Un sfert din şcolile gălăţene nu au condiţiile minime de igienă

Un sfert din şcolile gălăţene nu au condiţiile minime de igienă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Dacă anul trecut erau numai 73 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar, în 2018 numărul acestora a crescut simţitor, ajungându-se la 92 de şcoli care nu îndeplinesc normele elementare de igienă şi siguranţă. Cum în judeţul Galaţi sunt 421 de spaţii destinate învăţământului, rezultă că aproximativ un sfert dintre acestea nu sunt pregătite pentru cursuri desfăşurate în bune condiţii.

Pentru zeci de unităţi de învăţământ situaţia trenează de ani de zile, autorităţile negăsind soluţii pentru rezolvarea problemelor. În continuare, judeţul Galaţi are şcoli fără apă curentă sau potabilă, toalete în curte, dar şi spaţii improprii pentru desfăşurarea cursurilor. În cele mai multe cazuri, cum sunt grădiniţele de la parter de bloc sau unităţile fără apă curentă, şcoala va începe pe semnătura şi răspunderea directorilor, dar fără autorizaţia sanitară. Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că unul dintre motivele pentru care a crescut simţitor numărul instituţiilor care nu au obţinut avizul de la Direcţia de Sănătate Publică este faptul că s-au schimbat directorii, iar aceştia nu şi-au mai asumat autorizaţiile anterioare, depunând propriile documente. Prin urmare, sunt 10 unităţi de învăţământ în curs de autorizare. De asemenea, inspectoarea generală susţine că sunt şcoli care au făcut amenajări noi şi spaţiile respective nu respectă normele cerute de DSP. Nici şcolile aflate în reabilitare nu au primit autorizaţia  sanitară de funcţionare. În unele comune, a precizat inspectoarea generală, amenajări la școli sunt încă în desfășurare, urmând să se solicite din nou autorizații.

43 de şcoli fără apă curentă sau potabilă

Dintre cele 92 de unităţi neautorizate, 76 sunt din mediul rural (45 de grădiniţe şi 31 de şcoli), în timp ce în mediul urban sunt înregistrate 16 unităţi, dintre care 12 în Galaţi şi patru în Tecuci. Cea mai gravă problemă cu care se confruntă şcolile din rural este lipsa apei curente sau lipsa apei potabile. Nu mai puţin de 43 de spaţii destinate învăţământului nu deţin nici măcar această dotare elementară. De ani buni, autorităţile dau vina pe faptul că respectivele comune nu deţin pânze de apă potabilă, iar rezolvarea problemelor  întârzie să apară sau depinde de proiecte care încă n-au fost depuse sau câştigate. Pe lângă aceasta, inspectorii DSP au descoperit şi alte neajunsuri: infiltraţii pluviale, spaţiu necorespunzător, număr insuficient de grupuri sanitare sau grupuri sanitare necorespunzătoare, instalaţii nefuncţionale, cubaj de aer insuficient pentru sălile de grupe.

Zece grădiniţe neautorizate în municipiul Galaţi

Zece dintre cele 12 instituţii neautorizate în municipiul  Galaţi sunt grădiniţe. Dintre acestea, numai cinci funcţionează la parter de bloc: Grădiniţa nr. 6, Grădiniţa nr.10, Grădiniţa "Ciprian Porumbescu", Grădiniţa nr. 34 şi Grădiniţa  nr. 40. Alte trei grădiniţe şi-au pierdut autorizaţia în 2018, fie pentru că au cedat o parte din săli şcolii din vecinătate şi nu mai îndeplinesc astfel normele necesare, fie pentru că s-au mutat în localul şcolii şi nu au solicitat autorizaţie nouă, fie pentru că au săli subdimensionate, nu au numărul necesar de chiuvete sau grup sanitar separat pentru cadrele didactice.

Comune în care mai toate şcolile nu au autorizaţie

Una dintre comunele cu cel mai mare număr de unităţi neautorizate este Drăguşeniul, unde pe lista DSP figurează nu mai puţin de zece spaţii improprii, toate din cauza lipsei apei curente sau potabile. Probleme sunt şi la Bereşti Meria, unde pe lângă lipsa apei, se adaugă parchet degradat, iluminat natural insuficient şi dotări sanitare insuficiente. Iluminat insuficient, dotări  sanitare lipsă, curte neamenajată, dar şi un local nou de grădiniţă în construcţie sunt motivele pentru care trei grădiniţe din Frumuşiţa sunt trecute pe lista neagră. De asemenea, la Gohor, şase unităţi nu au îndeplinit condiţiile pentru a obţine avizul, patru dintre spaţiile de învăţământ fiind considerate de inspectorii DSP ca fiind degradate sau improprii. De la inspectoarea generală am aflat că la Gohor se construieşte un local de şcoală nou, iar elevii urmează să înveţe în serii în alte spaţii amenajate provizoriu, până la finalizarea lucrărilor. Mai sunt trecute pe lista neagră cinci unităţi din Nicoreşti şi cinci din Poiana, toate din acelaşi motiv, lipsa apei curente. Chiar şi o comună precum Smârdanul, aflată la câţiva kilometri de buricul târgului, este trecută cu patru unităţi de învăţământ neautorizate, motivele fiind grupurile sanitare necorespunzătoare, lipsă gard, pardoseli şi mobilier degradate, iluminat şi cubaj de aer insuficient.

Citit 3114 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.