Mai multe decese decât naşteri, la Galaţi

Mai multe decese decât naşteri, la Galaţi
Sporul natural negativ se menţine
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Declinul demografic din ultimii ani se menţine la cote ridicate, în judeţul Galaţi. Doar în luna iunie a acestui an, numărul deceselor înregistrate a fost cu peste 200 mai mare decât cel al naşterilor. Populaţia îmbătrânită, incidenţa mare a unor maladii evitabile şi nivelul scăzut din trai sunt principalii factori care contribuie la împuţinarea populaţiei judeţului.

În prima lună de vară a acestui an, în judeţul Galaţi au fost înregistraţi 354 de nou-născuţi, cu 12 mai puţini decât în luna precedentă. Faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, în iunie 2018 numărul naşterilor a fost mai mic cu 54.

Tot în iunie 2018, autorităţile locale au eliberat 564 de certificate de deces, cu 33 mai multe faţă de iunie 2017, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi. Drept urmare, declinul demografic s-a accentuat, comparativ cu anul trecut.

Declin demografic uriaş, în ultimii cinci ani

Doar în perioada anilor 2013-2017, populaţia judeţului Galaţi a scăzut cu aproape 10.000 de persoane, doar ca urmare a sporului natural negativ. Datele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi arată că natalitatea a cunoscut o creştere uşoară în 2017, faţă de 2016. Astfel, dacă în urmă cu doi ani, în judeţul Galaţi s-au născut 4.659 de copii, anul trecut numărul naşterilor a fost de 4.735. De cealaltă parte, numărul deceselor înregistrate anul trecut a fost cu peste 2.000 mai mare decât cel al naşterilor, lucru valabil şi pentru 2016.

Declinul demografic capătă însă proporţii şi mai mari, dacă ţinem seama şi de gălăţenii care au plecat pentru perioade mari de timp, unii definitiv, la muncă peste hotare.

Datele DJS Galaţi scot în evidenţă şi faptul că mortalitatea este cu aproape 50 la sută mai ridicată în mediul rural, faţă de oraş, lucru perfect explicabil, de altfel, având în vedere gradul de îmbătrânire a populaţiei din satele gălăţene.

De ce se sting gălăţenii

Cauzele principale de deces în judeţul Galaţi sunt bolile de inimă, cancerul şi bolile aparatului digestiv. "În ceea ce priveşte afecţiunile aparatului digestiv, se remarcă o creştere deosebită a incidenţei cirozei hepatice. De asemenea, se constată o creştere îngrijorătoare a sinuciderilor şi a omuciderilor, multe dintre săvârşite pe fondul consumului exagerat de alcool", subliniază specialiştii DSP Galaţi, într-un raport recent. Lucrurile par să meargă, aici, mână în mână. Obişnuinţa de a bea alcool în exces este răspunzătoare şi pentru multe dintre bolile digestive şi cardiovasculare, potrivit medicilor gălăţeni. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), moldovenii şi oltenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din România. Totodată, datele oficiale arată că şomerii şi locuitorii de la ţară beau mai mult decât restul populaţiei.

Citit 4945 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 15:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.