Laptele şi cornul nu au ajuns pe toate băncile elevilor

Laptele şi cornul nu au ajuns pe toate băncile elevilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Am sunat la câteva instituţii de învăţământ pentru a afla dacă programul "Cornul şi laptele" se derulează cum trebuie. De la directorii unităţilor de învăţământ din municipiul Galaţi la care am sunat am aflat că aici elevii şi-au primit şi laptele şi cornul. În şcolile din judeţ la care am sunat, s-a primit fie numai laptele (de exemplu la Corod şi Smârdan), fie numai cornul, de fapt biscuiţi, aşa cum s-a întâmplat la Costache Negri. 

Având în vedere că firmele care distribuie produsele pentru judeţul Galaţi au semnat anul trecut un contract pentru doi ani, nu ar fi trebuit să existe astfel de sincope, pentru că reprezentanţii firmelor respective ştiau cu siguranţă data la care începe şcoala. Situaţia nu arată decât lipsa interesului de a face treaba cum trebuie, mai ales că e vorba de societăţi comerciale abonate anual la afaceri pe banii statului, şi nu puţini.

Anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţului, Costel Fotea, ne informa că, pentru distribuirea cornului pentru zona Galaţi, licitaţia a fost câştigată de SC Alpiline, care nu este alta decât SC Risk Com, firma din Brăila, care a fost acuzată de-a lungul timpului de nenumărate nereguli, de la produse neconforme, care nu respectau înţelegerea contractuală, până la descoperirea unor viermi în cutiile în care erau ambalate dozele de lapte. Mai mult decât atât, pe vremea derulării contractelor din trecut cu SC Risk, Consiliul Judeţului a avut o gaură de aproape un milion de euro, pentru că nu şi-a mai putut recupera banii de la APIA, întrucât datele din documentaţia depusă de firmă nu corespundeau cu cele depuse de şcoli. În 2012, CJ Galaţi a reziliat contractul cu SC Risk în urma unui scandal de toată frumuseţea. Cinci ani mai târziu, în 2017, aceeaşi firmă Risk COM se întoarce la Galaţi, dar sub o altă denumire, SC Alpiline.

Distribuirea cornului în judeţ pe zonele Tecuci, Tg. Bujor şi Pechea a revenit unei alte firme - Logistic Media Pop Art ce aparţine unei familii din Turda - Pop - care a obţinut de mai bine  de zece ani contracte pe bandă rulantă, de livrare a laptelui, cornului şi merelor în şcoli, în ciuda zecilor de plângeri. Reţeta e simplă, cum ajunge în centrul unui scandal, firma este băgată în insolvenţă şi este înfiinţată alta nouă, cu nume nou.

Laptele va fi distribuit de către SC Agropan Star SRL, în toate cele patru zone, firmă care a fost în trecut amendată de Consiliul Concurenţei pentru trucarea unei licitaţii organizate în 2012, de CJ Harghita.

Conform datelor furnizate de CJ anul trecut valoarea acordurilor-cadru (pe doi ani  2017 - 2018 şi 2018 - 2019) este de 11.987.833 de lei, adică peste 2,6 milioane de dolari. Pentru cornul pe zona Galaţi, SC Alpiline SRL urma să primească de 1.680.000 de lei (fără TVA). Logistic Media Pop Art SRL a câştigat licitaţia pe zonele Tecuci, Târgu Bujor şi Pechea contractele având o valoare de 2.646.675 de lei. Tot de la  preşedintele CJ, Costel Fotea am aflat că anul acesta programul a fost modificat: "Elevii nu vor mai primi lapte şi corn în toate cele cinci zile ale săptămânii. Trei zile vor primi corn şi lapte, iar două zile mere. Deocamdată, pentru mere se desfăşoară procedura de achiziţie",  ne-a declarat Costel Fotea. Prin urmare, nici merele nu vor ajunge la timp pe băncile elevilor.

Citit 2665 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.