Sistemul centralizat e pe ducă, trăiască punctele termice!

Sistemul centralizat e pe ducă, trăiască punctele termice!
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Chiar dacă sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în municipiul Galaţi este pe ducă, vestea bună este că negocierile dintre Calorgal şi Electrocentrale privind furnizarea agentului termic în sezonul rece 2018-2019 par a fi pe calea cea bună. Cel puţin asta ar fi concluzia rapoartelor prezentate, ieri, de reprezentanţii celor două societăţi, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Galaţi.

Furnizarea de agent termic în Galaţi este, încă, un subiect fierbinte, chiar dacă, după miile de debranşări de la sistemul public, caloriferele rămân din ce în ce mai reci… Desigur, un număr mai mic de apartamente înseamnă mai puţin agent termic solicitat de Calorgal de la Electrocentrale.

Una peste alta, după cum a explicat directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, conform datelor deţinute de companie, în martie mai erau în jur de 18.000 de apartamente conectate la sistemul public, în iulie au mai rămas în jur de 14.000, iar debranşările merg înainte. La asta se mai adaugă şi planul municipalităţii de transformare a 24 de puncte termice în centrale de cartier. "Numărul apartamentelor posibil a fi alimentate cu energie termică în sistem centralizat în următorul sezon rece va fi mult sub 10.000 de apartamente. În aceste 10.000 de apartamente de consumatori sunt incluse şi acele 24 de puncte termice, ceea ce înseamnă vreo 5.500 - 6.000 de apartamente", a arătat directorul general al Calorgal. Acesta a precizat că, dat fiind numărul tot mai "subţire" de clienţi, pentru sezonul rece 2018-2019 se vor solicita de la Electrocentrale doar 7.100 gigacalorii (Gcal), în condiţiile în care, anul trecut, necesarul a fost de 22.400 Gcal.

În ceea ce priveşte poziţia Electrocentrale, teoretic lucrurile sunt în regulă, dar asta nu înseamnă că sunt chiar atât de simple. "Din cauza situaţiei de insolvenţă a societăţii noastre, comanda trebuie să fie cuprinsă în "Strategia de funcţionare cu agregatele energetice ale societăţii în regim de iarnă", care va fi supusă aprobării Adunării Creditorilor. Am şi convocat Adunarea Creditorilor pentru aprobare, ea e programată pentru data de 10 septembrie", a arătat directorul general al Electrocentrale, Lucian Bălţătescu. Acesta a precizat că este însă nevoie de o comandă fermă din partea Calorgal, plus că sunt nişte "chichiţe" deloc de neglijat.

"Sunt câteva aspecte care mai trebuie lămurite. Ca să semnăm contractul cu domnii de la Calorgal trebuie să avem în primul rând plătită suma restantă din iarna 2017-2018 - au mai rămas la ora actuală 1,59 milioane de lei. Şi condiţiile din contract vor fi cele de anul trecut - cu plata în avans, asta ni s-a cerut şi de către furnizorul de gaz, Romgaz", a punctat directorul general al Electrocentrale.

Într-un fel, concluzia întregii poveşti cu sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a fost trasă de reprezentantul sindicatelor, preşedintele Cartel Alfa Galaţi, Romică Gîrneaţă: "Cale de întoarce e clar că nu mai este. Cred, totuşi, că e bine de luat în seamă ca, până nu le vedem racordate la reţeaua de gaz, acele 24 de puncte termice să nu fie tăiate de la reţeaua CET. Pentru că, dacă nu apucăm să o facem, să avem o alternativă…".

Citit 5200 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.