spre disperarea locuitorilor din satele învecinate.

La jumătatea lui august, o echipă din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi a mers la Nămoloasa pentru a verifica sesizările primite din partea oamenilor. Controlul a scos la iveală o serie de nereguli, motiv pentru care comisarii de mediu au dat o amendă firmei în cauză şi au dispus unele măsuri.

Ce au dispus comisarii Gărzii de Mediu

"A fost aplicată o sancţiune contravenţională în cuantum de 50.000 de lei şi a fost dispusă şi măsura ca gunoiul de grajd să se împrăştie doar atunci când există acel document de împrăştiere. Firma deţinea documentul respectiv, însă acesta prevedea anumite perioade de împrăştiat, perioade pe care operatorul economic în cauză nu le-a respectat. Măsura dispusă a fost ca gunoiul de grajd adus de la fermele zootehnice respective să nu mai fie depozitat, ci să fie împrăştiat direct", a declarat, pentru "Viaţa liberă", comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu.

Potrivit specialiştilor, gunoiul de grajd trebuie administrat, de regulă, toamna, în cadrul lucrărilor de bază ale solului, prin arătură cu întoarcerea brazdei, în condiţii meteorologice favorabile, în special pe timp noros şi cu vânt slab. Niciuna dintre aceste condiţii nu a fost respectată în situaţia de la Nămoloasa.


Afaceri porceşti la Nămoloasa. Gunoiul de grajd împute aerul din mai multe sate gălăţene (FOTO și VIDEO) | Comuna Nămoloasa, judeţul Galaţi, jumătatea lunii august. La peste 35 de grade Celsius, mai multe movile de gunoi de grajd, provenite de la o fermă de porci, fermentează în bătaia razelor puternice ale soarelui. Grămezile din care se scurg pârâiaşe cu dejecţii urât mirositoare sunt depozitate pe terenurile agricole din jurul comunei Nămoloasa, la mică distanţă de satele din jur.

Purtată de vânt şi amplificată de caniculă, duhoarea provenită din gunoiul de grajd a făcut irespirabil aerul din comunele Nămoloasa, Hanu Conachi şi Tudor Vladimirescu. Exasperaţi de putoarea care le intră în case, oamenii au mers cu jalba în proţap la primării.

Autorităţile locale ridică însă din umeri şi spun că gunoiul de grajd, în ciuda emanaţiilor urât mirositoare, este fertilizatorul ideal pentru culturile agricole din zonă.

În urmă mai multor sesizări primite pe adresa redacţiei, am mers la Nămoloasa pentru a vedea cum stau cu adevărat lucrurile. În ciuda nemulţumirilor la adresa autorităţilor locale, primul lucru pe care l-am remarcat a fost că niciun localnic nu a îndrăznit să-şi facă public numele, probabil de teama repercusiunilor.

Gunoi de grajd, dejecţii şi roiuri de muşte

Îndrumaţi de o persoană care a insistat să rămână anonimă, am ajuns la una dintre platformele cu gunoi de grajd, situată la cel mult un kilometru de satul Nămoloasa. Încă dinainte de a vedea grămada de gunoi, am simţit mirosul pestilenţial. Când ne-am apropiat însă, aerul a devenit greu respirabil. Imediat ce am deschis uşile maşinii, un roi de muşte a năvălit înăuntru. Din movila de gunoi se scurgeau, pe toate părţile, dâre cu dejecţii. În unele locuri, se formaseră deja băltoace. Tot de la localnici am aflat că mai multe astfel de movile există pe raza comunei Nămoloasa.

"Au adus dejecţiile de porc de la un combinat din judeţul Vrancea. De aproximativ o săptămână, oamenii din Nămoloasa şi Tudor Vladimirescu trăiesc într-un miros greu de suportat", a spus un localnic din Tudor Vladimirescu.

Un alt bărbat, din Nămoloasa, a povestit că autocamioanele încărcate cu dejecţii de porc trec direct prin localitate, spre disperarea oamenilor. "Eram aseară (luni seară - n.r.) în casă, când am simţit iar duhoarea. Copilul a venit şi mi-a spus că de la mirosul ăsta urât îl ustură gâtul, iar ochii îi lăcrimează. Am fost nevoit să închid uşile şi ferestrele şi am sunat la autorităţi pentru a întreba de ce suntem obligaţi să suportăm acest deranj, în fiecare zi".

"Din punct de vedere agronomic, aceasta este o soluţie bună"

Bărbatul în cauză nu este singurul care a cerut lămuriri din partea autorităţilor locale. Mai multe sesizări, toate verbale, au fost făcute la primăriile din Nămoloasa şi Tudor Vladimirescu, fără niciun rezultat însă.

"Oamenii care au venit la primărie şi s-au plâns din cauza mirosului au înţeles că este vorba de o situaţie temporară. Spre deosebire de alţi fermieri, cei de la Frizonagra au ales să folosească la fertilizarea celor 1.500 de hectare de teren arabil, pe care îl deţin pe suprafaţa comunei Nămoloasa, îngrăşământ natural. Din punct de vedere agronomic, aceasta este o soluţie bună. Problema este că mirosul a fost luat de vânt şi a ajuns în localităţile din jur. De aici, nemulţumirea oamenilor", a declarat, pentru "Viaţa liberă", Adrian Răsmeriţă, primarul din Nămoloasa.

În foto, Adrian Răsmeriţă

Cantitatea mare de gunoi de grajd depozitată în platformele de pe raza comunei Nămoloasa şi vântul destul de puternic au făcut ca miasmele să ajungă şi în comunele învecinate, Tudor Vladimirescu şi Hanu Conachi. Dumitru Chiosa, viceprimarul din Tudor Vladimirescu, ne-a spus că şi aici oamenii s-au plâns la primărie din acelaşi motiv.

Frizonagra, grupul de firme la care a făcut referire primarul din Nămoloasa, are un punct de lucru în comuna Năneşti, din judeţul Vrancea. Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea societăţii comerciale în cauză, însă, de la poartă, am primit răspunsul: "Să ştiţi că noi nu avem nimic de declarat".

Garda de Mediu Galaţi anchetează cazul

Dintr-un articol publicat pe site-ul de specialitate agrointel.ro, am aflat că "gunoiul (de grajd - n.r.) se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (prin arătura cu întoarcerea brazdei), în condiţii meteorologice favorabile, în special pe timp noros şi cu vânt slab". În ultima săptămâna, pe lângă faptul că vântul a bătut şi a răspândit duhoarea de la movilele cu gunoi de grajd, pe cerul din comuna Nămoloasa norii au fost destul de scumpi la vedere.

Cazul este anchetat acum şi de Garda de Mediu Galaţi. O echipă de inspectori ai instituţiei a mers marţi, 14 august, la Nămoloasa, însă concluziile verificării vor fi disponibile, cel mai probabil, abia săptămâna viitoare, având în vedere vacanţa de Sfânta Maria.

Foto: Iulia Kelt

Citit 18050 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2018 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.